Na razie na mammillarii pojawiły się tylko te kłębki w areolach żadnych ruchów nie zaobserwowałam, więc może nie będzie tak tragicznie za pierwszym razem też plagi nie było, bo od razu je wytropiłam
Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula
W naszym mieszkaniu w ogóle nie ma odosobnionych miejsc - jak to w bloku. Zapachy roznoszą się po całym mieszkaniu, bo mamy przeciągi
Chyba, że bym do słoika wstawiła, ale roślina nadal by śmierdziała 
Na razie na mammillarii pojawiły się tylko te kłębki w areolach żadnych ruchów nie zaobserwowałam, więc może nie będzie tak tragicznie za pierwszym razem też plagi nie było, bo od razu je wytropiłam
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja od ostatniego sezonu mam taką metodę:
Zawsze wieczorem napuszczałem muchozolu do inspektu i zamykałem daszek inspektu
.
Wszystko wybiło
. Rzecz jasna oprócz kaktusów
.
Ps. nie wierzę, że wełnowce też by przeżyły...
Zawsze wieczorem napuszczałem muchozolu do inspektu i zamykałem daszek inspektu
Wszystko wybiło
Ps. nie wierzę, że wełnowce też by przeżyły...
Pozdrawiam, Darek.
- theoria_

- Kontakt:
Może kiedyś też się dorobię inspektu, na razie zostają mi opryski na wolnym powietrzu
ta minka przypomina mi puszkę konserwy z reklamy biedr "no przecież się przed nim nie otworzę" sorki za OT
witam wszystkich
od paru lat jestem posiadaczką kilku kaktusów, zafascynowana ich wyglądem kupuję i kupuję, czasem dostaję ale z pielęgnacją to juz różnie bywa, po prostu się na tym nie znam
chociaz muszę przyznać, ze dwa spośród nich wyratowałam ze stanu zupełnej klęski
a jeden poszedł w górę, neistety kwiatuszków nie doczekałam się na ani jednym
myslę że najwyższy czas już to zmienić dlatego proszę was o pomoc i wszelkie porady na temat moich maleństw
przede wszystkim chciałabym się dowiedzieć jak się nazywają, bo szczerze mówiąc to ile obrazków w książce tyle nazw do moich roślinek dopasowuję
a zatem przedstawiam wam moje roślinki
nr1.

nr.2

nr3.

i nr.4.

od paru lat jestem posiadaczką kilku kaktusów, zafascynowana ich wyglądem kupuję i kupuję, czasem dostaję ale z pielęgnacją to juz różnie bywa, po prostu się na tym nie znam
chociaz muszę przyznać, ze dwa spośród nich wyratowałam ze stanu zupełnej klęski
a zatem przedstawiam wam moje roślinki
nr1.

nr.2

nr3.

i nr.4.

- theoria_

- Kontakt:
Ojojoj a to się porobiło.
Witamy na forum i sugeruję założenie własnego wątku.
Na kwitnienie nr 2 i 3 bym nie liczyła, bo kwitną dopiero po osiągnięciu pokaźnych rozmiarów, w kolekcjach raczej rzadko. Natomiast 1 i 4 przy odpowiednim zimowaniu nie powinny stwarzać większych problemów.
Witamy na forum i sugeruję założenie własnego wątku.
Na kwitnienie nr 2 i 3 bym nie liczyła, bo kwitną dopiero po osiągnięciu pokaźnych rozmiarów, w kolekcjach raczej rzadko. Natomiast 1 i 4 przy odpowiednim zimowaniu nie powinny stwarzać większych problemów.
- darekcn42
- 1000p

2. Wygląda mi na Pilosocereus azureus.
1 i 4 Rodzaj Mammillaria.
1 i 4 Rodzaj Mammillaria.
Pozdrawiam, Darek.
dziękuję bardzo za informacje 
a jeśli chodzi o ich pielęgnację, to jest coś istotnego o czym powinnam pamiętać?
mam zamiar dosypać na górę trochę żwiru, czy jakiś kamyczków bo zawsze były ale po ostatnim przesadzaniu się skończły...
no i zawsze mam dylemat jeśli chdzi o podlewanie, podlewam je raz na dwa tygodnie wodą z odżywką do kaktusów, w okresie zimowym, czli mniej więcej od jesieni do wiosny podlewam rzadziej, dobrze robię?
jeszcze nigdy nie zimowałam kaktusów bo nie miałam takiej możliwości, zawsze stoją na parapecie ale w przyszłą zimę zaniosę je do piwnicy
jeśli powinnam założyć osobny temat to bardzo proszę o pomoc modertora i przeniesienie wątku
a jeśli chodzi o ich pielęgnację, to jest coś istotnego o czym powinnam pamiętać?
mam zamiar dosypać na górę trochę żwiru, czy jakiś kamyczków bo zawsze były ale po ostatnim przesadzaniu się skończły...
no i zawsze mam dylemat jeśli chdzi o podlewanie, podlewam je raz na dwa tygodnie wodą z odżywką do kaktusów, w okresie zimowym, czli mniej więcej od jesieni do wiosny podlewam rzadziej, dobrze robię?
jeszcze nigdy nie zimowałam kaktusów bo nie miałam takiej możliwości, zawsze stoją na parapecie ale w przyszłą zimę zaniosę je do piwnicy
jeśli powinnam założyć osobny temat to bardzo proszę o pomoc modertora i przeniesienie wątku
- theoria_

- Kontakt:
Jeżeli podłoże jest odpowiednio przepuszczalne takie podlewanie może być, mam nadzieję, że w okresie od jesieni do końca zimy nie dodajesz odżywki?
Również liczę na interwencję moderatorów.
Również liczę na interwencję moderatorów.
- darekcn42
- 1000p

Uważam, że kaktusów nie powinno się podlewać zimą. Te roślinki, które posiadasz spokojnie bez wody przeżyją zimę, także bez obaw. Podlewane zimą kaktusy lubią się wyciągać i deformować... W szczególności mamilarie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
zauważyłam, że sa trochę zdeformowane ale nie wiedziałam, ze to przez podlewanie, dzięki 
nie, nie uzywam teraz odżywki
- darekcn42
- 1000p

Tak jest, kaktusy zimą przechodzą okres spoczynku, to ich naturalny cykl życiowy.
Pozdrawiam, Darek.
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tyle przez podlewanie co przez brak światła się deformują. Jakby miały odpowiednią ilość słońca to mogły by rosnąć przez okrągły rok i wyglądać naturalnie, tylko .... jest inny problem, okres spoczynku stymuluje kaktusy do kwitnienia. Reasumując nie należy u nas podlewać kaktusów zimą bo będą nienaturalnie (brzydko) wyglądały i nie będą kwitły. Ja swoich nie podlewam od października do marca, czyli przez pół roku.magnoliaa pisze:zauważyłam, że sa trochę zdeformowane ale nie wiedziałam, ze to przez podlewanie, dzięki
Zdarza się że nawet nie podlewane kaktusy zaczynają rosnąć zimą ze względu na wysoką temperaturę, więc dobrze jest je przenieść w miejsce gdzie temperatura jest mniejsza niż 15 st. a najlepiej w graniczch 10 st. Z grubsza dotyczy to większości kaktusów, ale są gatunki ciepłolubne którym temperatura poniżej 20 st wręcz szkodzi np. Melokaktusy, Diskokaktusy.
- darekcn42
- 1000p

Racja Marku. dodatkowo podlewanie i brak światła to wręcz samobójstwo...
Nie polecam nikomu takiej uprawy kaktusów. Osobiście podobnie jak Marek nie podlewam w zasadzie kaktusów przez pół roku.
Nie polecam nikomu takiej uprawy kaktusów. Osobiście podobnie jak Marek nie podlewam w zasadzie kaktusów przez pół roku.
Pozdrawiam, Darek.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie darmo się pisze, że kaktusy są to rośliny dla leniwych. Chociażby z tego powodu je lubię - mam pół roku spokoju i nie podlewam/nie pielęgnuję/nie opiekuję się nimi.
A one (głupie?) biorą mi to za dobre i jeszcze dodatkowo za to pięknie kwitną.
A one (głupie?) biorą mi to za dobre i jeszcze dodatkowo za to pięknie kwitną.