Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Nelu zajrzyj do Malgochy 1960(z mojego watku najszybciej) i jak myślisz jakie róze zakupiła?
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu. Niedawno pisałaś:Poszukuję obecnie tej róży http://www.simolanrosario.com/a-uudet-s ... rpart.html. (Asta von Parpart'
Rudolf Geschwind, 1909). Ja też jej poszukuję. Znalazłaś?
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

Witaj ,moja strona Pszczyny to ta od Tychów mieszkam niedaleko Cmentarza Żydowskiego a z Twojego opisu wywnioskowałam że ogród Twój od Goczałkowic strony .Z różami mam małe doświadczenie ale za to clematisy uwielbiam a w Twojej kolekcji sporo widziałam ...Różom przyjrzeć się bliżej muszę ,choć zawsze wydawały mi się trudniejsze w uprawie ale powalczyć warto bo piękne są...
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:196 :wit Od 13-15 maja wystawa w Chorzowie!!! :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Danka co wiem to przekazuję ,może komu się przyda...mam taką nadzieję... :D Największa wiedza to doświadczenia ...,powoli się tego uczę...Dzięki za uznanie ;:196
Aszka moja niecierpliwość też była nieraz powodem unicestwienia rośliny...Ale ,jeżeli nie chce rosnąć jak należy,to trzeba to sprawdzić...grzebiąc :lol:Gdybym sadziła roślinę w kilku egzemplarzach ,pewnie nie byłabym skora o niej zapomnieć ,ale gdy się wciska wiosną,a latem już jej nie widać...to może umknąć pamięci... :;230 Wielu róż nie pokazałam a to ze względu na brak kwitnienia (osesek)albo marnego kwitnienia,prawdopodobnie nastąpi naturalna selekcja... :wink:
Jadziu moja Rosarium Uetersen rośnie na kolumnowej pergoli,ale za bardzo nie chce ją przerosnąć ,poza tym trochę przemarza(już widzę ciemne gałazki,)ale jak ma być inaczej ,jeżeli wciąż nas mrozy męczą... :roll:
Próbowac warto ,jak nie wyjdzie ,inne rozwiązania trza szukać,aby miejsca naokoło było wiele ;:108
Grażynko tylko tych głównych pędów nie przycinaj,tylko gałązki wychoodzące z tych głównych...szkoda by było przyszłych kwiatów... :D
Grzesiu gdyby w ogrodzie rosło parę róż to ze sklerozą nie mielibyśmy problemu :wink: ,ale gdy jest ich dziesiątki to namachać się trzeba...a nieraz umknie jakiś krzaczek...mimo tego ,że RU do maleństwa nie należy,... :lol: Mojej kilkuletniej Rosarium też nie kopczykuje ,korzeń już tak głęboko ,że nie przemarznie...
Anka już byłam i rozpoznałam ...mam nadzieje ,że trafnie
Jarko poszukiwania tej róży zakończyły się sukcesem,ale w moim ogrodzie jeszcze nie tkwi,zapłacona ,czyli już moja
Była kupowana tutaj http://www.rosenhof-schultheis.de/Suche ... arpat.html

Aniu mimo tego ,że z drugiej strony mieszkasz ,to i tak blisko ,na szczęście miasto nasze do wielkich nie należy...
Nieraz tam bywam ,albo u Grażki,albo myszkuję po sklepie z antykami...
Powojniki to też moja miłość ,z chęcią obejrzałbym i Twoje,może założysz swój wątek ;:108
Kiedyś dla mnie róże były zmorą ,nie wiedziałam kompletnie jak sie z nimi obchodzić,różę Flammentanz,o której nie wiedziałam ,że to ona ,cięłam co roku i wkurzałam się ,gdy nie kwitła,a wypuszczała tylko wielkie pędy...I tak to nieświadomie przez parę lat tworzyłam jej szkielet... :lol:
Poza tym miałam parę sztuk wielkokwiatowych,które rosły marnie...miały być do kasacji...ale...nastąpił przełom,i już z tej różanej przygody nie mogę wyjść... :D
Tosiu dobrze ,że tak do przodu sięgasz...w kalendarzu zapisane...już się cieszę :heja
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chorzów sobie też zapiszę, to niedaleko :heja
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nela - kupowałaś w tym roku u Schultheisa? Dostałaś może już proformę do zapłacenia?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Matko Nela i znowu różane zakupy . Jakie tam u niego są piękne róże widziałam . Nie jedną bym stamtąd chciała ;:224 . Może któraś wypadnie z obiegu ;:224 będzie miejsce
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu koniecznie musisz dołączyć... :D
Gosiu ta róża o której wspomniałam była kupowana jesienią,przez koleżankę,nie wiem jak było z zapłatą,prawdopodobnie trzeba było dużo wcześniej zapłacić :)
Jadziu u Schultheisa są cudowności ,po równie... pięknych cenach... :wink: Bardzo mi zależało na tej róży ,a była okazja zdobycia ,to się nie zastanawiałam...Wypadnie jaka ,to wiem gdzie miejsce znajdzie... :D

Jeżeli macie ochotę na 100 clematisów to proszę http://www.lynandmalc.co.uk/genus/Clema ... egans.html

I jeszcze blog różany ...przetłumaczone porady w jaki sposób ciąć róże historyczne,np. Louise Odier ,czy Gertruda Jekkyl
http://translate.google.com/translate?u ... 1&ie=UTF-8
na sam dole proszę klikać na starsze posty...będzie tam piękny clematis niebieski...moim zdaniem to Blue Boy,ale ten kolorek...cudo
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nela - ja zamawiałam w grudniu, jak kupowałam katalog to od razu dostałam rachunek. Chyba teraz czekają na warunki do wysyłki czyli marzec.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gośka teraz wszyscy szkółkarze czekają na dogodną aurę...mrozy muszą przejść ,nie będą ryzykować z wysyłką ..
W tamtym roku np.Sip wysyłał róże początkiem kwietnia...także trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość.. :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

A widziałaś ten drugi link ... :wink:
To co kupujesz jeszcze coś ... :;230
U tej "twojej koleżanki" to również i moje są ... :)
A ta "koleżanka" to nie skusiła Cię czasem na coś jeszcze ... :wink: (bo mnie tak :? :lol: )

:wit
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Nelu przyznaj się...może ta koleżanka jest też moją koleżanką. :wink:

Ciekawe czy w tym roku uda się wyrwać na spotkanie.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Nela...Twoją koleżankę to chyba większość tu zna....
Twoje koleżanki, są i moimi koleżankami :;230
ach....gdyby tak więcej miejsca było....i w totka wygrać :(
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu :;230 gryps się nie udał ,a na hasło koleżanka,wszyscy wszystko wiedzą...
No ...jeżeli już wiadomo co za koleżanka,to powiem tylko tyle ,że kuszenie wielkie ,a ulec nie mogę...chyba ,że naciągnę płot,ale on z drutu ...a nie z gumy :wink: :;230
Jurku ten drugi link też widziałam u Anki,no,no...ceny niczego sobie... ;:224
A u pana...zapomniałam jak się zwał...skusiłabym się na Moonsted Wood,ale nie jestem pewna ,bo Ebb Tide mnie też zauroczyła...a mogę wybrać tylko jedną...i basta... :wink:
Ciekawe w jakiej cenie i czy tylko te sklepy ,które uwzględnił sprzedają jego róże...Pisał o 150 odmianach...
Na swojej stronie tyle ich nie miał... :wink:
Eluś teraz ja już nic nie wiem... :;230 Musimy się skonsultować... ;:136
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”