Storczyki TULIPANA998 cz. 2

Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki TULIPANA998 cz. 2

Post »

No właśnie? :roll:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Arturku wpadam do Ciebie a Ty gdzie :wink: ?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
No to jestem... , ale właściwie co tu pisać.... ;:223 . Że się kolejne zamordowało.... :cry: . Wstyd się przyznać...., storczyków mam znów tylko 35 szt.... razem z 2 nowymi :oops: , to nie to co Wasze kolekcje....Te co padły to przez wełnowce, zbyt drobne podłoże ( głównie te sadzonki phal . niedużych rozmiarów które raz kupowałem po 3 w doniczce i rozdzielałem ) . Przeszedłem więc ostatnio trochę upadków i troche się wkurzyłem i zniechęciłem.... :? . No ale kupiłem nowe podłoże w Łańcuckiej storczykarnii, kupiłem też sphagnum, żeby już nie mieć takich nieprzyjemnych sytuacji .
Nic nie chce kwitnąć, większość nawet rok czasu.... tylko 1 phal. ma pączki :( . Odczuwam wrażenie, że chyba one mnie już nie lubią.....
Ostatnio przybyła mi hybryda żółtej cattleyki i phal biały w bordowe ciapki :roll: , nic więcej nie kupowałem ze względu na zimę, bo zawsze sie coś złego dzieje jak się idzie z nimi na mrozie...
Obiecuje sobie powiększyć kolekcję na wakacjach.... , chucham i dmucham i myślę że już źle nie będzie.... Mama powiedziała, że na jesieni po budowie postara się trochę kaski w storczyki zainwestować.. , ale jeszcze nic nie wiadomo... :roll: . Poza tym ostatnio jestem zdecydowanie bardziej zaogródkowany , a to też mi pożre mi na wiosnę większość odłożonego kieszonkowego, ale o storczykach też nie zapomnę, kocham je dalej mimo iż ostatnio nie najlepiej ale z tego nie da się wyleczyć.... Ostatnio próbowałem swoje storczyki zestresować, trochę celowo podsuszyć, ale one nie chcą zakwitnąć, może musi przyświecić na nie dopiero wiosenne słońce ? :P

Dziękuję Wam za pochwały i pamięć jesteście kochani :) ;:167 .

Musze poprzeglądać Wasze wątki bo zaległości co niemiara, jak znam życie to zaraz mi oczy z orbit wyjdą... :;230 .

Ostatnie 2 nabytki :

Od lewej cattleyka , po prawej Phalaenopsis elegant polka dots 8-) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje okno , a raczej sałata okienna . Te skrzydła u góry to przywiązana na boki firanka żeby fotkę zrobić :wink: :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Zapomniałem jeszcze , że ze zjazdu w storczykarni wywiozłem bordowe dendrobium phal. ze sklepu i paphiopedilum king arthur dostałem od szefowej :shock: , już kwitło , muszę zdjęć poszukać i dzisiaj koniecznie wszystkie podlać i osłonki poustawiać kolorami bo tak jak teraz jest mi się nie podoba :wink: .

EDIT :

Obrazek

Obrazek

Ten różowy phal. wyjątkowo udany ponad pół roku kwitł .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Tulipanku, :wit i Ty się skarżysz, że Ciebie storczyki nie lubią? :shock: Bój się Boga, Chłopcze Drogi. Ależ Ty ich masz ;:154 Ja w sklepie ogrodniczym nie widziałam takiego cudnego okna a Ty narzekasz. Piękności! A te nowe to...cymes.... ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dawno cię nie było na forum, ale masz śliczne storczyki :). Nawet Vandzia w oknie wisi.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Artur, cieszę się, że Odświeżyłeś swój wątek. Wiadomo, ogronicy już zaczęli swój sezon przedwiosenny, przynajmniej - ja :)

Storczyki Ci pięknie rosną...zadbane są ;) Ruszą z wiosną...Zobaczysz, nie Opędzisz się od pędzików :D

Piękna katleja, Dbaj o nią ;:108

I...nie Zniechęcaj się..Każdy ma straty zimowe, ja też.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Dla takiego wzrokowca jak ja, Twoje parapety są prawdziwą ucztą estetyczną - ;:180

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Arturze masz piękne parapety, ta "sałata" jest śliczna i ma swój urok. Jak tylko słonko się pojawi na pewno storczyki "ruszą z kopyta". Bardzo mi się spodobał King Artur i bordowe dendrobium ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Arturku ty Boga nie obrazaj ;:108 :D Zaprosze cie do siebie to zobaczysz co znacza straty... :(
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet jeśli to 'sałata' to i tak cudna, zadbana i czekająca tylko na słoneczko. U mnie w oknie nie ma żaluzji ani firan więc mają więcej światła i pomału zaczynają przyrastać w pędy i pączki. Okno - świetnie skomponowane i bardzo estetycznie. Tak dalej trzymaj :uszy
Katlejka urocza. Uwielbiam takie słoneczne kolorki ;:138
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

~~ Witajcie ~~ :wit

Dziękuję Wam za poprawiające humor pochwały .

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Stasiu - Może i nie mam malutko ich ale najwięcej to też nie :lol: , w sklepie ogrodniczym żadnym to też nie widziałem takiego okna ale rząd regałów w LM uginających się od storczyków tak :twisted: .

Storczykowa - Na forum byłem cały czas, tylko storczykowy jakoś omijałem :oops: . Vandzia nie chce kwitnąć chyba 10 miesiąc , no ale czekam :P .

Justynko - Ja też się cieszę , że wkońcu odkopałem wątek :lol: . Ogródkowego sezonu to ja jeszcze nie zaczynam , chociaż cebulowe wychodzą już z ziemii :) . Mam taką nadzieję, że to co Piszesz się spełni i wkrótce wiosenne słońce zmusi storczyki do kwitnienia :) .

Ewelino - Oj dziękuję bardzo... :oops: , od takiej kolekcjonerki , taka opinia to nie byle co.... ;:224 :;230 .

Joasiu - To prawda , nawet liście mają swój urok i to też mnie zachwyca w nich ;:167 , to paphiopedilum to dla mnie oczko w głowie, ma już nową rozetę , ciekawe kiedy zakwitnie bo słyszałem że lubi się w tym lenić...

Monisiu - Ja wcale nie obrażam.... :D :wink: . Widziałem straty , ale naprawde ja straty też mam nie najmniejsze , no ale co zrobić .

Merghen - Dzięki , ja mam w oknach te żaluzje i przysłaniam głównie wtedy gdy słońce bardziej pali w lecie to bez nich by spłonęły...... bo to okno od południa i słońce pali niemiłosiernie . Dodatkowo te żaluzje są blaszane i jak się zasłoni to się nagrzewają a w pokoju jest chłodniej , trzeba tylko je tak ustawić żeby liście tej blachy nie dotykały . Teraz w dzień odsłaniam do połowy i te u dołu mają dużo światła a po południu zsuwam na dół i ustawiam pod kątem tak że mają więcej światła niż bez żaluzji :) .

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Miałem jechać do Rzeszowa dzisiaj, z myślą że coś storczykowego upoluję......, i co ? ;:223 , troche chory jestem......, ale może pojadę...
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ślicznie u Ciebie to okno jest,wszystko jak od ''linijki" :uszy
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Cattleyka cudna..
Gdzie i za ile ją kupiłeś?

Ja marzę o pokoju całym w storczykach..
Te marzenie by się spełniło, jakbym podrabował Ci wszystkie w nocy z parapetu :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa - Na forum byłem cały czas, tylko storczykowy jakoś omijałem . Vandzia nie chce kwitnąć chyba 10 miesiąc , no ale czekam

Czemu omijałeś? Przeciez storczyki to najpiękniejsze i najciekawsze z kwiatów, ja bym ich nie potrafiła porzucić na rzecz jakiś kwiatków z podwórka... A Vandzia ci teraz nie zakwitnie, pewnie dopiero na wiosnę, bo większość Vand puszcza pędy właśnie wiosną i kwitną wczesnym latem.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”