Mój świat - Tamaryszek -cz.2
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2
Izuniu
kącik gospodarczy - super !!! ... wręcz wzorowy

Kącik gospodarczy super, i kompost w cieniu w ukryciu.
Żurawki, które pokazałaś Izo z wystawy mogłyby zastąpić kwiaty w ogrodzie, tylko niestety brak im zapachu.
Przy tym strumyku, chyba bym któryś cis przesadziła. Cisy podobno lubią przesadzanie. Te kamienie to są chyba widoczne z drugiego brzegu, bo z tego to je chyba cisy zasłaniają. Ja mam dwa cisy i jeden odmiana Wojtek rośnie chudy jak szpikulec. Wolę formy krzaczaste. Ten stożek odwrócony jak nie będzie wiązany to pod wpływem śniegu będzie coraz bardziej rozłożysty.
pozdrawiam
Przy tym strumyku, chyba bym któryś cis przesadziła. Cisy podobno lubią przesadzanie. Te kamienie to są chyba widoczne z drugiego brzegu, bo z tego to je chyba cisy zasłaniają. Ja mam dwa cisy i jeden odmiana Wojtek rośnie chudy jak szpikulec. Wolę formy krzaczaste. Ten stożek odwrócony jak nie będzie wiązany to pod wpływem śniegu będzie coraz bardziej rozłożysty.
pozdrawiam
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izo,dzięki za zdjęcia. Od razu zajrzałam, żeby potem ich nie zgubić! 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Danio

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Izo, ja zrobiłabym stożki różnych rozmiarów. Myślę, że będą pasowac do kamieni.
Ogród od kuchni - doskonały. Koszyki do wykorzystania, czy stanowią ozdobę samą w sobie?
Pozdrawiam Dorota
Ogród od kuchni - doskonały. Koszyki do wykorzystania, czy stanowią ozdobę samą w sobie?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Takiego zaplecza gospodarczego można tylko pozazdrościć. Koszyczki świetnie zdobią ten kącik
Przyjemności na nartach. Izo, wracaj szybko i przywieź nam wiosnę 
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Ciepłem uderza widok kącika gospodarczego, miłe skojarzenia przychodzą zaraz do głowy. U Ciebie Tamaryszku nawet kompostownik jest elegancki, a składzik na drewno uroczy. Takie zadbane zaplecze ogrodowe wiele mówi o ogrodniku. Doskonała wizytówka!
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ciekawe jak tam paki Twojej tawliny jarzębolistnej.
Obejrzałam wątek zeszłoroczny.
W tamtym roku zaczęła dopiero wypuszczać listki w marcu.
W tym roku juz widziałam w igiełkowym wątku.
Obejrzałam wątek zeszłoroczny.
W tamtym roku zaczęła dopiero wypuszczać listki w marcu.
W tym roku juz widziałam w igiełkowym wątku.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witam wszystkich po urlopie!
Wyjazd bardzo się udał, na szczęście wysoko w górach , gdzie byłam, śniegu było wystarczająco. Ale w dolinie panowała temperatura + 12 !
Przyroda chyba jednak nie dowierzała,że to wiosna, bo świeżej zieleni jeszcze nie było widać.
Oto jaki widok z okna mieliśmy :

W Szwajcarii było dużo cieplej niż u nas ? wczoraj termometr pokazywał rano ? 20 ! Na szczęście leży śnieg. Ale obawiam się o swoje trzmieliny, wyglądają kiepsko...
Ogród przykryty śniegiem, wczoraj wyglądał tak :

Ale zobaczcie , co mam pod spodem...To zdjęcia z krótkiego ocieplenia 2 tyg. temu.
Masa ohydnych kopców...! ( oby odstraszacz podziałał, uruchomię go , jak tylko się ociepli)
No,i na pociechę ? listki krokusów !

MARGO ? dzięki, Gosiu, za poradę w sprawie cisów! Pomysł ze zróżnicowaniem ich kształtu i wielkości, podobnie jak jest w przypadku kamieni, mi się podoba. Spróbuję to narysować na zdjęciu i pokażę do Waszej opinii.
Nie widziałam pąków na tawlinie. Ale chyba to dobrze, bo przy ?20 by zmarniały.
Jutro muszę sprawdzić, co z pąkami oczaru.
ZIELONA ANIA ? wiesz, Aniu, pomysł Twój i Gosi przypomniał mi, że na kursie pokazywano nam stosowanie parareli w ogrodzie ? podwójnego, powtórzonego elementu np. o identycznym kształcie, ale z innej rośliny. Czegoś, co jest niby takie samo, ale jednak inne.
Czy uważasz,że cisy powinny mieć też kształt kamieni?
Kącik gospodarczy ozdobiłam koszykami, których pełno było w gospodarstwie. Tych nie używam, mam natomiast duże koszyki, wyplatane dawno temu przez mojego dziadka na wsi. Zbieram do nich chwasty, trzymam drobne narzędzia ogrodnicze. Jakoś sympatyczniej mi się je stosuje niż plastikowe koszyki ogrodowe.
ELSI ? czasem myślę, Elu, że przydałby się i trzeci kompostownik... Mnie nie udaje się tak szybko rozwieźć kompostu po ogrodzie ? przesiewam go sama i rozwożę taczkami, trochę czasu to zajmuje...
W dodatku odbywa się to w czasie największych prac ogrodowych. Już niedługo będziemy grzebać w naszych kompostownikach, Elu!
Jak Ci się sprawdzają te dżdżownice? U mnie ich nie ma. Trochę się wystraszyłam, że trzeba z nimi coś robić zimą.
JACEKP ? dziękuję za uznanie dla mojego kącika gospodarczego, Jacku! Chcę jeszcze kawałek przed nim posadzić jakiś ozdobny krzew, żeby wzrok się na nim zatrzymywał, zanim dotrze do kompostowników.
PRZEMEKG ? podoba mi się pomysł żurawkowej rabatki, Przemku. Czy nie będzie na niej żadnych innych roślin? A co w tle?
HALINA KWAK ? dziękuję , Halinko! Myślę, że idealny kącik gospodarczy powinien być wydzielony jakimś żywopłotem np., dlatego planuję go jeszcze trochę przysłonić krzewami.
RENIM ? cieszę się,że mój kącik Ci się podoba, Reniu! Z jednej strony ma pełną ścianę ogrodzenia, z drugiej szopę. Z przodu są moje ozdóbki. O frontu, z daleka, od zeszłego sezonu przysłania go trejaż i rozrastająca się roślinność na rabacie.
Reniu, dlaczego radzisz przesadzić jeden cis? Myślisz,że będzie za gęsto?
Rzeczywiście, od strony tarasu kamienie są widoczne. Z drugiej strony prawie zasłaniają je cisy. Przesadzając cis, chcesz odsłonić też kamienie z drugiej strony? Dzięki za radę, będę wiązać cisowy stożek.
SURE ? może zdjęcia na coś się przydadzą, Agatko.
DANIO ? Dorota, dziękuje za opinię ! Bardzo mi się przydadzą Wasze pomysły.
Zastanawiam się, czy stożki przy tych kamieniach nie będą zbyt dramatyczne..? Spróbuję rozrysować je na zdjęciu, łatwiej mi będzie zdecydować.
Koszyczki wiszące przy kompostownikach są tylko ozdobą, chciałam,żeby odwracały uwagę od skrzyń.
[IZA] ? fajnie,że Ci się spodobało moje zaplecze gospodarcze, Izo!
Wyjazd narciarski był bardzo udany. Ale tam było dużo bliżej do wiosny niż u nas..! Na słońcu cały czas na plusie, chyba ,że wjeżdżaliśmy powyżej 2000m. Wróciłam, a tu rano ?20 ! Podobno jeszcze tylko tydzień do ocieplenia.
FELA ? Felu, dziękuję za miłe słowa! Bałam się,że może to zbyt przesłodzone...Ale się starałam,żeby nawet tam było ładniej.
Chcę wam przedstawić nowych mieszkańców Mojego Świata ? Emi i Wiśnię.
Są dorosłe i wielkie, szczególnie Wiśnia , wzięłam je z przytuliska dla psów. Teraz wyglądają już nieźle, ale oba ?uciekły grabarzowi spod łopaty?.
Proszę Was o duchowe wsparcie ? żeby mój ogród przeżył ich harce !!!
Obawiam się,że krokusy na trawie już zmiażdżone...Wiśnia waży 50 kg...

Wyjazd bardzo się udał, na szczęście wysoko w górach , gdzie byłam, śniegu było wystarczająco. Ale w dolinie panowała temperatura + 12 !
Przyroda chyba jednak nie dowierzała,że to wiosna, bo świeżej zieleni jeszcze nie było widać.
Oto jaki widok z okna mieliśmy :

W Szwajcarii było dużo cieplej niż u nas ? wczoraj termometr pokazywał rano ? 20 ! Na szczęście leży śnieg. Ale obawiam się o swoje trzmieliny, wyglądają kiepsko...
Ogród przykryty śniegiem, wczoraj wyglądał tak :

Ale zobaczcie , co mam pod spodem...To zdjęcia z krótkiego ocieplenia 2 tyg. temu.
Masa ohydnych kopców...! ( oby odstraszacz podziałał, uruchomię go , jak tylko się ociepli)
No,i na pociechę ? listki krokusów !

MARGO ? dzięki, Gosiu, za poradę w sprawie cisów! Pomysł ze zróżnicowaniem ich kształtu i wielkości, podobnie jak jest w przypadku kamieni, mi się podoba. Spróbuję to narysować na zdjęciu i pokażę do Waszej opinii.
Nie widziałam pąków na tawlinie. Ale chyba to dobrze, bo przy ?20 by zmarniały.
Jutro muszę sprawdzić, co z pąkami oczaru.
ZIELONA ANIA ? wiesz, Aniu, pomysł Twój i Gosi przypomniał mi, że na kursie pokazywano nam stosowanie parareli w ogrodzie ? podwójnego, powtórzonego elementu np. o identycznym kształcie, ale z innej rośliny. Czegoś, co jest niby takie samo, ale jednak inne.
Czy uważasz,że cisy powinny mieć też kształt kamieni?
Kącik gospodarczy ozdobiłam koszykami, których pełno było w gospodarstwie. Tych nie używam, mam natomiast duże koszyki, wyplatane dawno temu przez mojego dziadka na wsi. Zbieram do nich chwasty, trzymam drobne narzędzia ogrodnicze. Jakoś sympatyczniej mi się je stosuje niż plastikowe koszyki ogrodowe.
ELSI ? czasem myślę, Elu, że przydałby się i trzeci kompostownik... Mnie nie udaje się tak szybko rozwieźć kompostu po ogrodzie ? przesiewam go sama i rozwożę taczkami, trochę czasu to zajmuje...
W dodatku odbywa się to w czasie największych prac ogrodowych. Już niedługo będziemy grzebać w naszych kompostownikach, Elu!
Jak Ci się sprawdzają te dżdżownice? U mnie ich nie ma. Trochę się wystraszyłam, że trzeba z nimi coś robić zimą.
JACEKP ? dziękuję za uznanie dla mojego kącika gospodarczego, Jacku! Chcę jeszcze kawałek przed nim posadzić jakiś ozdobny krzew, żeby wzrok się na nim zatrzymywał, zanim dotrze do kompostowników.
PRZEMEKG ? podoba mi się pomysł żurawkowej rabatki, Przemku. Czy nie będzie na niej żadnych innych roślin? A co w tle?
HALINA KWAK ? dziękuję , Halinko! Myślę, że idealny kącik gospodarczy powinien być wydzielony jakimś żywopłotem np., dlatego planuję go jeszcze trochę przysłonić krzewami.
RENIM ? cieszę się,że mój kącik Ci się podoba, Reniu! Z jednej strony ma pełną ścianę ogrodzenia, z drugiej szopę. Z przodu są moje ozdóbki. O frontu, z daleka, od zeszłego sezonu przysłania go trejaż i rozrastająca się roślinność na rabacie.
Reniu, dlaczego radzisz przesadzić jeden cis? Myślisz,że będzie za gęsto?
Rzeczywiście, od strony tarasu kamienie są widoczne. Z drugiej strony prawie zasłaniają je cisy. Przesadzając cis, chcesz odsłonić też kamienie z drugiej strony? Dzięki za radę, będę wiązać cisowy stożek.
SURE ? może zdjęcia na coś się przydadzą, Agatko.
DANIO ? Dorota, dziękuje za opinię ! Bardzo mi się przydadzą Wasze pomysły.
Zastanawiam się, czy stożki przy tych kamieniach nie będą zbyt dramatyczne..? Spróbuję rozrysować je na zdjęciu, łatwiej mi będzie zdecydować.
Koszyczki wiszące przy kompostownikach są tylko ozdobą, chciałam,żeby odwracały uwagę od skrzyń.
[IZA] ? fajnie,że Ci się spodobało moje zaplecze gospodarcze, Izo!
Wyjazd narciarski był bardzo udany. Ale tam było dużo bliżej do wiosny niż u nas..! Na słońcu cały czas na plusie, chyba ,że wjeżdżaliśmy powyżej 2000m. Wróciłam, a tu rano ?20 ! Podobno jeszcze tylko tydzień do ocieplenia.
FELA ? Felu, dziękuję za miłe słowa! Bałam się,że może to zbyt przesłodzone...Ale się starałam,żeby nawet tam było ładniej.
Chcę wam przedstawić nowych mieszkańców Mojego Świata ? Emi i Wiśnię.
Są dorosłe i wielkie, szczególnie Wiśnia , wzięłam je z przytuliska dla psów. Teraz wyglądają już nieźle, ale oba ?uciekły grabarzowi spod łopaty?.
Proszę Was o duchowe wsparcie ? żeby mój ogród przeżył ich harce !!!
Obawiam się,że krokusy na trawie już zmiażdżone...Wiśnia waży 50 kg...

-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Witaj w domu
Tyle nowych wiadomości...pieski wydają się jeszcze nieco zgaszone, ale na pewno odżyją, w takim ogrodzie!
Przyjrzałam się tym cisom przy mostku i wydaje mi się, że na paralelę (cokolwiek to może oznaczać
) zbyt dużo tam się zadzieje. Zobaczymy, jak rozrysujesz projekt, ale mi się wydaje, że lepiej byłoby przystrzyc je tak aby z czasem tworzyły jedną bryłę. Może niekoniecznie geometryczną. Byłyby dobrym tłem dla kamieni i trochę zasłoniły bogaty motyw na balustradzie.
Część gospodarcza imponująca
Przyjrzałam się tym cisom przy mostku i wydaje mi się, że na paralelę (cokolwiek to może oznaczać
Część gospodarcza imponująca
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A wyglądają na takie grzeczniutkie :P
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
gratuluję udanego urlopu i nowych mieszkańców - bardzo sympatyczne mordki 
Dziękuje za cudne fotki
Dziękuje za cudne fotki
- fela

- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Piękne psy! Prawdziwie psie ! Dadzą Ci dużo radości, więc kwiatków nie żałuj. Najważniejsze, że zostaną drzewa i krzewy, a to już wspaniały ogród.
Czy Emi to ta o smutnych oczach?
Patrzę na nie i myślę, że tak samo w naszym życiu jak i tym psim wszystko jest możliwe. Nawet wtedy, gdy sytuacja wydaje się beznadziejna. Cieszę się, że choć na starość będą miały wspaniałe życie. Jaki jest ich stan zdrowia? Jeśli chodzi o stan psychiczny, to domyślam się, że potrzebują czasu aby poczuć się bezpiecznie. Dzięki nim ta wiosna będzie dla Ciebie wyjątkowa! Nawet z połamanymi kwiatkami.
Widoki na szczyty górskie piękne, widzę jednak, że śniegu nie było zbyt dużo.
Czy Emi to ta o smutnych oczach?
Patrzę na nie i myślę, że tak samo w naszym życiu jak i tym psim wszystko jest możliwe. Nawet wtedy, gdy sytuacja wydaje się beznadziejna. Cieszę się, że choć na starość będą miały wspaniałe życie. Jaki jest ich stan zdrowia? Jeśli chodzi o stan psychiczny, to domyślam się, że potrzebują czasu aby poczuć się bezpiecznie. Dzięki nim ta wiosna będzie dla Ciebie wyjątkowa! Nawet z połamanymi kwiatkami.
Widoki na szczyty górskie piękne, widzę jednak, że śniegu nie było zbyt dużo.
Tamaryszku, Witaj po urlopie
widzę, że podjęłaś poważną decyzję co do nowych mieszkańców, ale trzymam kciuki, że szybko przysposobią się do pewnych zasad w ogrodzie, a to nie jest takie trudne, tylko wymaga i psiaków i naszej cierpliwości
radzę już od samego początku nie folgować im w harcach, jak nie poczują respektu to może być to ciężka próba dla Twojego ogrodu, ale jestem dobrej myśli
za pół roku staniesz się pewnie specjalistą od psiej behawiorystki, ale nie dajmy się zwariować
ważne, że psiaki znalazły nowy dom, wspaniałych właścicieli, a reszta się ułoży 
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluję Izo, ja nie mogę zabrać psa ze schroniska, jestem po rozmowie z dyrektorką.
Maż ma fobię psią , i nie ma szans, pies wyczuje strach , a że nie jest znana jego przeszłośc, może zaatakować.Mogę mieć tylko szczeniaka.
Maż ma fobię psią , i nie ma szans, pies wyczuje strach , a że nie jest znana jego przeszłośc, może zaatakować.Mogę mieć tylko szczeniaka.
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tamaryszku o Wielkim Sercu - jestem pod wrażeniem! Aż mi się łza w oku zakręciła na te psie pyski...
Wielkie zadanie Cię czeka, ale i wiele radości
A czy one się lubią?
Tamaryszku, co do cisów, to podzielam zdanie Vity... Za dużo tego w jednym miejscu. Kamienie mają bardzo agresywną formę, a powtórzenie tego w kształtach roślin spowoduje jeszcze wieksze rozedrganie. Jeśli chciałabyś uspokoić kompozycję, to należałoby raczej zostawić tylko jednego cisa, a resztę przesadzić - na przykład jako początek żywopłotu cisowego, który zrobi gdzieś poprzeczne kulisy.
Hmm, popatrz jeszcze świeżym okiem, czy aby na pewno cisy w tym miejscu... One są takie ciemne i mięsiste. A do mostku i kamieni pasowałoby mi raczej coś mniej poważnego - może bambus, może wieeelki rododendron, może kule z tawuł, może kalina albo coś innego krzaczastego i kwitnącego. To by złagodziło kamienie i żelazny mosteczek
Twój ogród to przecież kraina łagodności, więc i ta kompozycja potrzebuje ocieplenia...
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Wielkie zadanie Cię czeka, ale i wiele radości
Tamaryszku, co do cisów, to podzielam zdanie Vity... Za dużo tego w jednym miejscu. Kamienie mają bardzo agresywną formę, a powtórzenie tego w kształtach roślin spowoduje jeszcze wieksze rozedrganie. Jeśli chciałabyś uspokoić kompozycję, to należałoby raczej zostawić tylko jednego cisa, a resztę przesadzić - na przykład jako początek żywopłotu cisowego, który zrobi gdzieś poprzeczne kulisy.
Hmm, popatrz jeszcze świeżym okiem, czy aby na pewno cisy w tym miejscu... One są takie ciemne i mięsiste. A do mostku i kamieni pasowałoby mi raczej coś mniej poważnego - może bambus, może wieeelki rododendron, może kule z tawuł, może kalina albo coś innego krzaczastego i kwitnącego. To by złagodziło kamienie i żelazny mosteczek
Twój ogród to przecież kraina łagodności, więc i ta kompozycja potrzebuje ocieplenia...
Pozdrawiam serdecznie - Ula