Co uprawiać na 1 ha

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co uprawiać na 1 ha

Post »

Przekwalifikować na budowlane i sprzedać. Za pieniądze :wink:
Motel postawić...
Kopaliny żeby jakie były...

Cóż Ci radzić... tysiące hektarów porastają laskami brzezinowo-sosnowymi. Zwłaszcza te lichsze, dalej od miast.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Zawalkosky pisze:No to namówiliście mnie na ten Dereń, zamówiłem już nasionka i zobaczymy co z tego wyrośnie. Myślę, że 3 - 4 krzaczki wystarczą na własny użytek - do wyrobu wina oczywiście.
Nadal szukam pomysłu na zagospodarowanie reszty ziemi ziemi.

Licz się z tym,że nasiona derenia leżą w ziemi przynajmniej dwa lata,więc nie prędko postawisz
butelkę dereniówki.Nalewki oczywiście,nie wina.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne, że nalewki, z derenia tylko nalewka albo konfitura, a wino rób z róży albo jabłek, też za lat wiele, wiele, wieeeleee...

Co na hektarze? Może pieczarki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

MirekL pisze: Jaki jest plon koperku z ha?
Wyprodukować- to jedno. Trzeba to, psiakość, sprzedac...
Z koperkiem to wcale nie jest zły pomysł. Pierwszy wysiew na wiosnę na "zielone", drugi na nasienie. Najważniejsze to znaleźć zbyt lub zakontraktować to co chce się wyprodukować.
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Zawalkosky
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2010, o 18:14

Post »

mirzan pisze:
Zawalkosky pisze:No to namówiliście mnie na ten Dereń, zamówiłem już nasionka i zobaczymy co z tego wyrośnie. Myślę, że 3 - 4 krzaczki wystarczą na własny użytek - do wyrobu wina oczywiście.
Nadal szukam pomysłu na zagospodarowanie reszty ziemi ziemi.
Licz się z tym,że nasiona derenia leżą w ziemi przynajmniej dwa lata,więc nie prędko postawisz
butelkę dereniówki.Nalewki oczywiście,nie wina.
Z tego co czytałem na najpopularniejszym forum winiarskim to Dereń nadaje się na wino i ponoć jest bardzo smaczne z tego owocu.
Nalewką też nie pogardzę.
A to, że długo będę czekał na pierwsze owoce Derenia to oczywiście może zniechęcić, ale nie od razu Rzym zbudowano. Sztuka winiarska też wymaga dużej cierpliwości i mnóstwo czasu.

A najlepiej to zasadzę cały hektar cebulą, bo lubię zupę cebulową :tan
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

A ja bym się upierała przy dereniu :D Chociaż kilku, tylko z sadzonek już owocujących, bo jeszcze dopóki jest ich mało, to i zarobić można, jak szukałam na nalewkę owoców na aukcjach, to kilogram dochodził do kilkudziesięciu złotych.

A cebulę barrrdzo popieram, szczególnie szalotkę i w ogóle teraz jest tyle gatunków, tylko pewnie trzeba by w ochronę inwestować dużo, albo sąsiedztwo antyszkodnikowe jej zapewniać.

A już zupełnie abstrakcyjnie.... to wokół tych dereni bym widziała lawendę... fioletowy hektar...... :D :D :D eh, marzycielka

chociaż, jakby pomyśleć, lawendę różniastą też ludki kupują, bo modna i niewymagająca, a dereń i lawenda jednako wapń w glebie lubią :D :D :D

pozdrawiam
Do siego!!!!!!!!!!
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Zawalkosky
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2010, o 18:14

Post »

A może żurawina ?
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

To i borówkę brusznicę razem, nie? Ale takie jagodowisko lubi mieć ostro kwaśno, to jak to będziesz zakwaszał? Przygotowanie gleby już jesienią, masz przygotowaną?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Waleria pisze:A może coś z roślinek energetycznych: wierzba, topinambur, albo zioła; miętę jak raz posadzisz, to potem można zbierać przez kilka lat. Może na każdym kawałku co innego, zobaczysz, na czym najlepiej wyjdziesz.
Jeżeli chodzi o miętę to wymaga wilgotnych gleb, zachwaszcza się i trzeba stosować środki chwastobójcze zazwyczaj pod kontrolą tej firmy gdzie sprzedamy miętę, zbiór najlepszy maszynowy i zaraz do suszarni aby nie było strat w olejkach eterycznych, za zanieczyszczenia chwastami są potrącenia.Mieliśmy zamiar w to iść ale zrezygnowaliśmy.

A może truskawki do indywidualnej sprzedaży?
Z kwasolubnych to borówka amerykańska ma cenę.
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sama mam problem co na 1 h zasiać :?
Pozdrawiam Monika
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja mam inny problem... nie mam 1 ha... niestety.... :(
x-suzana

Post »

A jakbyś miał to co byś z nim zrobił? ;:131
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bym sadził... sadził... sadził... i pewno by mało było.....iglaczki :lol:
Awatar użytkownika
jakubfm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2011, o 16:19
Kontakt:

Post »

Jeżeli chcesz na tym zarobić to proponuję jakąś szkółkę z drzewkami otworzyć typu: iglaki, owocowe, ozdobne no chyba, że nie chcesz za bardzo przy tym się narobić to jakiś jeden rodzaj hodować. Ostatnio w galileo oglądałem program o gościu, który hodował pewien rodzaj drzewa (niestety nie pamiętam nazwy) na którym zarabiał po 20tys za szt w zależności od wieku drzewa a miały one po 40, 50lat. Ale czekać taki szmat czasu żeby je wyhodować i później sprzedać to patrząc pod względem ekonomicznym bardzo długo będzie się ta inwestycja zwracała.
Nie wiesz jak pielęgnować oraz utrzymać swój ogród? ---> Zobacz sam
x-suzana

Post »

U nas to narosło tego jak grzybów po deszczu :lol: :lol: .Trzeba mieć różnorodność i to na wysokim poziomie żeby wytrzymać z konkurencją.Ech!
A w Castoramie i temu podobnych zatrzęsienie iglaków, piękne, zdrowe, równe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”