Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

forumowicz bardzo dziękuję za cenne uwagi na pewno skorzystam z Twojej wiedzy ;:138 Mam trzy duże worki gołębich odchodów :D
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@ Pelasia
@ Iwona

Jeżeli bedziecie przygotowywać kiedykolwiek gnojowkę czy to z nawozu zwierzecego czy też z pokrzyw musicie wiedziec kiedy nadaje sie juz do podlewania. Nie można tego określic dniami bo zależy to od temperatury. Sposób jest prosty. Gnojówka wtedy jest zakiszona kiedy zaczyna śmierdzieć.

:wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pelasia pisze: Mam trzy duże worki gołębich odchodów :D
Z nawozem gołębim jest jeden mały szkopuł. Często w tym nawozie znajdują sie larwy drutowców, które gołębie zbierają lecz ich nie trawią ze względu na chitynowy pancerz. Larwy te są barwy żółtej, połyskliwe zbudowane jakby z członów długości kilku centymetrów. Larwy te maja tendencje do wgryzania sie np. w podziemną część łodygi pomidora i żerowania wewnątrz tej łodygi. Pomidorowi wtedy nie pomoże żaden oprysk czy nawożenie. Będzie rosnąć marnie. Dlatego, jeżeli zauważysz przy rozsypywaniu taką larwę usuń ją topiąc we wodzie lub spal.

oto zdjęcie tej larwy:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... ENS2NGQpvX
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to będę zwracać uwagę czy są takie larwy...ech życie...a ja tak nie lubię robali :(
Awatar użytkownika
adrian_lasek
50p
50p
Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze: Często w tym nawozie znajdują sie larwy drutowców, które gołębie zbierają lecz ich nie trawią ze względu na chitynowy pancerz.
Gołębie nie żywią się tymi larwami. Larwy te wylęgają się ze złożonych przez chrząszcze jajeczek w odchodach gołębi.
Awatar użytkownika
Petula
50p
50p
Od: 11 lut 2011, o 20:28

Post »

"Larwy te maja tendencje do wgryzania sie np. w podziemną część łodygi pomidora i żerowania wewnątrz tej łodygi."

Jak poznać, że larwy już buszują w krzakach?
Pozdrawiam.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Petula pisze:Jak poznać, że larwy już buszują w krzakach?
Poczytaj
http://www.intruz-w-hodowli.chimirec.in ... owate.html

Pomidory wygladają tak, jak gdyby miały niedobór wody. Z rana wyglądają w miare normalnie, w południe więdną by wieczór znów ożyć nieco. Silnie zaatakowane, lub zaatakowane we wczesnej fazie wzrostu wiedną, żółkną i zamierają.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

adrian_lasek pisze:Larwy te wylęgają się ze złożonych przez chrząszcze jajeczek w odchodach gołębi.
Gołębie odchody zbiera się czyszcząc gołębnik. Chrząszcze sprężyków /imago drutowca/ sa szkodnikami glebowymi i raczej w gołębnikach nie bywają. Poza tym okres rozwoju larwy to kilka lat. Nie wyobrażam sobie gołębnika nie czyszczonego np przez 3 lata.

:wit
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Serdecznie dziękuję za tyle wiadomości, już zanotowałam i zamierzam się słuchać. Nawoziłam końskim obornikiem jesienią i nie jestem pewna czy i teraz w kwietniu mam zastosować też obornik, czy nie przedobrze?
Co wy na to?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Wydaje mi się, ze możesz przedobrzyć :roll:
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja też myśle, że teraz to już można przedobrzyć. Chyba, że to była ziemia nie uprawiana-ugór.
Teraz to można kompostem, gnojówką z pokrzyw. To są słabsze nawozy, które można dawać w ciągu całego sezonu, kompost dobrze rozłożony bo nie dojrzały też nie jest dobry- ponoć zabiera roślinom azot z gleby.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma co ryzykować. Lepsze będzie nawożenie pogłówne już w trakcie wegetacji roślin jak pisze Suzana :wink:
Pozdrawiam, Monika
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Może się powtarzam, ale ja pod pomidory chce przekopać trawnik. I dlatego zależy mi żeby tą grządkę przygotować jak należy. Więc myślę, żeby, właśnie w rowki zakopać gołębi nawóz, a potem rozsypać dolomit i delikatnie wymieszać
go z wierzchnią warstwa gleby. Co Wy na to? :idea:
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Przekop jak najwcześniej i posyp dolomitem. Nawozu nie umieszczaj bardzo głęboko, chociaż pomidory na pewno go znajdą.
Ja do tej pory stosowałem obornik przed sadzeniem, dwa lata temu w dołki, w poprzednim roku przekopując na całej powierzchni, kiedyś nawet posadziłem pomidory na trawie - ugorze zlikwidowanym dzień przed sadzeniem i też urosły :wink:
Jednak miałem trochę z nimi kłopotów w trakcie sezonu, głównie z poczatkowym niedoborem a potem nadmiarem azotu i późniejszymi niedoborami różnych składników.
Obecnie stanowisko na większość krzaczków mam już przygotowane jesienią, przekopany obornik i nawóz wapniowy rozsypany tuż przed zimą. Zobaczymy czy będzie różnica i jaka.
Pozdrawiam, Maciek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki ..tak właśnie zrobię...a z tym obornikiem jetem ostrożna ,ponieważ wiem ze gołębi może spalić rośliny, dlatego chcialam sie upewnić co do zastosowania go :D
Pozdrawiam
Joanna
aha ,a może można taki gołebi obornik taż sypać bezpośredno do dołka ,a potem go przysypać ziemią?
Czy już może przesadzam :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”