Kaktusy darekcn4
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy darekcn4
Darku, jak kiedyś się zapowiem, że odwiedzę twoją kolekcję to odmów, bo ci chyba wszystkie rośliny z kolekcji wywiozę po kieszeniach

Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Wam Serdecznie
.
Czemu miałbym odmawiać odwiedzin? Zapraszam jak najbardziej. Na pewno coś się znajdzie i dla Ciebie
.
Chciałbym Wam coś pokazać:
To moje pierwsze szczepienie na Pereskiopsis. Zaszczepiłem siewkę mutanta Astrophytum. Zobaczymy co z tego wyjdzie
. Modle się, żeby się przyjęła
.
Oto ona:

Ps. Za docisk posłużył mi gwóźdź 3,5 cala, he he.
Czemu miałbym odmawiać odwiedzin? Zapraszam jak najbardziej. Na pewno coś się znajdzie i dla Ciebie
Chciałbym Wam coś pokazać:
To moje pierwsze szczepienie na Pereskiopsis. Zaszczepiłem siewkę mutanta Astrophytum. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Oto ona:

Ps. Za docisk posłużył mi gwóźdź 3,5 cala, he he.
Pozdrawiam, Darek.
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
No, no Darku świetne astraki. Ostatni najfajniejszy według mnie. 
I życzę, aby się szczepienie udało. Ja raz szczepiłem na hylocereusie i wiadomo jak się skończy i jak się skończyło. Może w tym roku kupię porządne podkładki.
I życzę, aby się szczepienie udało. Ja raz szczepiłem na hylocereusie i wiadomo jak się skończy i jak się skończyło. Może w tym roku kupię porządne podkładki.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- darekcn42
- 1000p

Dziękuję Bartek. Wyobrażam sobie jak kończy się szczepienie na hylo... Niestety...
Dzisiaj kolejne 4 siewki polecą na badyle
.
Pozdrawiam.
Dzisiaj kolejne 4 siewki polecą na badyle
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- moritius

Cóż, jak się uda to może w lecie :Pdarekcn42 pisze:Czemu miałbym odmawiać odwiedzin? Zapraszam jak najbardziej. Na pewno coś się znajdzie i dla Ciebie.
A siewka nieźle się prezentuje, ale... czy ten gwóźdź nie jest za ciężki na takie maleństwo?
Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p

Tak mówisz Aleksandrze? To może zdjąć docisk? W zasadzie siewki Astrophytum nie są aż takie delikatne. Doradź jeśli możesz. Dzisiaj zaszczepiłem jednak jeszcze 3 siewki, bo jedna jakaś taka mizerna była... Przy dzisiejszym szczepieniu nie stosowałem docisku.
Pozdrawiam
.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Darek.
- moritius

W sumie tak małe siewki sobie bez docisku poradzą (a przynajmniej powinny). Z tej przyciśniętej nie zdejmuj gwoździa. Co do zrazów - po tygodniu powinno być widać, czy się przyjęły ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- moritius

Tzn fizycznie powinno być widać ożywienie. Bo z tego co pamiętam, to zraz przyjmuje się w ciągu kilku godzin ;). Sam nie szczepiłem jeszcze na pereskiopsisie, bazuję więc na tym co przeczytałem+obserwacje zdjęć itp. ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p

Panowie i Panie, Koledzy i Koleżanki. Chciałem Wam coś pokazać. Chodzi o moje zajęcia dydaktyczne w kwestii szczepienia. Chce po prostu się tego nauczyć. W tej chwili na moich 10 szczepień 7 się przyjęło. Zacząłem od szczepienia małych odrostów bezchlorofilowych Gymnocalycium na ukorzenionych odrostach E. multiplex. Jak widać na multiplexie też da się szczepić.
Oto kilka fotek owoców mojej weny twórczej
.

No i troszeczkę dla odmiany:

He he, pewnie nieźle się uśmiejecie z moich ,,afrodyzjaków", ale zamieściłem te fotki pod namową Bartka
. Od którego mam kilka odrostów i za które Serdecznie pragnę Podziękować.
Dziękuję Bartku
.
Pozdrawiam.

Ps. Aleksandrze Serdeczne Dzięki
.
Oto kilka fotek owoców mojej weny twórczej

No i troszeczkę dla odmiany:

He he, pewnie nieźle się uśmiejecie z moich ,,afrodyzjaków", ale zamieściłem te fotki pod namową Bartka
Dziękuję Bartku
Pozdrawiam.
Ps. Aleksandrze Serdeczne Dzięki
Pozdrawiam, Darek.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Darku - gratuluję sukcesów w szczepieniu!
Jeszcze jeden talent nam się w tej dziedzinie ujawnił...
Jeszcze jeden talent nam się w tej dziedzinie ujawnił...
- darekcn42
- 1000p

A tam talent Panie Henryku. Uczę się tego, bo może mi się to przydać jak bym miał kiedyś okazje ratować jakieś cenne okazy... [odpukać]
Bartek mnie szczepieniową choroba zaraził
. Od dawna próbowałem szczepić, ale zawsze mi to nie wychodziło... Jednak dzięki poradom Młodego Eksperta w tej dziedzinie wreszcie się udało.

Bartek mnie szczepieniową choroba zaraził
Pozdrawiam, Darek.
- moritius

No nieźle ;). Szacun Wodzu
. Pamiętam swoje początki szczepień: zaśzczepiłem grudnika na chamaecereusie i o dziwo przyjął się, ale potem zmarniał.
Btw. Czy to trzecie gymno nie jest czasem za wysoko zaszczepiony? Bo mógł czasem zostać fragment stożka wzrostu, a to może spowodować różne następstwa.
Osobiście nie szczepię na multipleksie - może to dlatego, że żaden zraz mi się na nim nie przyjął
Btw. Czy to trzecie gymno nie jest czasem za wysoko zaszczepiony? Bo mógł czasem zostać fragment stożka wzrostu, a to może spowodować różne następstwa.
Osobiście nie szczepię na multipleksie - może to dlatego, że żaden zraz mi się na nim nie przyjął
Pozdrawiam, Aleksander
- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście że masz talent Darkudarekcn42 pisze:A tam talent Panie Henryku.
Dziękuje że mnie tak chwalicie, jestem bardzo szczęśliwyBartek mnie szczepieniową choroba zaraził. Od dawna próbowałem szczepić, ale zawsze mi to nie wychodziło... Jednak dzięki poradom Młodego Eksperta w tej dziedzinie wreszcie się udało.
![]()
![]()
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.