Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu tulipanki prześliczne, czekam na nie z niecierpliwością, bo to jedne z moich wiosennych ulubieńców :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 popodziwiałam tulipanki :wit

Ciekawa jestem, czy ten pełny, fioletowy tulipan, na trzecim zdjęciu, pachnie :?:

Dwa lata temu kupiłam takiego pełnego, czerwonego tulipanka i cudnie pachniał, jak frezja - Poezja !!!
Niestety, jak zawsze, zapomniałam zapisać jak się nazywa ten tulipan i nawet go nie sfociłam :oops:

Dlaczego piszesz: "Tulipany papuzie-Parrot...z 10 zostało tylko dwie sztuki." :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Romko ;:167 Aga ;:167 też czekam z niecierpliwością na kwitnące cebulkowe. Kilkanaście sztuk posadziłam w wiaderka, myślę że myszy ich nie zjedzą...Pozostałe w tym roku też zabiorę z rabaty, myślę że myszy ich nie zjedzą.

Halinko ;:167 o ile dobrze pamiętam to fioletowy tulipan nie pachnie...w ubiegłym roku posadziłam w kolorze żółtym, ten jest pachnący. Ta pani co sprzedawała wymieszała mi cebulki i dopiero na jesieni posegregowałam kolorami. Tulipanów, miałam sporo różnych odmian ale dwa lata wstecz nornice prawie wszystkie zjadły...dlatego teraz wszystkie cebulkowe sadzę do wiaderek z nawierconymi dziurkami.

Pachnący tulipan jest pełny, w kolorze żółtym...pachnie na pewno, sprawdziłam.

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 dziękuje za info ;:196

Z zakupionymi tulipanami miałam podobnie, wszystkie cebulki wymieszane iii jesienią tamtego roku posegregowałam kolorami.
Też mam nornice i wszystkie cebulki umieszczam w specjalnych koszyczkach.
Dokupiłam pełne tulipany i nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystkie pachną.

Twój żółty pachnący jest piękny !!!
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też sadziłam w ażurowe koszyczki ale cebulki szybko zapełniały koszyczek, w wiaderku mają więcej miejsca i nie trzeba tak często wykopywać. Brat mi zrobił prezent, dostałam wysokie i niskie wiadra po materiałach budowlanych. W mniejsze posadzę cebulkowe a w wysokie trawy. Trawy żeby się nie rozrastały można posadzić w wiadra z odciętym spodem. Nigdy nie próbowałam tego sposobu więc sprawdzę :?:

Wszystkich cebulek nie zdążyłam posegregować mam nadzieję że coś przetrwa i nornice wszystkiego nie zjedzą, śnieg odkrył masę wydrążonych korytarzy :(

Przypomniałam sobie że przesadziłam malutkie cebulki które co roku wycinałam bo liście podobne były do perzu, nareszcie ich nie wytnę. Nie znam nazwy z jednego pędu wyrasta kilka kwiatuszków podobnych do krokusa, koloru niebieskiego. Myślałam że już dawno przepadły.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 dobry pomysł z tymi wiadrami po materiałach budowlanych, wykorzystam go u mnie ;:108
Te gotowe ażurowe koszyczki dla lilii są za małe i planowałam wykorzystać duże donice w których zakupiłam krzewy ozdobne, mam ich spora, ale skończyło się na planach :oops:
Może w tym roku uda mi się porobić otwory w tych donicach :lol:

Aniu, ja też jeszcze mylę roślinki z chwastami :;230
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko wolę pomęczyć się troszkę z przepaleniem dziur...jak patrzeć na puste miejsca po cebulkach. Nornic się raczej nie pozbędę, pomęcz się i posadź do pojemników...szkoda cebulek ;:108

Hosta wysiana z nasionka, siedzi już na miejscu stałym...troszkę podrosła dzięki ciągłym opadom deszczu w tamtym roku. Druga jest inna ale nie mam zdjęcia.

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu u mnie tez jak stopniał śnieg to odkryły się tunele nornic , nasypałam w dziury zatrutego ziarna może się najedzą. Kilka lat temu przykryłam jedną rabatkę obornikiem i sprowadziła się chyba cała rodzina wielopokoleniowa , wyżarły wszystkie cebulki ale wyłapałam je w łapkę na kreta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka jest ta pułapka...czy to taki tunel z ruchomą klapką :?:

Tawulec pogięty kwitnie na biało... ma zastosowanie jako roślina okrywowa.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Co to jest po lewej stronie tak mało widoczne z poskrecanymi listkami?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, to jest Wierzba babilońska 'Crispa'...drzewo dorastające do 5-8m. Listki są fantazyjnie poskręcane...wygląda jak po ataku mszyc. Nareszcie się zakorzeniła i zaczyna rosnąć, zastanawiam się czy nie poprowadzić jej w formie drzewka, na razie wygląda jak krzew...od dołu ma kilka rozgałęzień.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu ta pułapka tak wygląda jak ją opisałaś , ja zupełnie przypadkiem wykorzystałam ją do łapania nornic bo była zastawiona na kreta.
Bardzo ładny Twój tawulec ja mam u siebie cztery sztuki posadzone na skarpie żeby zmniejszyć areał do koszenia ale starszy synio w czasie koszenia ciągle je przycina.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

W starszym wieku musi byc piękna,ale jak wyrasta na taki wysoki krzak czy drzewo to nie do mojego ogrodu,za mały stanowczo.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dobrze że ja nie mam tych żarłocznych stworzeń ;:138 Aniu posadziłam w tych wiaderkach cebule lili wiosną ze względu na brzozę sąsiada ,która jest przy mojej siatce i nic mi w tym miejscu nie rośnie :| Lilie pięknie kwitły - myślę że chociaż trzy lata będą w tym miejscu rosły :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka ;:167 do jakiej wielkości dorasta dorosły tawulec :?: ten na fotce jest na razie młody...nie wiem czy w dobrym miejscu posadziłam, boje się że zostawiłam mu za mało miejsca.

Małgosiu ;:167 też nie mam za dużo miejsca ale wierzbę można bez żadnych skrupułów przyciąć. Nie mam drzew liściastych w ogrodzie, jak spojrzę na całość to brakuje mi wysokich drzew. Posadziłam też tulipanowca ale bardzo wolno rośne na cień nie mam na razie co liczyć.
Jeszcze planuję posadzić jedno drzewo liściaste o parasolowatej koronie, nie za wysokie bo ogród nie jest za duży. Nie mogę się zdecydować, może coś z bordowymi liśćmi...klony mi się podobają i brzozy, lipa też szybko rośnie ale ma bardzo dużą koronę. Przeglądam stronę z drzewkami liściastymi ale tyle wszystkiego jest nie wiem co wybrać.

Romko ;:167 według zaleceń lilie w jednym miejscu mogą rosnąć nawet pięć lat...zasilane i w prawidłowym podłożu na pewno tyle wytrzymają. To prawda że posadzone pod drzewem, bezpośrednio do gruntu nie były by takie piękne. Zawsze można wyjąc wiadro, wymienić podłoże i posadzić z powrotem w to samo miejsce. Czekam też z niecierpliwością jak przetrwały moje cebulkowe...szafirki też posadziłam do wiaderka, chyba maja się dobrze bo listki są ciemno zielone. Lilie też mam do przesadzenia, podzielę w sierpniu i przesadzę na inne stanowisko. Zastosuję mieszankę która mi podałaś, niech się rozrastają i kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”