Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Wiesiu cudnie ;:180 Podziwiam po cichutku Twoją wiosnę ;:224
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miło pospacerować po tak zadbanym ogrodzie. Roślinki rosną Ci na potęgę.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No? I wiosnę diabli wzięli? Najbliższy tydzień ma być wprawdzie ciepły, temperatury dojdą nawet do +14°C, ale za to już tydzień później powrócą mrozy (rzędu -5°C w nocy), a temperatury w dzień będą oscylować wokół zera...

Coś ta zima sobie pójść nie chce...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Wiesiu ,pokaż jeszcze trochę Twojej wiosny :wit
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, ale masz miło. ;:111
I biedronki , i pszczółki, i nowe pączki. ;:224

U nas pada deszcz i może w końcu zniknie śnieg ?

Buziaczki ;:196
:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też pada a na dodatek nieżle wieje.
Ale cóż z tego jak znowu mrozy być mają.
Wiesiu a jak twoje zdrówko - już wszystko w porządku ?
Podrzucam ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wiesiu, pisałaś u mnie o hoście White Feather. Wiesz, ja też ją widziałam w naszym katalogu, ale wygląda tak delikatnie i nienaturalnie, że jej nie zamówiłam, chociaż jest bardzo oryginalna.. Nie dziwię się, że nie przetrwała nawet w tak łagodnym klimacie jak u ciebie. Potwierdza się zatem opinia, że jest to tylko produkt marketingowy, spreparowany tak, aby się łatwo sprzedał, a potem to już nieważne, co się z nim dzieje. Z takich białych host polecam natomiast White Christmas. Jest, by tak rzec, prawdziwa.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wiesiu jak ja lubię zaglądać do Ciebie szczególnie o tej porze roku i cieszyć się pierwszymi przebłyskami wiosny. ;:3
Podoba mi się Twój buras :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie cieplutko i sobotnio,
Aga, wiosna trochę zastopowała, ale teraz powinna ruszyć na nowo przy tych dodatnich temperaturach. Szkoda tylko
że cały czas jest bezsłonecznie. Ale i to lepsze niż nic. Może kiedyś i słoneczko do nas też dolezie
Loki, trzymaj się i nie daj się depresji ;:65 wszystko co zielone wyłazi teraz na potęgę więc będzie się czego trzymać
U mnie holenderskie irysy też już dosyć duże, ale czy w ogóle zakwitną? A ja jak głupia dosadziłam jeszcze jedna paczkę zeszłego
roku, ale nic nie kwitły. W tym roku dokupię jeszcze żyłkowanych bo są jednak pewniejsze.
A tą nową falę zimna jakoś przetrwamy przecież to nie pierwsza w tym roku
Pozdrowionka i miłego dnia :wit
Krysiu Goryczko, przyjdzie i do Was wiosenka, choć pewnie troszkę później. U nas też się niezbyt śpieszy i do tego
ponoć wraca zimno od 14 lutego. Zobaczymy czy bedzie mocno zimno czy jakoś nas ominie Świerzbnica jest wdzięczną
roslinką ale ze względu na małe kwiatki raczej nadaje się tylko jako dodatek do innych wielkokwiatowych bylin bo sama nie
będzie efektewna nawet w dużej kępie.
Uściski ;:196
Pamelko Jolu, mam nadzieję że wiosenne postępy będa dalej nam towarzyszyć i bedzie jeszcze co podziwiać choćby do marca
Priam, witaj serdecznie ;:136 dzięki za słowa uznania i zapraszam częściej :wit
Danusiu Dwostr jeszcze troszkę popstrykam i pokażę, ale czekam na jakiś promyk słońca, bo w takiej szarówce nawet
pierwsze kwiatki smutniej wygladają. ;:224
Krysiu Ignis, u nas ma być sucho przez cały luty. Ale za to jest przyjemniej przy 10 stopniowej normalnej zimie. Deszczek
na wiosnę też by się przydał. Wszystko lepiej rośnie. To nic co najwyżej będę podlewać :;230 Byle tylko ciepełko zostało.
Milutkiego dnia ;:196
Kogruś, może to już ostatni atak zimy i potem będzie lepiej. Najlepiej jakby zima się wyszalała jeszcze w lutym i nie
wracała w marcu bo wtedy to dopiero są straty. Uszko dalej zatkane, ale po 10 dniach antybiotyków teraz mam kropelki.
Lekarka straszy że wyśle mnie do laryngologa jak się nie poprawi w tym tygodniu. ;:223
Uściski :wit
Wandziu, masz rację. Jest coraz bardziej takich marnie rosnących i szybko znikających u wszystkich produktów marketingowych.
Ale jak się pokazują nowości to trudno stwierdzić czy to są prawdziwe nowości co zostana u nas i będą pieknie rosnąć czy
jakieś wypociny genetyczne które nie przeżyją nawet dwóch lat. White Christmas mi się podoba, i Fire and Ice tez jest piękny :shock:
Uściski ;:196
Marysiu, cieszy mnie bardzo że lubisz do mnie zaglądać i witam Cię zawsze bardzo gorąco ;:196 Burasek coraz bardziej
oswojony bo zaczyna już ostrzyć sobie pazury na dywanie w salonie, ale spać w domu jeszcze nie bardzo chce. Jeszcze
się trochę boi i czuje się pewniej na dworze
Milutkiego dnia :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? nie daję się. Czekam cierpliwie, aż wszystko zakwitnie. :-P A w międzyczasie pocieszam oczy domowymi roślinkami, szczególnie zwartnicami, które właśnie pięknie kwitną w moim mieszkanku. Zresztą domowe roślinki chyba już czują wiosnę ? - rośnie jak opętana, jeden z krotonów, który nie urósł ani o milimetr odkąd go kupiłem (pod koniec października) właśnie wypuścił dwa nowe listki... Żyć nie umierać.

Co do świerzbnicy ? zawsze mi się ta roślina cholernie podobała (nawet dzika forma ? Knautia arvensis ? którą można spotkać na polach i łąkach)... Podobna trochę do driakwi (Scabiosa sp.), zresztą nie ma dziwne, przecież obie te rośliny są dosyć blisko spokrewnione.

Zdrówka życzę!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, zwartnicami można naprawdę się zachwycać. Jak dla mnie to są ze storczykami i hibiskusami jedne z najładniejszych doniczkowych kwiatów.
Bardzo mi się podoba też clivia, choc ponoć to niełatwy kwiat do domowej hodowli. Ale za to jak kwitnie jest zjawiskowy :P
A świerzbnica kwitnie nieprzerwanie przez całe lato aż do mrozów. Podobnie jak drakiew. Znalazłam kilka zdjęć z jej rozwoju u mnie.
Posadzona jako mała sadzonka na wiosnę 2009 już w czerwcu pokazała pierwsze kwiaty

Obrazek

Była jeszcze mała ale już dotrzymywała towarzystwa liliom kwitnącym w lipcu

Obrazek

Za to w 2010 roku bardzo się rozrosła. Stworzyła taki mały krzaczek 50cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobaczymy jak się rozrośnie w tym roku ale już dobrze wyglada z gęstą czuprynką.
Rośnie sobie w kątku który ma być bordowo kremowy, więc pasuje kolorystycznie do innych roślin.
Dzięki za życzenia i pozdrowionka :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja ją właśnie zamówiłam i chcę sprawdzić jak to jest z tymi białymi.
Mam nadzieję, że uda się jej u mnie rosnąć i cieszyć moje oko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, nie zawiedziesz się bo są wdzięczne a białe też piękne. ;:138
Buziaczki i miłego popołudnia ;:196

No to już nie czekałam na słoneczko bo go wcale nie widać i chyba już się nie doczekamy, więc pobiegłam z aparatem
do ogródka i pstryknęłam fotkę temu ślicznemu iryskowi co właśnie się otworzył. To już najlepszy znak że wiosna naprawdę
blisko. Dzisiaj od rana sroki naprawiały zeszłoroczne gniazdo. To tez niewątpliwy znak że już niedługo bedzie lepiej :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I drakiew kaukaska też nie chciała pozostać w tyle za swoją kuzynką i zakwitła

Obrazek

a największa niespodzianka to kwiat ciemiernika wschodniego. Odwrócił się niestety tyłem ode mnie i nie mogę obejrzeć
jaki jest w środeczku, bez wyłożenia się na mokrej ziemi. Ale wyglada na ciemnofioletowego tak jak na zewnątrz. Kolor
na zdjęciu jakby wyszedł jasniejszy niż w rzeczywistości.

Obrazek

Będzie niedługo drugi kwiatek na tym samym ciemierniku, ale pozostałe nie mają nawet pączków więc mam wątliwości
czy one bedą kwitły w tym roku.
Pozdrowionka :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Wiesiu,przecudny irysek -jeszcze takiego nie spotkałam. Pokazałaś też ciemiernika ,powiedz mi ,czy mam szansę cieszyć się widokiem jego kwiatu w tym roku,skoro zasadziłam go tamtej wiosny?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Danusiu dwostr, ten irysek ma ładny wzorek, ale mi się podobaja jeszcz\e bardziej takie same ale
niebieskie z żółtym ślaczkiem. Ja mojego ciemiernika też sadziłąm zeszłej wiosny, więc Twój pewnie też
zakwitnie tego roku tylko trzeba troche poczekać. ;:65
Loki, odwołali tą zapowiedź mrozów od przyszłego tygodnia. :heja będzie ciepło ;:3
Całe szczęście że przycięłam już clematisa 'Ville de Lyon'. On szybko puszcza pąki i potem mi ich żal.
Miał już duże pąki

Obrazek

zresztą wszystkie wcześnie kwitnące już mają ładne pąki. Tylko te późno kwitnące jeszcze śpią zimowym
snem. A niedługo zakwitnie forsycja więc będę też cięła róże i nie tylko clematisy ;:138

Obrazek

Milutkiego wieczora dla wszystkich gości :wit
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”