Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Ja myślę, że nasza baza już jest wyjątkowa! Jestem pełen podziwu dla polskich kolekcjonerów, i nie pisze w tym momencie jedynie o paprociach. Jeśli chodzi o żurawki to już mamy gigantyczny zbiór skatalogowanych odmian ze zdjęciem, a jeszcze trochę to ośmielę się twierdzić że największy na świecie! ;:138
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Od: 20 maja 2010, o 12:50
Kontakt:

Post »

A czy ktoś mógłby mnie oświecić jak wygląda Phyllitis scolopendrium 'Sagitatum Cristatum' :?: :!:
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Nowe zdjęcia

1Athyrium filix-femina selekt 3 Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat
Obrazek

2 Asplenium viride
Obrazek

3 Asplenium ruta-muraria
Obrazek

4 Polypodium vulgare Bifidum Cristatum
Obrazek

5 Asplenium rhizophyllum
Obrazek

6 Phylitis scolopendrium nn roślina zawsze płaska jak po maglu
Obrazek

7 Polystichum setiferum Perseratum
Obrazek

8 Athyrium filix-femina selekt bardzo ładna forma , słabe zdięcie , liście proste patykowate
orginalna forma .
Obrazek

9 Phylitis scolopendrium nn mała zwarta forma
Obrazek

10 Polystichum setiferum Rotundatum Cristtum
Obrazek
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

majku Na zdjęciu widzę Asplenium rhizophyllum, o której to zarówno S.Olsen, M.Ricard jak i Polscy hodowcy mówią, że jest szczególnie atakowana przez ślimaki. Ja mam ja od jesieni ubiegłego roku i zastanawiam się jak ją zabezpieczyć przed ślimakami. Powiedz proszę o tym jak Ty z nią postępujesz.
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

MartaG pisze:Idea Beth Chatto by sadzić grupy roślin dostosowane do panującego w konkretnym ogrodzie czy miejscu siedliska staje mi się coraz bliższa.
Sadzenie większymi plamami jednego gatunku to jedno, ja myślę, że umiejętne "zapuszczenie" całości odgrywa większą rolę w nawiązaniu do idei prowadzenia ogrodu według Beth Chatto ;)

Linki w stopce do stron zewnętrznych można umieszczać jedynie po uzgodnieniu z Administratorem.
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Re: Paproć ogrodowa

Post »

czy paptotka ogrodowa - Pióropusznik strusi można chodowac w donicy przez cały rok na dworzu?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ona kompozycyjnie jest nie do podrobienia. Natomiast jeśli chodzi o sadzenie paproci i w ogóle roślin w cieniu to założenie w tym ogrodzie było takie (poza oczywiście doborem odpowiednich gatunków do panujących warunków) - miejsca trudne, problematyczne, zacienione mogą być równie atrakcyjne jak te w słońcu. Ogród Beth Chatto to same trudne miejsca, np połacie ziemi pod 300 stu letnimi dębami:)
Pozdrawiam, Marta
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Re: Paproć ogrodowa

Post »

Wszelkie paprocie prezentowane w naszej forumowej bazie odmian - nadają się do ogrodu :wit

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=40521
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

majku czekamy na opisy do zdjęć zaprezentowanych paproci.
mist pisze:MartaG napisał(a):
Idea Beth Chatto by sadzić grupy roślin dostosowane do panującego w konkretnym ogrodzie czy miejscu siedliska staje mi się coraz bliższa.
Sadzenie większymi plamami jednego gatunku to jedno, ja myślę, że umiejętne "zapuszczenie" całości odgrywa większą rolę w nawiązaniu do idei prowadzenia ogrodu według Beth Chatto ;)
Taki, naturalny wygląd rabat, ogród jakby bez widocznej ingerencji człowieka, "zapuszczenie", swoista patyna, jest najtrudniejsze do osiągnięcia. Lekkość kompozycji, prostota, nawiązywanie do krajobrazu sprawia, że ogród harmonizuje z otoczeniem, jest częścią natury a nie czymś obcym.
W japońskich ogrodach podobna idea to Shakkei.
Dla paproci chyba trudniej niż innych roślin skomponować takie naturalne środowisko, ciekawym pomysłem, ale nie łatwym wbrew pozorom w realizacji, są angielskie stumpery.
Oglądałem dziś o 9.30 niezły program w TVP2 "W80 ogrodów dookoła świata", to chyba początek serialu o różnych ideach ogrodu. Ten był o ogrodach śródziemnomorskich a skończył się rozmową i wizytą w ogrodzie Fernando Caruncho, hiszpańskiego projektanta ogrodów, którego koncepcje bardzo mi się spodobały
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Podpisy do fotek
1 Athyrium filix-femina selekt 3
Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat
2 Asplenium viride
3 Asplenium ruta-muraria
4 Polypodium vulgare Bifidum Cristatum
5 Asplenium rhizophyllum
6 Phylitis scolopendrium nn roślina zawsze płaska jak po maglu
7 Polystichum setiferum Perseratum
8 Athyrium filix-femina selekt bardzo ładna forma , słabe zdięcie , liście proste patykowate
orginalna forma .
9 Phylitis scolopendrium nn mała zwarta forma
10 Polystichum setiferum Rotundatum Cristtum
Wiosną podzielę sporo roślin , zaznaczam nie sprzedaję wymieniam na inne rośliny.
Na ślimaki granulaty tylko to jest skuteczne na większe obszary.
Pellea atropurpurea to trudna roślina . Podstawa to stanowisko - słoneczne 80% światła.
Podłoże przewiewne , mineralne i lekko zasadowe . Zimą chronic przed roztopami i wiatrem
POWODZENIA w uprawie.
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

To był czwarty odcinek serii. Poprzednio omawiane były japońskie ogrody, głównie żwirowe.
Na początku odcinka narrator wyruszył w ogrody skalne spowite jesiennymi mgłami. Następnie pokazano ogrody żwirowe i wystające z połaci głazy. Teraz rozumiem ideę, to prosto przedstawiona kwintesencja naturalnego środowiska Chin z wodami otaczającymi skalne wzniesienia.
Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

larix pisze: Dla paproci chyba trudniej niż innych roślin skomponować takie naturalne środowisko, ciekawym pomysłem, ale nie łatwym wbrew pozorom w realizacji, są angielskie stumpery.
Stumpery (stump to po angielsku pniak) są praktycznie we wszystkich ogrodach historycznych w których byłam, jednak najładniejszy był chyba nieduży ogródek, The Victorian Stumpery w ogrodzie w Ickworth. Wyglądało to bardzo naturalnie. Mało mam zdjęć, bo to było popołudnie, mocno zachmurzone, potem spadł deszcz.

Obrazek

To był niewielki ogródek z kilkoma drzewami, ogromnymi pniakami. Pod drzewami były takie wyspy z roślin, bardzo dużo paproci.

Natomiast Beth Chatto stosuje inny trick - przede wszystkim rosną tam wyższe paprocie, dużo Polystichum między innymi. Sadzi się je na zakrętach, jak człowiek spaceruje to widać te liście paprociowe z daleka, podsadzone są innymi roślinami - dołem wiosną są to cebulowe i bulwiaste, potem latem masa roślin okrywowych, bardzo niskich, czasami chwastowatych. Paprotniki w łączce cyklamenów do dzisiaj stoją mi przed oczami. Paprocie wyglądają w takim runie bardzo naturalistycznie. Jeśli sadzi je z roślinami wyższymi to zawsze o kontrastowym kształcie czy kolorze, np jasnozielona onoclea z niebieską hostą albo polystichum z żółtą turzycą czy milium. Nie znajdziesz tam też kilku gatunków na jednym metrze kwadratowym, bo przecież długosz wymaga innych warunków niż paprotnik - swoim ideom Beth Chatto jest wierna, konsekwentna. I daje to efekt, bo takich gigantów nie widziałam nigdzie indziej.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Tyle tylko, że rozlegle otoczenie wokół posiadłości pozwala na prowadzenie skądinąd "sztucznych" pni, bo nie uwierzę że były naturalnie padłymi drzewami. Na to co Oni mogą sobie pozwolić, w naszych ogródkowych warunkach czasem gryzie w oczy w otoczeniu ulicy, linii wysokiego napięcia i anteny satelitarnej. Zestaw korzeni w przydomowym ogrodzie - moim zdaniem, wygląda co najmniej śmiesznie ... :roll:
Serdecznie Miłka
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Miłko,przyznam się ,że mam u siebie dwa duże pniaki i jeszcze ze dwa planuję przywieźć.Wydaje mi się,że paprocie fajnie się komponują z pniakami czy kamieniami.Wygląda to w miarę naturalnie....,a taki ogród chcę mieć.A czy on pasuje do mojego domu czy domu sąsiada,to dla mnie nie ważne bo i tak nie jestem w stanie tego zmienić :) Dodam,że na ścianie domu wisi antena satelitarna :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

A co jest naturalne w przydomowym ogrodzie? Prawie nic. Korzenie, kamienie - odpadają, przecież są przytaszczone z zewnątrz. Oczko wodne? Przecież to imitacja naturalnego stawu więc won! Pozostaje chyba tylko murawa jak z boiska piłkarskiego i formowane krzewy (albo jeszcze lepiej sztuczne). Czy o to chodzi? Czy ogród nie ma być raczej małym fragmentem raju gdzie się relaksujemy w otoczeniu, które nam najbardziej pasuje?
Moim zdaniem pniaki dobrze się komponują z paprociami (paprocie przecież też są sztucznie przeniesione z lasu więc te pniaki to się tylko tak przy okazji załapały na przeprowadzkę), a najlepsze są takie pniaki trochę obrośnięte mchem... (takich impregnowanych i malowanych nie lubię, omszałe mają właśnie tą swoistą patynę nadającą charakter zasiedzenia, nawet jeśli ta patyna ma z czasem zdominować i unicestwić sam pniak).
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”