Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Uwielbiam trawy, one są tak naturalne, a jak świetnie się prezentują na tle trawnika. Super. A ta ciemna trawa do pozazdroszczenia 

Hanuszko, te cebule mieczyków wsadzam do donice tak jak te do gruntu: w kwietniu; nie zauważyłam specjalnej róznicy w tempie wzrostu lub w obfitości kwitnienia. Miałam po prostu zbedną donicę, to tak wyszło.
Grzegorzu, witaj! masz rację, trawy nadają rabatom takiej naturalnej lekkości; szkoda że ta ciemna: Purple Majestat, jest jednoroczną: dziś jej kłosy zdobią salon
W ubiegłym sezonie przeważały u mnie kwiaty w kolorach niebieskim/ fioletowym. Ciekawe, jaki kolor tym razem mnie zauroczy?

...urocze, swojskie cynie

anemony, które kwitły do przymrozków...

clematis "Blue Angel"

budleja Dawida

...lawenda

delikatne, zwiewne (oj, zapomniałam nazwy
)

pachnący (yyyyy
też zapomniałam, za dużo masła
) Heliotrop

hortensja

ketmie syryjskie (odmiana dwukolorowa, szczepiona oraz pełna)

niezastąpione liatry

"wypełniacze", czyli roślinki posadzone jako jednoroczne, pozostały na kolejny rok

Grzegorzu, witaj! masz rację, trawy nadają rabatom takiej naturalnej lekkości; szkoda że ta ciemna: Purple Majestat, jest jednoroczną: dziś jej kłosy zdobią salon

W ubiegłym sezonie przeważały u mnie kwiaty w kolorach niebieskim/ fioletowym. Ciekawe, jaki kolor tym razem mnie zauroczy?

...urocze, swojskie cynie

anemony, które kwitły do przymrozków...

clematis "Blue Angel"

budleja Dawida

...lawenda

delikatne, zwiewne (oj, zapomniałam nazwy

pachnący (yyyyy

hortensja

ketmie syryjskie (odmiana dwukolorowa, szczepiona oraz pełna)

niezastąpione liatry

"wypełniacze", czyli roślinki posadzone jako jednoroczne, pozostały na kolejny rok

Te wypełniacze to chyba werbena... ale że pozostały na drugi rok to ciekawe... trzeba poeksperymentować bo bardzo je lubię 

- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anetko, też uwielbiam fiolet, szafir i wszelkie odmiany granatu
kupiłam kolejne powojniki, jeden różowy, a reszta
podobnie, jak poprzednie.
Piękne są amenony i takie trwałe

Piękne są amenony i takie trwałe

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Heliotrop- czuję jego zapach. Już posiałam.
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Śliczności kwitły u Ciebie
hortensja cudowne ma kwiatuszki
jak dużą masz budleję?

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heliotrop - tez czuje jego zapach
siałaś? Czy udało się gdzies kupic gotowe sadzonki ?

Alu, te wypełniacze to na pewno werbena. Cos przez ten czas zimy sie stało z moją pamięcią odnośnie kwiatów jednorocznych....
Myślę, że ona jakos sama sie wysiała czy coś tam, bo następnego roku nie była juz tak bujna, ale zakwitła!

Jola1 i AgaNet, heliotrop rzeczywiście cudownie pachnie, ale nie siałąm ich, kupiłam jedną sadzoneczkę do donicy, która się pięknie rozrosła
Marto S, uwielbiam hortensje, to jedna z pierwszych roślin w moim ogrodzie; w sumie mam trzy: dwie różowe i jedną niebieską:

...a jesienią tak pięknie się przebarwia...

...aż w końcu zostaja jej suche kwiaty przez zimę

Budleja rośnie u mnie już trzeci sezon, najpierw była niewielka, ale już w zeszłym roku rozrosła się niemal majestatycznie:

Jolu, masz rację, ten kolor coś w sobie ma, że wygląda atrakcyjnie w ogrodzie. Dobrze tez się komponuje z innymi kolorami
A anemony kwitły nawet wtedy, gdy juz spadł śnieg

Jola1 i AgaNet, heliotrop rzeczywiście cudownie pachnie, ale nie siałąm ich, kupiłam jedną sadzoneczkę do donicy, która się pięknie rozrosła

Marto S, uwielbiam hortensje, to jedna z pierwszych roślin w moim ogrodzie; w sumie mam trzy: dwie różowe i jedną niebieską:

...a jesienią tak pięknie się przebarwia...

...aż w końcu zostaja jej suche kwiaty przez zimę

Budleja rośnie u mnie już trzeci sezon, najpierw była niewielka, ale już w zeszłym roku rozrosła się niemal majestatycznie:

Jolu, masz rację, ten kolor coś w sobie ma, że wygląda atrakcyjnie w ogrodzie. Dobrze tez się komponuje z innymi kolorami

Oj, "niezastąpione" liatrie są tylko niezastąpione na początku, jak zaczynają kwitnąć
Potem, jak brązowieją wierzchołki już chciałoby się je czymś zastąpić
Ale Twoje hortensje za to i momencie kwitnienia i w momencie przekwitnięcia wyglądają świetnie! 

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Aneto masz bardzo duże i ładne kwiaty budleji , czy to jakaś specjalna odmiana?
Kwiatków anemonów też będę ci pozazdrościć, ja już próbowałam dwa razy i nic.
Kwiatków anemonów też będę ci pozazdrościć, ja już próbowałam dwa razy i nic.
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Anemony mi tez przypadły do gustu 
I dokupiłam białe i niebieskie - mam nadzieję że zakwitną

I dokupiłam białe i niebieskie - mam nadzieję że zakwitną

- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Też uwielbiam hortensje, a chyba najbardziej za to, że te jej zimowe kwiaty wyglądają tak nostalgicznie - jak stare, pożółkłe zdjęcie w albumie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku zamierzam zapolować na żółtą budleję, były w tamtym sezonie, ale nie sądziłam, że są takie urocze
U mnie też anemony do śniegów kwitły, ciekawe, czy przezimują

U mnie też anemony do śniegów kwitły, ciekawe, czy przezimują

Marto, chyba masz rację z tymi liatriami, tylko że potem ja je ścinam i zostają zielone "pióropusze", które są też nieczego sobie...
Fabi, nie znam dokładnie nazwy tej budlei, ale to nie jest jakiś nadzwyczajny okaz: większość tych rośli jest tak ładna. Miałam jeszcze jedną - całkiem ciemną budleję, ale mi zmarzła
Agato, mam nadzieje, że będziesz zadowolona z anemonów; Jolu, moje ładnie przezimowały, już pokazują swe wschodzące listki. Jednego to nawt chyba własnoręcznie zniszczyłam, bo chciałam wyrwać suche listki, a wraz z nimi wyszedł nowy pąk
Iwa, twoje skojarzenia są słuszne. W domu mam sporo kul hortensji, które mają nawet kolor nie za bardzo zmieniony. Za to nie można nie lubić tych kwiatów
W zeszłym roku siałam tunbergię (w tym też dziś to zrobiłam), nawet wyszło

była też biała i cała żółta, choć już nie tak atrakcyjne, jak ta z ciemnym oczkiem

Z tych kontrastowych udało mi się zebrać sporo nasion... Dziś wysiałam trochę, ale jeszcze mi zostały. Jeżeli ktoś chciałby się pobawić w sianie, to proszę o kontakt na pw
Fabi, nie znam dokładnie nazwy tej budlei, ale to nie jest jakiś nadzwyczajny okaz: większość tych rośli jest tak ładna. Miałam jeszcze jedną - całkiem ciemną budleję, ale mi zmarzła

Agato, mam nadzieje, że będziesz zadowolona z anemonów; Jolu, moje ładnie przezimowały, już pokazują swe wschodzące listki. Jednego to nawt chyba własnoręcznie zniszczyłam, bo chciałam wyrwać suche listki, a wraz z nimi wyszedł nowy pąk

Iwa, twoje skojarzenia są słuszne. W domu mam sporo kul hortensji, które mają nawet kolor nie za bardzo zmieniony. Za to nie można nie lubić tych kwiatów

W zeszłym roku siałam tunbergię (w tym też dziś to zrobiłam), nawet wyszło

była też biała i cała żółta, choć już nie tak atrakcyjne, jak ta z ciemnym oczkiem

Z tych kontrastowych udało mi się zebrać sporo nasion... Dziś wysiałam trochę, ale jeszcze mi zostały. Jeżeli ktoś chciałby się pobawić w sianie, to proszę o kontakt na pw

Aneto jak Ty to robisz, że hibiscus tak Ci kwitnie
Przemów do moich