Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne roślinki. Wspaniała różnorodność sukulentów. Dzięki forum zaczynam się do nich przekonywać. Te dziwne fikusy to fikus retusa (nazywany też microcarpa). Co do tych paluszków, których nazwy nie znał Tengel - dam odpowiedź wieczorem jak wrócę do domu (chyba, że mnie ktoś uprzedzi). Nazwy nie da się zapamiętać :lol:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Mirabilis z niecierpliwością czekam na nazwę "paluszków". Jeśli chodzi o doniczki to też bardzo podobają mi się ceramiczne, ale mój wybór "plastików" ma swój cel - często przesadzam moje roślinki do nowych doniczek, a przy ceramicznych było by to trochę utrudnione. Na rośliny w większych doniczkach mam osłonki wiklinowe, ale teraz są zapakowane ze względu na remont i kurz wszechobecny :(
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Piękne te fikusy:) To ulubione rośliny mojego M. Na wiosne rozpoczyna poszukiwania fikusa lirolistnego :wink:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Witaj
Bardzo podobają mi się te fikusy, widziałam dziś takiego w kwiaciarni i mam ochotę go kupić.
Powiedz mi jak go pielęgnujesz

;:80
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ziel-ona pisze:Słyszałam, że kwiatów nie wolno chwalić, ale i tak pięknie dziękuję. Teraz pokaże kilka kwiatków, których nazw nie znam. Mam sporo książek o kwiatach doniczkowych, szukałam też informacji w internecie, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was ma w swojej kolekcji takie kwiaty i zna ich nazwy oraz sposoby pielęgnacji...
Obrazek
Prześliczny Starzec - Senecio stapeliiformis ,
gdybyś kiedyś miała ochotę go podzielić to posyłam szeroki uśmiech ;:91 po malutką sadzoneczkę ;:171
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam kiedyś fikusa lirolistego (wyhodowany był z kradzionej szczepki), ale nie czuł się u mnie najlepiej. Podsychały mu końcówki liści, gęsto i często odpadały mu liście, aż w końcu padł :( Ja "choruje' na beniaminka z biało-zielonymi listkami. Miałam kiedyś szczepkę, ale nie przyjęła się. Może na wiosnę zrobię sobie prezent :D
Moje fikusy podlewam jak im ziemia w doniczce trochę przeschnie, nie spryskuje (bo mnie wkurzają plamy na liściach), nie nabłyszczam liści, przecieram im tylko raz w tygodniu listki wilgotną ściereczką i rosną :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiadasz Aneto, że to Starzec...Dziękuje, a na szczepki trzeba poczekać do wiosny, ale uśmiechać się możesz już teraz :D W sumie nie wiem jak pielęgnować te "paluszki. Robie to trochę na wyczucie - traktuje go jak sukulenta i już. On był trochę ładniejszy, ale mam w domu nowy nabytek - kotka, i bardzo mu posmakowała ta roślinka. Na zdjęciu można zauważyć, że ma poobgryzane czubki :( Myślałam, że uduszę tego małego szkodnika!!Mam tylko nadzieje, że z tych obgryzionych miejsc wypuści nowe "paluszki". Teraz uciekam naładować baterie do aparatu:-) Pozdrawiam!
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brawo Aneto, a ja przetrząsałem galerie różnych stapelii, orbei, hernii i inyych. W życiu bym nie myślał, że to starzec :oops:

Myślę, że teraz zostaje nam już tylko czekać do wiosny i uśmiechać się szeroko ;)

PS. Ziel-ona jeśli wpadnie ci w oko coś w moim wątku to pisz śmiało :D
Dawid
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Z doświadczenia wiem, że paluszki rosną same (u mnie razem w doniczce z kaktusami). Muszą mieć tylko dużo słońca, bo się wyciągają. Pocięte, łatwo się ukorzeniają.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tangelu, gdybyś znalazł chwileczkę zajrzyj o mnie, może uda Ci się nazwać kaktusika?

Ziel-ona ja się też uśmiechnę po sadzoneczkę starca, o ile wystarczy go dla wszystkich chętnych :D Jeśli spryskujesz roślinki przegotowaną odstałą wodą to nie robią się plamki na liściach, przy młodym beniaminku ściereczką się wykończysz :wink: Ja mojego biało-zielonego muszę na wiosnę przyciąć, jeśli mi wytłumaczysz co i jak to galązki mogłabym Ci wysłać :D
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj ZIelona!Twoje roślinki są śliczne i zadbane,ja też mam zielono -białego beniaminka,więc mogę ci go spróbować ukorzenić...
a jak jeszcze ci coś zostanie z tego starca to ja też jestem chętna,jestem na samym końcu kolejki 8)
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bono mogłabyś mi powiedzieć jak ukorzenić bieniaminka? :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim wam pięknie dziękuje za miłe słowa i chęć dzielenia się szczepkami biało-zielonego fikusa:-) Fikusy bardzo łatwo się ukorzeniają - ja wsadzam sadzonki bezpośrednio do ziemi albo trzymam w wodzie, aż puszczą malutkie korzonki. Tylko do tego biało-zielonego nie miałam szczęścia. Zaraz wam pokaże moje fikusy wyhodowane z malutkich szczepek :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje fikusy....
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To próbę podejmę na pewno :!: Choćby z samej ciekawości, a jak się uda, to masz jak w banku, a ja kiedyś się pewnie nieśmiało uśmiechnę po sadzoneczki :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”