Co to za szkodniki?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
lidka500
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2008, o 14:30

Post »

Ja to coś pracowicie zdejmuje z każdego listka. Po raz drugi na tym samym liściu raczej się nie pojawia, ale za to głowy nie dam. Jest to tylko na polączeniu liścia z ogonkiem, Największe miało jakieś 2-3 mm. Może uda mi się załatwić lepszy aparat to zrobię zbliżenia.
Mączniak wydaje mi się, że bardziej wchodzi wewnątrz a to jest wyraznie jakby nałożone. Takie jakby tłuste. Wygląda trochę jak zeskrobany okruszek białej parafiny. Zdejmuje sie bardzo łatwowystarczy leciutko skrobnoąć paznokciem. I tak właśnie jak widać na zdjęciu nie spada, bo jest troche lepkie. Jest spójne, roztarte jakby robi sie wilgotne.
No to teraz już całkim namąciłam :D Ale cieszę się, że też nie wiesz co to jest bo juz myslałam, że tylko ja nie umiem znaleźć, a to zwyczajnie cos dziwacznego:))
Lidka
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzieś na forum już ktoś o tym pisał i chyba Janusz z pogotowia ogrodniczego odpowiadał co to jest, wydaje mi się że to było coś to bardzo podobnego ale nie mogę tego znaleźć. :D
lidka500
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2008, o 14:30

Post »

Oj widzę, że już nie tylko kocie forum będzie mi przeszkadzać w spaniu:))
W końcu parę problemów jeszcze kwiatowych mam.
Szukam specjalisty od azalii, dipladenii, kliwii. Może jakiś specjalista znający się na roślinach południowo afrykańskich będzie - syn parę lat temu przywiózł trochę różnych nasion stamtąd, Jedno wykiełkowało i wyrosło ale nawet nie wiem co to jest i jak pielęgnować. na razie urody jest nienachalnej ale, że ja generalnie nie lubię wyrzucać kwiatków (potrafię nawet ze śmietnika uratować) to stoi sobie i trochę rośnie, trochę zrzuca liście. Nasiono było śliczne wielkości pestki od śliwki ale takie ciciate:))

Robota na długie zimowe wieczory, ale jak fajna:)
Lidka
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lidka50 pisze:Oj widzę, że już nie tylko kocie forum będzie mi przeszkadzać w spaniu:))
W końcu parę problemów jeszcze kwiatowych mam.
Szukam specjalisty od azalii, dipladenii, kliwii. Może jakiś specjalista znający się na roślinach południowo afrykańskich będzie - syn parę lat temu przywiózł trochę różnych nasion stamtąd, Jedno wykiełkowało i wyrosło ale nawet nie wiem co to jest i jak pielęgnować. na razie urody jest nienachalnej ale, że ja generalnie nie lubię wyrzucać kwiatków (potrafię nawet ze śmietnika uratować) to stoi sobie i trochę rośnie, trochę zrzuca liście. Nasiono było śliczne wielkości pestki od śliwki ale takie ciciate:))

Robota na długie zimowe wieczory, ale jak fajna:)
Pokaż to cudo może ktoś rozpozna. :D O azali, dipladenii i kliwii pisaliśmy trochę na forum użyj wyszukiwarki wpisując słowo jakie chcesz by zostało znalezione. :D
pijak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2008, o 12:58

Post »

co to jest czy to szkodzi posiadam tego dużo w ogródku ? czym to można usunąć
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”