Paprocie ogrodowe Cz.1
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Ja myślę, że nasza baza już jest wyjątkowa! Jestem pełen podziwu dla polskich kolekcjonerów, i nie pisze w tym momencie jedynie o paprociach. Jeśli chodzi o żurawki to już mamy gigantyczny zbiór skatalogowanych odmian ze zdjęciem, a jeszcze trochę to ośmielę się twierdzić że największy na świecie! 

- mist
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A czy ktoś mógłby mnie oświecić jak wygląda Phyllitis scolopendrium 'Sagitatum Cristatum'

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
Nowe zdjęcia
1Athyrium filix-femina selekt 3 Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat
2 Asplenium viride
3 Asplenium ruta-muraria
4 Polypodium vulgare Bifidum Cristatum
5 Asplenium rhizophyllum

6 Phylitis scolopendrium nn roślina zawsze płaska jak po maglu
7 Polystichum setiferum Perseratum

8 Athyrium filix-femina selekt bardzo ładna forma , słabe zdięcie , liście proste patykowate
orginalna forma .

9 Phylitis scolopendrium nn mała zwarta forma
10 Polystichum setiferum Rotundatum Cristtum

1Athyrium filix-femina selekt 3 Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat

2 Asplenium viride

3 Asplenium ruta-muraria

5 Asplenium rhizophyllum

8 Athyrium filix-femina selekt bardzo ładna forma , słabe zdięcie , liście proste patykowate
orginalna forma .

-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
majku Na zdjęciu widzę Asplenium rhizophyllum, o której to zarówno S.Olsen, M.Ricard jak i Polscy hodowcy mówią, że jest szczególnie atakowana przez ślimaki. Ja mam ja od jesieni ubiegłego roku i zastanawiam się jak ją zabezpieczyć przed ślimakami. Powiedz proszę o tym jak Ty z nią postępujesz.
- mist
- 50p
- Kontakt:
Sadzenie większymi plamami jednego gatunku to jedno, ja myślę, że umiejętne "zapuszczenie" całości odgrywa większą rolę w nawiązaniu do idei prowadzenia ogrodu według Beth Chatto ;)MartaG pisze:Idea Beth Chatto by sadzić grupy roślin dostosowane do panującego w konkretnym ogrodzie czy miejscu siedliska staje mi się coraz bliższa.
Linki w stopce do stron zewnętrznych można umieszczać jedynie po uzgodnieniu z Administratorem.
Re: Paproć ogrodowa
czy paptotka ogrodowa - Pióropusznik strusi można chodowac w donicy przez cały rok na dworzu?
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ona kompozycyjnie jest nie do podrobienia. Natomiast jeśli chodzi o sadzenie paproci i w ogóle roślin w cieniu to założenie w tym ogrodzie było takie (poza oczywiście doborem odpowiednich gatunków do panujących warunków) - miejsca trudne, problematyczne, zacienione mogą być równie atrakcyjne jak te w słońcu. Ogród Beth Chatto to same trudne miejsca, np połacie ziemi pod 300 stu letnimi dębami:)
Pozdrawiam, Marta
Re: Paproć ogrodowa
Wszelkie paprocie prezentowane w naszej forumowej bazie odmian - nadają się do ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=40521

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=40521
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
majku czekamy na opisy do zdjęć zaprezentowanych paproci.
W japońskich ogrodach podobna idea to Shakkei.
Dla paproci chyba trudniej niż innych roślin skomponować takie naturalne środowisko, ciekawym pomysłem, ale nie łatwym wbrew pozorom w realizacji, są angielskie stumpery.
Oglądałem dziś o 9.30 niezły program w TVP2 "W80 ogrodów dookoła świata", to chyba początek serialu o różnych ideach ogrodu. Ten był o ogrodach śródziemnomorskich a skończył się rozmową i wizytą w ogrodzie Fernando Caruncho, hiszpańskiego projektanta ogrodów, którego koncepcje bardzo mi się spodobały
Taki, naturalny wygląd rabat, ogród jakby bez widocznej ingerencji człowieka, "zapuszczenie", swoista patyna, jest najtrudniejsze do osiągnięcia. Lekkość kompozycji, prostota, nawiązywanie do krajobrazu sprawia, że ogród harmonizuje z otoczeniem, jest częścią natury a nie czymś obcym.mist pisze:MartaG napisał(a):
Idea Beth Chatto by sadzić grupy roślin dostosowane do panującego w konkretnym ogrodzie czy miejscu siedliska staje mi się coraz bliższa.
Sadzenie większymi plamami jednego gatunku to jedno, ja myślę, że umiejętne "zapuszczenie" całości odgrywa większą rolę w nawiązaniu do idei prowadzenia ogrodu według Beth Chatto ;)
W japońskich ogrodach podobna idea to Shakkei.
Dla paproci chyba trudniej niż innych roślin skomponować takie naturalne środowisko, ciekawym pomysłem, ale nie łatwym wbrew pozorom w realizacji, są angielskie stumpery.
Oglądałem dziś o 9.30 niezły program w TVP2 "W80 ogrodów dookoła świata", to chyba początek serialu o różnych ideach ogrodu. Ten był o ogrodach śródziemnomorskich a skończył się rozmową i wizytą w ogrodzie Fernando Caruncho, hiszpańskiego projektanta ogrodów, którego koncepcje bardzo mi się spodobały
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
Podpisy do fotek
1 Athyrium filix-femina selekt 3
Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat
2 Asplenium viride
3 Asplenium ruta-muraria
5 Asplenium rhizophyllum
orginalna forma .
Wiosną podzielę sporo roślin , zaznaczam nie sprzedaję wymieniam na inne rośliny.
Na ślimaki granulaty tylko to jest skuteczne na większe obszary.
Pellea atropurpurea to trudna roślina . Podstawa to stanowisko - słoneczne 80% światła.
Podłoże przewiewne , mineralne i lekko zasadowe . Zimą chronic przed roztopami i wiatrem
POWODZENIA w uprawie.
1 Athyrium filix-femina selekt 3
Bardzo ładna forma delikatne liście mam ją od 2 lat
2 Asplenium viride
3 Asplenium ruta-muraria
5 Asplenium rhizophyllum
orginalna forma .
Wiosną podzielę sporo roślin , zaznaczam nie sprzedaję wymieniam na inne rośliny.
Na ślimaki granulaty tylko to jest skuteczne na większe obszary.
Pellea atropurpurea to trudna roślina . Podstawa to stanowisko - słoneczne 80% światła.
Podłoże przewiewne , mineralne i lekko zasadowe . Zimą chronic przed roztopami i wiatrem
POWODZENIA w uprawie.
- mist
- 50p
- Kontakt:
To był czwarty odcinek serii. Poprzednio omawiane były japońskie ogrody, głównie żwirowe.
Na początku odcinka narrator wyruszył w ogrody skalne spowite jesiennymi mgłami. Następnie pokazano ogrody żwirowe i wystające z połaci głazy. Teraz rozumiem ideę, to prosto przedstawiona kwintesencja naturalnego środowiska Chin z wodami otaczającymi skalne wzniesienia.
Na początku odcinka narrator wyruszył w ogrody skalne spowite jesiennymi mgłami. Następnie pokazano ogrody żwirowe i wystające z połaci głazy. Teraz rozumiem ideę, to prosto przedstawiona kwintesencja naturalnego środowiska Chin z wodami otaczającymi skalne wzniesienia.
Serdecznie Miłka
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Stumpery (stump to po angielsku pniak) są praktycznie we wszystkich ogrodach historycznych w których byłam, jednak najładniejszy był chyba nieduży ogródek, The Victorian Stumpery w ogrodzie w Ickworth. Wyglądało to bardzo naturalnie. Mało mam zdjęć, bo to było popołudnie, mocno zachmurzone, potem spadł deszcz.larix pisze: Dla paproci chyba trudniej niż innych roślin skomponować takie naturalne środowisko, ciekawym pomysłem, ale nie łatwym wbrew pozorom w realizacji, są angielskie stumpery.

To był niewielki ogródek z kilkoma drzewami, ogromnymi pniakami. Pod drzewami były takie wyspy z roślin, bardzo dużo paproci.
Natomiast Beth Chatto stosuje inny trick - przede wszystkim rosną tam wyższe paprocie, dużo Polystichum między innymi. Sadzi się je na zakrętach, jak człowiek spaceruje to widać te liście paprociowe z daleka, podsadzone są innymi roślinami - dołem wiosną są to cebulowe i bulwiaste, potem latem masa roślin okrywowych, bardzo niskich, czasami chwastowatych. Paprotniki w łączce cyklamenów do dzisiaj stoją mi przed oczami. Paprocie wyglądają w takim runie bardzo naturalistycznie. Jeśli sadzi je z roślinami wyższymi to zawsze o kontrastowym kształcie czy kolorze, np jasnozielona onoclea z niebieską hostą albo polystichum z żółtą turzycą czy milium. Nie znajdziesz tam też kilku gatunków na jednym metrze kwadratowym, bo przecież długosz wymaga innych warunków niż paprotnik - swoim ideom Beth Chatto jest wierna, konsekwentna. I daje to efekt, bo takich gigantów nie widziałam nigdzie indziej.
Pozdrawiam, Marta
- mist
- 50p
- Kontakt:
Tyle tylko, że rozlegle otoczenie wokół posiadłości pozwala na prowadzenie skądinąd "sztucznych" pni, bo nie uwierzę że były naturalnie padłymi drzewami. Na to co Oni mogą sobie pozwolić, w naszych ogródkowych warunkach czasem gryzie w oczy w otoczeniu ulicy, linii wysokiego napięcia i anteny satelitarnej. Zestaw korzeni w przydomowym ogrodzie - moim zdaniem, wygląda co najmniej śmiesznie ... 

Serdecznie Miłka
Miłko,przyznam się ,że mam u siebie dwa duże pniaki i jeszcze ze dwa planuję przywieźć.Wydaje mi się,że paprocie fajnie się komponują z pniakami czy kamieniami.Wygląda to w miarę naturalnie....,a taki ogród chcę mieć.A czy on pasuje do mojego domu czy domu sąsiada,to dla mnie nie ważne bo i tak nie jestem w stanie tego zmienić
Dodam,że na ścianie domu wisi antena satelitarna

- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
A co jest naturalne w przydomowym ogrodzie? Prawie nic. Korzenie, kamienie - odpadają, przecież są przytaszczone z zewnątrz. Oczko wodne? Przecież to imitacja naturalnego stawu więc won! Pozostaje chyba tylko murawa jak z boiska piłkarskiego i formowane krzewy (albo jeszcze lepiej sztuczne). Czy o to chodzi? Czy ogród nie ma być raczej małym fragmentem raju gdzie się relaksujemy w otoczeniu, które nam najbardziej pasuje?
Moim zdaniem pniaki dobrze się komponują z paprociami (paprocie przecież też są sztucznie przeniesione z lasu więc te pniaki to się tylko tak przy okazji załapały na przeprowadzkę), a najlepsze są takie pniaki trochę obrośnięte mchem... (takich impregnowanych i malowanych nie lubię, omszałe mają właśnie tą swoistą patynę nadającą charakter zasiedzenia, nawet jeśli ta patyna ma z czasem zdominować i unicestwić sam pniak).
Moim zdaniem pniaki dobrze się komponują z paprociami (paprocie przecież też są sztucznie przeniesione z lasu więc te pniaki to się tylko tak przy okazji załapały na przeprowadzkę), a najlepsze są takie pniaki trochę obrośnięte mchem... (takich impregnowanych i malowanych nie lubię, omszałe mają właśnie tą swoistą patynę nadającą charakter zasiedzenia, nawet jeśli ta patyna ma z czasem zdominować i unicestwić sam pniak).