Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Uprawiał ktoś z Was dynie odmianę golias? podobno rośnie duża
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Pozdrawaim
Joanna
Aniu , "acornów" jest kilka i mogą być w rożnych kolorach. Masz dokładną nazwę nasion jakie zamierzasz siać?
Pelasiu, niektórzy sieją do gruntu, ja jednak wole przyszykować rozsadę w domu. Jeśli zdecydujesz się siać do gruntu, tak jak piszesz po trzy nasionka, to wg mnie nie wyrywaj słabszych roślin, tylko je uszczknij nad ziemią,aby nie uszkodzić korzonków rośliny,która zostawiasz.
Pelasiu, niektórzy sieją do gruntu, ja jednak wole przyszykować rozsadę w domu. Jeśli zdecydujesz się siać do gruntu, tak jak piszesz po trzy nasionka, to wg mnie nie wyrywaj słabszych roślin, tylko je uszczknij nad ziemią,aby nie uszkodzić korzonków rośliny,która zostawiasz.
Forumowiczka Kasia...;)
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Caterina te nasiona były od ciebie. Na woreczku było napisane tylko Acorn. Pamiętasz jaką odmianę dawałaś?
A to jak tak, to te same co na zdjęciu. Znaczy teoretycznie, bo obok rosły żółte acorny więc jakaś mała pszczółka mogła nam coś namieszać
Może coś ciekawego Ci wyrośnie
A tak przy okazji to acorny jak dla mnie są pyszne ( zwłaszcza te zielone).
pozdrawiam serdecznie
kasia

A tak przy okazji to acorny jak dla mnie są pyszne ( zwłaszcza te zielone).
pozdrawiam serdecznie
kasia
Forumowiczka Kasia...;)
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
A to teraz już mniej więcej wiem czego mogę się spodziewać. Chyba, że pszczółka gwałcicielka coś namieszała.
Myślałam, że ta odmiana dyni bardziej pod ozdobne należy, bo na tym zdjęciu jakieś takie małe się wydają. Ech byle do wiosny...

Myślałam, że ta odmiana dyni bardziej pod ozdobne należy, bo na tym zdjęciu jakieś takie małe się wydają. Ech byle do wiosny...

Aniu, ale one są małe
Taka porcja dla jednej osoby.

Forumowiczka Kasia...;)
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
W tym roku po raz pierwszy będę hodował dynie. Czy różne gatunki dyni olbrzymiej musza byc w wiekszych odległościach od siebie żeby sie nie zapylily nawzajem? Cos takiego niegdys czytałem. Czy w przypadku uprawy melonów jest podobnie?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tez pierwszy raz hoduję: melon od Franta, dynia Justynka od Leniawki i hokkaido od AniD.
Mam zamiar posiać je do gruntu tak jak czytałam w tym wątku. Powiedzcie jaka odległość bedzie wystarczającym zabezpieczeniem przed niechcianym romansem?
Poletko uprawowe mam ok.1.5 ara, czy jak posadzę te dyńki i melona "po rogach" to wystarczy?
Mam zamiar posiać je do gruntu tak jak czytałam w tym wątku. Powiedzcie jaka odległość bedzie wystarczającym zabezpieczeniem przed niechcianym romansem?
Poletko uprawowe mam ok.1.5 ara, czy jak posadzę te dyńki i melona "po rogach" to wystarczy?
Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jeśli chcecie mieć czyste rasowo nasiona musicie niestety zapylać ręcznie. Ale na pocieszenie dodam, że u dyniowatych to dość prosty zabieg. Melon się z dynią nie skrzyżuje, ale z innym melonem już tak. To samo odnośnie dyń. Jeśli nie będziecie zapylać ręcznie, z pewnej ilości nasion może wam wyrosnąć potomstwo czyste rasowo, ale z dużym prawdopodobieństwem dynie się przekrzyżują.
Jak przyrządzacie acorny? Będę je miała pierwszy raz w tym roku.
Jak przyrządzacie acorny? Będę je miała pierwszy raz w tym roku.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Frant obiecał dosłanie nasion dyni Butternut do akcji. Napisał, że ładnie kiełkują. Ładna ta dyńka.
Aniu29, dopiero teraz zobaczyłem twoje pytanie. Rzeczywiście na torebce pisałem "Acorn", co było jankielowym skrótem od "Table ace acorn squash".
Aniu29, dopiero teraz zobaczyłem twoje pytanie. Rzeczywiście na torebce pisałem "Acorn", co było jankielowym skrótem od "Table ace acorn squash".
-
- Kontakt:

Planuje ją posadzić w kompostowniku,który jest zacieniony krzewami leszczyny.Czy dynia lubi takie miejsca? Oczywiście słońce
dociera na kompost,dynia będzie miała miejsce słoneczne, ale lekko zacienione ..Czy takie stanowisko będzie odpowiednie?
Drugie miejsce to rabata z tulipanami....czy cebulki tulipanów w ziemi nie będą przeszkadzać korzeniom dyni

A następne miejsce to skrzynia drewniana.,około metr na metr, wypełniona granulowanym obornikiem,kompostem i ziemią (warstwami).Czy to wystarczy dla takiej dużej rośliny? Takie kombinowanie jest koniecznie, bo mam mała działkę

Pozdrawiam
Joanna
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasiu , dynia bardzo lubi światło , ale spod tych leszczyn to ona może szybko uciec , potrafi bowiem pędy wypuścić rozległe
.Cebule tulipana nie kolidują raczej . Wszystkie miejsca , ktore podajesz powinny być dobre , a w tej skrzyni z kompostem to śmiało możesz posadzić ze dwie rośliny , będzie im raźniej . Oj w ogóle to już bardzo tęsknie za dyńkami , i za wiosną

-
- Kontakt:
Frant Bardzo dziękuje za odpowiedź