Pierwsze słyszę by papierosy czy popiół z nich na coś pomagał a ten biały nalot(choć go u Ciebie nie zauważyłem) to albo zasolenie ziemi albo zbyt duże stężenie związków wapnia trzeba by to zobaczyć.Beata T pisze:Dzięki Przemo już poprawiam nazwę i zapraszam ponownie i mam pytanie co zrobić z takim nalotem białym w ziemi przy podlewaniu - łapie na razie palaczy bo papierosy są dobre , a może coś jeszcze działa ...
Zieloni mieszkańcy - Beata T
podlałam ziemie i tak to wygląda i jeszcze zauważyłam latające muszkiPrzemo pisze:Pierwsze słyszę by papierosy czy popiół z nich na coś pomagał a ten biały nalot(choć go u Ciebie nie zauważyłem) to albo zasolenie ziemi albo zbyt duże stężenie związków wapnia trzeba by to zobaczyć.Beata T pisze:Dzięki Przemo już poprawiam nazwę i zapraszam ponownie i mam pytanie co zrobić z takim nalotem białym w ziemi przy podlewaniu - łapie na razie palaczy bo papierosy są dobre , a może coś jeszcze działa ...
Przemo zerknij i na to proszę , czy lepiej odmłodzić tego kwiatka - dracena bo już raz poprzycinałam listki ale widać to nic nie dało nadal mają tą plamistość

Z góry dziękuję za pomoc :P
To jeszcze nie aż takie silne ale zasolenie ziemi podlej kilka razy z rzędu wodą destylowaną rośliny w których masz ten biały nalot(trzeba go zebrać) poczytaj również tutaj co do draceny to zobacz czy nie jest zaatakowana przez przędziorka z zdjęć prócz kurzu na liściach widzę taką jakby kaszę mannę to nie szkodniki? przyjrzyj się albo Twoją dracenkę zaatakowały miniarki i przez to te plamki na liściach i ich schnięcie(to ta muszka-dorosły owad - możliwe że to to) 
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło mi was gościć
Nezko , Tulipanko, Epipremnum Marble Queen rozrosła się bo w tamtym roku jej nie odmładzałam bo nie gubiła liści a teraz niestety na pędzie na szafie pojawiają się żółte liście to z braku światła....aby do wiosny :P
Gabi bo to jest niewiele na moje możliwości ,jeszcze bym kwiatki widziała to tu to tam postawione zapraszam na następne okaziki ....
Babopielka moja trzmielina już mieszka w domu parę lat , dlatego chciała bym zrobić sadzonki i wszystko posadzić w ogrodzie , a w ogrodzie oj dużo miejsca będzie nowego do nasadzeń, a roślinek bardzo mało
no ale najpierw moje zdrówko a potem zobaczymy co dalej na razie za wiele nie planuje żeby się przypadkiem nie rozczarować... (tfu tfu) musi być dobrze :P
Nezko , Tulipanko, Epipremnum Marble Queen rozrosła się bo w tamtym roku jej nie odmładzałam bo nie gubiła liści a teraz niestety na pędzie na szafie pojawiają się żółte liście to z braku światła....aby do wiosny :P
Gabi bo to jest niewiele na moje możliwości ,jeszcze bym kwiatki widziała to tu to tam postawione zapraszam na następne okaziki ....
Babopielka moja trzmielina już mieszka w domu parę lat , dlatego chciała bym zrobić sadzonki i wszystko posadzić w ogrodzie , a w ogrodzie oj dużo miejsca będzie nowego do nasadzeń, a roślinek bardzo mało
Mirabilis rośnie dość szybko i bez problemu do tej pory moja stała z dala od okna i radziła sobie świetnie , teraz musiałam ją postawić przy oknie bo zaczęła gubić młode listki
na pewno Twoja szybciutko się rozrośnie :P
Gabriela no miejsca u mnie od jakiegoś czasu jest za dużo bym nawet powiedziała tylko kwiatki mają swoje przyzwyczajenia i tak okno północne nie dla wszystkich o okno południowe w lato to koszmar dla nich jeszcze nie dobrałam odpowiednich gatunków do panujących klimatów okiennych...
Gabi ale za to twój ogród to marzenie w połowie bym chciałam mieć tyle kwiatów bo ja raczej albo na pewno będę zmuszona na krzaczki i rośliny wieloletnie nie wymagające" pielęgnacji "...
Gabriela no miejsca u mnie od jakiegoś czasu jest za dużo bym nawet powiedziała tylko kwiatki mają swoje przyzwyczajenia i tak okno północne nie dla wszystkich o okno południowe w lato to koszmar dla nich jeszcze nie dobrałam odpowiednich gatunków do panujących klimatów okiennych...
Gabi ale za to twój ogród to marzenie w połowie bym chciałam mieć tyle kwiatów bo ja raczej albo na pewno będę zmuszona na krzaczki i rośliny wieloletnie nie wymagające" pielęgnacji "...
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, napisałam do KaRo w sprawie gniaździcy.
Może uda się ją rozmnożyć?
Ale śliczne te Twoje doniczkowce, zimą podlewasz je biohumusem?
Może uda się ją rozmnożyć?
Ale śliczne te Twoje doniczkowce, zimą podlewasz je biohumusem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mam sporo kwiatów, bo niestety u nas (na działkach) sadzenie iglaków i wrzosowatych jest "niemożliwe".Beata T pisze: Gabi ale za to twój ogród to marzenie w połowie bym chciałam mieć tyle kwiatów bo ja raczej albo na pewno będę zmuszona na krzaczki i rośliny wieloletnie nie wymagające" pielęgnacji "...
Na początku mojej przygody z działką miałam posadzone i tuje i cyprysiki, miałam małe wrzosowisko ale tylko kilka dni.
Odwiedził mnie złodziej, posadziłam powtórnie, przyszedł znowu (zresztą nie tylko do mnie). Za jakiś czas spróbowałam
znowu i też miałam pecha, to odpuściłam. Nie wiem czy spróbować znowu i gdzieś posadzić. Na razie mam kwiaty i kwitnące krzewy.
Bozenko gniaździce dostała kiedyś bratowa tylko u niej z kwiatkami to bywa różnie już jej niema , ale nie myślałam że ona ginie a zostaje młody przyrost..
Ja swoich kwiatków nie zasilam teraz zasiliłam i chyba im się to nie spodobało nawozem w płynie który kupiłam do pelargonii a na nim pisało że również do kwiatków domowych ...
Mój nawóz do kwiatków to wywar z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową moim kwiatkom jak na razie odpowiada i nie szkodzi :P
Gabi no szkoda że trafił się amator na iglaczki i wrzos to lepiej nie próbować kusić złodzieja , no a z drugiej strony ale zależy od rejonu Polski to niektóre tuje już są bardzo popularne
Ja swoich kwiatków nie zasilam teraz zasiliłam i chyba im się to nie spodobało nawozem w płynie który kupiłam do pelargonii a na nim pisało że również do kwiatków domowych ...
Mój nawóz do kwiatków to wywar z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową moim kwiatkom jak na razie odpowiada i nie szkodzi :P
Gabi no szkoda że trafił się amator na iglaczki i wrzos to lepiej nie próbować kusić złodzieja , no a z drugiej strony ale zależy od rejonu Polski to niektóre tuje już są bardzo popularne