Jak używać sekatora?
Jak używać sekatora?
Proszę o radę, jak używać sekatora. Podobno to bardzo istotne jak trzymamy sekator - częścią tnącą od góry czy dołu pędu, pod jakim kątem i.t.d. Do czego nadają sie sekatory nożycowe a do zego kowadełkowe?
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jak używać sekatora?
Prawdę mowiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam,choć sekatora wiele tygodni w roku używam.Najczęsciej wycinam gałęzie mając ostrze od dołu gałęzi-tak po prostu łatwiej ciąć,ale jak dostęp jest kiepski to i na opak tnę..nie mam porównania jeśli chodzi o sekatory,bo używam dwuręcznego 90cm,kowadełkowego nie mam,mały sekator jedynie do małych drzewek,róż itp...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Psssst... Ania - no co Ty???
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Ja też ma mały sekator i tnę nim tak jak mi pasuje, nigdy się nad tym nie zastanawiałam czy ostrzem do góry czy do dołu, swoją drogą ciekawa sprawa, może ktoś jednak zna się na rzeczy i się dowiemy.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
-
Zawsze wycinamy pęd, ustawiając sekator ostrzem w kierunku wycinanego pędu. A więc przy ruchu ostrze kierowane jest w dół, przecinając pęd od góry. Odwrotnie w zasadzie nie postępujemy - chyba że (jak anbol wspomniała) jest problem z prawidłowym umieszczeniem ostrza - wówczas można odwrócić sekator.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Większość sekatorów ma tak wyprofilowaną rączkę, że wygodnie trzyma się je tylko w jednej pozycji i ja właśnie w tej pozycji tnę. Nad kątem cięcia się nie zastanawiam - staram się zostawić jak najmniejszą ranę i tyle. W teorii sekatory kowadełkowe są do gałęzi suchych i twardych, a nożycowe do świeżych i miękkich ale osobiście jak już mam jeden sekator w ręce to tnę nim wszystko co mi się pod rękę nawinie.
A ja powiem tak, sama wybierz którą stroną sekatora lepiej Ci się pracuje.
I to jest właśnie ta dobra strona sekatora.
I to jest właśnie ta dobra strona sekatora.

-
- 50p
- Kontakt:
Przepraszam pomologu co to miało znaczyć??pomolog pisze:Psssst... Ania - no co Ty???
Pozdrawiam

-
Tak doświadczony sadownik, a odwrotnie sekator trzyma? Nie wierzę
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 11/3765088
Magazyn "Rok w ogrodzie" z 29.01. w 17 minucie jest krótka wzmianka o tym temacie. Miałam nadzieję, że doświadczeni ogrodnicy rozwiną temat i dowiem się jeszcze czegoś istotnego.
Magazyn "Rok w ogrodzie" z 29.01. w 17 minucie jest krótka wzmianka o tym temacie. Miałam nadzieję, że doświadczeni ogrodnicy rozwiną temat i dowiem się jeszcze czegoś istotnego.
-
Ale co byś chciała więcej się dowiedzieć, Bogneczka?
Jedyne co tu można dodać, to prawidłową nazwę tej części, która została nazwana "oporową". To jest przeciwostrze (tak się nazywa fachowo). Sposób przycięcia... zwróć uwagę na inny fragment filmiku - na którym pan instruktor popełnił błąd (niecelowo, po prostu zbyt szybko przełożył sekator i go obrócił). I efekt jest dokładnie taki - przed jakim sam ostrzega. To dokładnie siódma wycięta przez Niego gałązka po słowach: "teraz przystępujemy do wycinania cienkich pędów" (5:01). Widać wyraźnie "zgniecenie" , "zmiażdzenie" górnej części pędu... tego należy unikać. Jest jeszcze jedna kwestia - czy pędy wycinać na "równo" czy pod pewnym kątem. Zasada jest taka - jeżeli pęd jest skierowany do góry - należy cięcie wykonać pod pewnym kątem. Chodzi o wodę, która zbierałaby się na równej powierzchni cięcia. Zawsze ten ukos robimy przeciwlegle do pąków (nie w stronę pąka - tylko w przeciwną) W przypadku pędów położonych prostopadle do rośliny (czyli jakby równolegle do ziemi) cięcie wykonujemy dokładnie pod kątem prostym.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

No i proszę ile ważnych informacji w jednym pośćie! Doświadczonym to wydaje się banalne, ale początkujący szukają na forach odpowiedzi na właśnie takie "głupie pytania".
-
- 50p
- Kontakt:
Wiesz Piotrze jak jutro pogoda pozwoli sprawdzę jak ja trzymam sekatorpomolog pisze:Tak doświadczony sadownik, a odwrotnie sekator trzyma? Nie wierzę![]()
Pozdrawiam serdecznie

-
Jestem gotów się założyć, że trzymasz go prawidłowo - tylko opisałaś nie takanbol pisze:Wiesz Piotrze jak jutro pogoda pozwoli sprawdzę jak ja trzymam sekator

I tu Ciebie zaskoczę ;) Bo faktycznie można by przyjąć to za "banał' - ale to podstawa - a jak się okazuje... mało kto o tym pamięta. Wystarczy przejrzeć - było nie było - bogatą literaturę na temat cięcia drzew, krzewów - a zauważycie, że temu zagadnieniu, które pan na filmiku nazwał bardzo prawidłowo - techniką cięcia - poświęca się bardzo mało miejsca albo... wcale (może też przyjmując te zagadnienia jako "oczywistą oczywistość"). Więc jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie samego sprzętu czy techniki cięcia - pytajcie śmiało.Bogneczka pisze:No i proszę ile ważnych informacji w jednym pośćie! Doświadczonym to wydaje się banalne, ale początkujący szukają na forach odpowiedzi na właśnie takie "głupie pytania".
Pozdrawiam serdecznie

PS. jeszcze wyjaśnię dwie kwestie i terminy... sekator ręczny - służy nam do wycinania pędów i gałązek o średnicy do 20-25 mm (w zależności od ostrza i użytego materiału), sekator dwuręczny - do pędów o średnicy 25-40 mm. Grubsze gałęzie wycinamy przy pomocy piłki ogrodniczej.
I sprawa druga - sekator kowadełkowy. Dzięki zastosowanej innej budowie jest on przeznaczony przede wszystkim do wycinania pędów suchych, twardych, martwych. W przypadku pędów żywych lepiej wybrać sekator standardowy (czyli tzw. nożycowy).