Jak używać sekatora?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogneczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sie 2008, o 15:00

Jak używać sekatora?

Post »

Proszę o radę, jak używać sekatora. Podobno to bardzo istotne jak trzymamy sekator - częścią tnącą od góry czy dołu pędu, pod jakim kątem i.t.d. Do czego nadają sie sekatory nożycowe a do zego kowadełkowe?
anbol
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Jak używać sekatora?

Post »

Prawdę mowiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam,choć sekatora wiele tygodni w roku używam.Najczęsciej wycinam gałęzie mając ostrze od dołu gałęzi-tak po prostu łatwiej ciąć,ale jak dostęp jest kiepski to i na opak tnę..nie mam porównania jeśli chodzi o sekatory,bo używam dwuręcznego 90cm,kowadełkowego nie mam,mały sekator jedynie do małych drzewek,róż itp...
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Psssst... Ania - no co Ty???
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ja też ma mały sekator i tnę nim tak jak mi pasuje, nigdy się nad tym nie zastanawiałam czy ostrzem do góry czy do dołu, swoją drogą ciekawa sprawa, może ktoś jednak zna się na rzeczy i się dowiemy.

pozdrawiam
Ilona
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze wycinamy pęd, ustawiając sekator ostrzem w kierunku wycinanego pędu. A więc przy ruchu ostrze kierowane jest w dół, przecinając pęd od góry. Odwrotnie w zasadzie nie postępujemy - chyba że (jak anbol wspomniała) jest problem z prawidłowym umieszczeniem ostrza - wówczas można odwrócić sekator.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Większość sekatorów ma tak wyprofilowaną rączkę, że wygodnie trzyma się je tylko w jednej pozycji i ja właśnie w tej pozycji tnę. Nad kątem cięcia się nie zastanawiam - staram się zostawić jak najmniejszą ranę i tyle. W teorii sekatory kowadełkowe są do gałęzi suchych i twardych, a nożycowe do świeżych i miękkich ale osobiście jak już mam jeden sekator w ręce to tnę nim wszystko co mi się pod rękę nawinie.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

A ja powiem tak, sama wybierz którą stroną sekatora lepiej Ci się pracuje.
I to jest właśnie ta dobra strona sekatora. :D
anbol
50p
50p
Kontakt:

Post »

pomolog pisze:Psssst... Ania - no co Ty???
Pozdrawiam :D
Przepraszam pomologu co to miało znaczyć?? :D
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak doświadczony sadownik, a odwrotnie sekator trzyma? Nie wierzę :D
Awatar użytkownika
Bogneczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 11/3765088
Magazyn "Rok w ogrodzie" z 29.01. w 17 minucie jest krótka wzmianka o tym temacie. Miałam nadzieję, że doświadczeni ogrodnicy rozwiną temat i dowiem się jeszcze czegoś istotnego.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale co byś chciała więcej się dowiedzieć, Bogneczka? :wink: Jedyne co tu można dodać, to prawidłową nazwę tej części, która została nazwana "oporową". To jest przeciwostrze (tak się nazywa fachowo). Sposób przycięcia... zwróć uwagę na inny fragment filmiku - na którym pan instruktor popełnił błąd (niecelowo, po prostu zbyt szybko przełożył sekator i go obrócił). I efekt jest dokładnie taki - przed jakim sam ostrzega. To dokładnie siódma wycięta przez Niego gałązka po słowach: "teraz przystępujemy do wycinania cienkich pędów" (5:01). Widać wyraźnie "zgniecenie" , "zmiażdzenie" górnej części pędu... tego należy unikać. Jest jeszcze jedna kwestia - czy pędy wycinać na "równo" czy pod pewnym kątem. Zasada jest taka - jeżeli pęd jest skierowany do góry - należy cięcie wykonać pod pewnym kątem. Chodzi o wodę, która zbierałaby się na równej powierzchni cięcia. Zawsze ten ukos robimy przeciwlegle do pąków (nie w stronę pąka - tylko w przeciwną) W przypadku pędów położonych prostopadle do rośliny (czyli jakby równolegle do ziemi) cięcie wykonujemy dokładnie pod kątem prostym.
Awatar użytkownika
Bogneczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No i proszę ile ważnych informacji w jednym pośćie! Doświadczonym to wydaje się banalne, ale początkujący szukają na forach odpowiedzi na właśnie takie "głupie pytania".
anbol
50p
50p
Kontakt:

Post »

pomolog pisze:Tak doświadczony sadownik, a odwrotnie sekator trzyma? Nie wierzę :D
Wiesz Piotrze jak jutro pogoda pozwoli sprawdzę jak ja trzymam sekator :roll:
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anbol pisze:Wiesz Piotrze jak jutro pogoda pozwoli sprawdzę jak ja trzymam sekator :roll:
Jestem gotów się założyć, że trzymasz go prawidłowo - tylko opisałaś nie tak :wink: Zresztą w przypadku sekatora ręcznego - trudno to robić inaczej, bo ma odpowiednio wyprofilowaną rączkę. I wtedy albo trzeba by było przełożyć go do lewej dłoni albo ciąć odwracając (wykręcając) rękę od dołu (takie cyrkowe sztuczki raczej ;) ). Pan instruktor na filmie miał pod tym względem bardzo ułatwione zadanie - bo ścinał pędy rosnące pionowo... to zmienia obraz sytuacji i - trochę szkoda - bo nie pokazuje dokładnie przez to w czym rzecz... Z sekatorem dwuręcznym może już być inna sprawa i może się to zdarzyć - ale po pierwsze, moim zdaniem, takie cięcie wymagałoby znacznie więcej wysiłku, po drugie - w przypadku gałęzi odchodzących pod ostrym kątem od przewodnika - trudno byłoby włożyć przeciwostrze w odpowiednie miejsce...
Bogneczka pisze:No i proszę ile ważnych informacji w jednym pośćie! Doświadczonym to wydaje się banalne, ale początkujący szukają na forach odpowiedzi na właśnie takie "głupie pytania".
I tu Ciebie zaskoczę ;) Bo faktycznie można by przyjąć to za "banał' - ale to podstawa - a jak się okazuje... mało kto o tym pamięta. Wystarczy przejrzeć - było nie było - bogatą literaturę na temat cięcia drzew, krzewów - a zauważycie, że temu zagadnieniu, które pan na filmiku nazwał bardzo prawidłowo - techniką cięcia - poświęca się bardzo mało miejsca albo... wcale (może też przyjmując te zagadnienia jako "oczywistą oczywistość"). Więc jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie samego sprzętu czy techniki cięcia - pytajcie śmiało.
PS. jeszcze wyjaśnię dwie kwestie i terminy... sekator ręczny - służy nam do wycinania pędów i gałązek o średnicy do 20-25 mm (w zależności od ostrza i użytego materiału), sekator dwuręczny - do pędów o średnicy 25-40 mm. Grubsze gałęzie wycinamy przy pomocy piłki ogrodniczej.
I sprawa druga - sekator kowadełkowy. Dzięki zastosowanej innej budowie jest on przeznaczony przede wszystkim do wycinania pędów suchych, twardych, martwych. W przypadku pędów żywych lepiej wybrać sekator standardowy (czyli tzw. nożycowy).
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”