Ojoj, nie chandruj, jutro będzie lepsze. Wpadnij na chwilkę do ogródka
Wandy ogródek pod dębami, część 2
-
leszczyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2
ROMA
jak hiacynty
w górę i po 
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale za to prześliczne fiołeczki rozpogadzają Twój parapet.
Ja dziś pomyszkowałam "w zaroślach" i coś tam już wychodzi tylko trzeba dobrze poszukać.
Mnie to nawet cieszą nabrzmiałe pąki lilaka, oczaru i derenia.
No i kwitną śnieżyczki - ale krótko. Nie wiedzieć czemu bażanty obcinają im główki
Ja dziś pomyszkowałam "w zaroślach" i coś tam już wychodzi tylko trzeba dobrze poszukać.
Mnie to nawet cieszą nabrzmiałe pąki lilaka, oczaru i derenia.
No i kwitną śnieżyczki - ale krótko. Nie wiedzieć czemu bażanty obcinają im główki
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dalu, no widzisz, jak zmienna jest ta nasza pogoda. Jeszcze wczoraj przybyłaś z radosną nowiną, że u ciebie już prawdziwa wiosna. A tu dzisiaj, masz ci los, znowu ta wszechogarniająca szarość.
Na szczęście mamy jeszcze jakieś roślinne robótki w naszych domach. Mówisz, że posadziłaś begonki. No cóż, ja zamówiłam w Świecie cebul te, które mnie najbardziej interesowały. Przyślą mi jednak dopiero w marcu, a więc muszę cierpliwie czekać.
Lecz niewykluczone, że kiedy będę w czasie weekendu w OBI, to jakieś tam begonki sobie dokupię. Podejrzewam, że tak właśnie będzie.
Margo, niby nie mieszkamy tak daleko od siebie, a popatrz, jaka inną mamy pogodę. Cóż, mogę tylko zazdrościć słoneczka. Małgosiu, nie wiem dlaczego storczyki i fiołki nie są dla ciebie łaskawe. Już kiedyś o tym wspominałaś
Ale na przykład u mnie nijak nie chcą rosnąć paprocie. Zawsze tak było. Ale pewnie są rośliny, które ciebie lubią. Widziałam takie w twoim ogrodzie. Wiadomo, że nie można mieć wszystkiego. Taka prawda
Wiesiu, rzeczywiście na zdjeciach wygląda to wszystko ładnie i nastrojowo. Zresztą także w ogrodzie, gdy spojrzymy na przyrodę trochę pod innym kątem, także dostrzeżemy jej piękno. W zasadzie to i mróz srebrzący listki jest piękny, prawda? Wszystko zależy od naszego podejścia
Romciu, posłuchaj leszczyny i uśmiechnij się
A na poprawę humoru kup sobie jutro jakiś kolorowy fiołeczek.
Asiu, oglądałam u ciebie oczar i inne zalążki nadchodzacej wiosny. Mnie także cieszą te wszystkie zielone główeczki i noski. Szkoda, że bażanty ich nie doceniają - paskudy
Margo, niby nie mieszkamy tak daleko od siebie, a popatrz, jaka inną mamy pogodę. Cóż, mogę tylko zazdrościć słoneczka. Małgosiu, nie wiem dlaczego storczyki i fiołki nie są dla ciebie łaskawe. Już kiedyś o tym wspominałaś
Wiesiu, rzeczywiście na zdjeciach wygląda to wszystko ładnie i nastrojowo. Zresztą także w ogrodzie, gdy spojrzymy na przyrodę trochę pod innym kątem, także dostrzeżemy jej piękno. W zasadzie to i mróz srebrzący listki jest piękny, prawda? Wszystko zależy od naszego podejścia
Romciu, posłuchaj leszczyny i uśmiechnij się
Asiu, oglądałam u ciebie oczar i inne zalążki nadchodzacej wiosny. Mnie także cieszą te wszystkie zielone główeczki i noski. Szkoda, że bażanty ich nie doceniają - paskudy
-
leszczyna

Wandziu byłam dzisiaj, popatrzyłam, poczytałam i doszłam do wniosku, ze ja za Tobą nie nadążę.
Dlatego zrobiłam
i poszłam sobie 
Dlatego zrobiłam
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Leszczynko, nie odchodź. Proszę! Czemu nie nadążysz? Co ja ci takiego zrobiłam, że sobie ode mnie poszłaś 
-
leszczyna

Wandziu ale ja dziś tylko chcę iść wcześniej spać, żeby jutro z pianiem koguta wstać i zapukać do Ciebie.
Jak mogę odejść kiedy Czesław mnie tam wyczekuje
Jak mogę odejść kiedy Czesław mnie tam wyczekuje
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Zaglądam, czy Czesław i na mnie czeka
I cóż widzę ?- prześliczne poidełko dla ptaszków.
Wandziu - przyznaj się , ile Ty takm jeszcze tajemnic skrywasz?
Jak nigdy przedtem, zaczęłam spogladać łaskawym okiem na fiołeczki. Już sobie umyśliłam, że muszę zdobyć podłużną osłonkę - jak brytfankę - i wsadzę tam w rządku trzy doniczki z kwitnącymi fiołeczkami.
Najlepiej, aby to była porcelanowa słodziutka osłonka...
Baaardzo romantyczny będzie to widoczek
Pozdrówki wieczorową porą - Ula
Wandziu - przyznaj się , ile Ty takm jeszcze tajemnic skrywasz?
Jak nigdy przedtem, zaczęłam spogladać łaskawym okiem na fiołeczki. Już sobie umyśliłam, że muszę zdobyć podłużną osłonkę - jak brytfankę - i wsadzę tam w rządku trzy doniczki z kwitnącymi fiołeczkami.
Najlepiej, aby to była porcelanowa słodziutka osłonka...
Baaardzo romantyczny będzie to widoczek
Pozdrówki wieczorową porą - Ula
- katik
- 1000p

- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Wandziu ja już dzisiaj zaliczyłam Obi i sa śliczne ciemierniki ale jakoś się nie skusiłam bo jednak drogie, a poszłam po trytomę Hot Pepper , wsadziłam je do doniczek i nie wiem czy nie za wcześnie ale jak będę mogła to zawiozę na działkę tam postoją sobie w chłodzie, na opakowaniu jest że można wsadzać je do ziemi od lutego
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Ula, pomysł posadzenia w jednej długiej osłonce trzech pierwiosnków jest prima sort.
I właśnie w takiej porcelanowej. Ale radziłabym ci je wstawić w osobnych osłonkach, bo wtedy jest łatwiej podlewać.
Wyjmujesz osobno i wstawiasz z doniczką do wody. Poza tym jak ci jeden fiołek padnie, a przecież jest taka możliwość, to możesz go bez trudu wymienić na inny, prawda?
Katik, jutro jadę do OBI na polowanie. Trytomy u mnie jakieś kaprawe są. A jeśli chodzi o ciemierniki, to te sklepowe już mnie nie skuszą, bo kupiłąm sobie w tamtym roku w necie cztery sztuki. Każdy ma być innego koloru. Już nie pamietam ceny, ale nie były drogie. Wczoraj właśnie zachwycałam się nimi, gdy wyszłam na obchód do ogródka. Coś tam już u nich się kluje. Jakby pąki. I rzeczywiście jedne są jasne, a jeden ciemny. W ogóle to rośliny po zimie wyglądają bardzo zdrowo. Wszystkie są żywo zielone. Pierwiosnki rosnące w towarzystwie ciemierników zieloniutkie aż miło, ale do kwitnięcia to im jeszcze bardzo długo. Dzisiaj niestety znów to wszystko znalazło się pod śniegiem.

Katik, jutro jadę do OBI na polowanie. Trytomy u mnie jakieś kaprawe są. A jeśli chodzi o ciemierniki, to te sklepowe już mnie nie skuszą, bo kupiłąm sobie w tamtym roku w necie cztery sztuki. Każdy ma być innego koloru. Już nie pamietam ceny, ale nie były drogie. Wczoraj właśnie zachwycałam się nimi, gdy wyszłam na obchód do ogródka. Coś tam już u nich się kluje. Jakby pąki. I rzeczywiście jedne są jasne, a jeden ciemny. W ogóle to rośliny po zimie wyglądają bardzo zdrowo. Wszystkie są żywo zielone. Pierwiosnki rosnące w towarzystwie ciemierników zieloniutkie aż miło, ale do kwitnięcia to im jeszcze bardzo długo. Dzisiaj niestety znów to wszystko znalazło się pod śniegiem.

-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ WANDO
Zazdroszczę Ci, że do Twojego ogrodu puka już wiosna. Ciemierniki przezimowały pięknie.
Piszesz, że pierwiosnki też. Pan Zalewski w radiu mówił,że to ochłodzenie nie potrwa długo,
więc niedługo pokażesz swoje ciemierniki pięknie kwitnące.
Zazdroszczę Ci, że do Twojego ogrodu puka już wiosna. Ciemierniki przezimowały pięknie.
Piszesz, że pierwiosnki też. Pan Zalewski w radiu mówił,że to ochłodzenie nie potrwa długo,
więc niedługo pokażesz swoje ciemierniki pięknie kwitnące.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wandziu pąki na ciemiernikach wyglądają bardzo obiecująca. ciekawe jakie będą miały kwiatuszki
Jeszcze chwilka, śnieg stopnieje, słoneczko przyświeci i pokażą swoje kwiatuszki
Ja swoich też jestem bardzo ciekawa, bo kilka dokupiłam w zeszłym roku....mam nadzieję, że okażą się inne niż te, które już mam
Choruję na pełne ciemierniki, są prześliczne, ale jeszcze się ich nie dorobiłam

Choruję na pełne ciemierniki, są prześliczne, ale jeszcze się ich nie dorobiłam
- MalinaG
- 1000p

- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Wandziu! Dzięki,że we mnie wierzysz
to już na pewno mi się uda,...po jakim czasie od wsadzenia listka można spodziewać się młodych?
Pochwal się z czym wróciłaś z OBI?
Bardzo ładnie pokazałaś ogród w kroplach deszczu
Ciemierniki wyglądają bardzo zdrowo i pewnie pięknie zakwitną.
U mnie jest tak zimno-wieje taki paskudny wiatr, że nie byłam na działce..... i nie wiem co się tam dzieje
Pochwal się z czym wróciłaś z OBI?
Bardzo ładnie pokazałaś ogród w kroplach deszczu
U mnie jest tak zimno-wieje taki paskudny wiatr, że nie byłam na działce..... i nie wiem co się tam dzieje
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Wandziu, przeszłam przez Twój wątek. Klimat w ogrodzie urzekający .Pasja do fiołków to rzeczywiście dobry sposób na przetrwanie szarych dni , zresztą jak każda pasja.Zgadzam się z Tobą całkowicie z ty że każdy może znaleźć coś dla siebie. Życie ucieka tylko tym , co żyją z dnia na dzień, niczym i nikim się nie interesując.
Ciekawa jestem czy swoje fiołki podświetlasz zwykłą żarówką , czy z UV?
Ciekawa jestem czy swoje fiołki podświetlasz zwykłą żarówką , czy z UV?
-
leszczyna

Wandeczko ja u Aszki wyczytałam, że nie potrafisz robić naleweczek, aż nie do wiary 
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Wandziu moje ciemierniki też tak wyglądały jeszcze wczoraj a dzisiaj i mróz i śnieg, zawiewa i zamiata.