Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Uprawiał ktoś z Was dynie odmianę golias? podobno rośnie duża
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani szukam zdjęć dyni Muscata i Akorn. Czy to są te dynie, które pokazywała Caterina ?
caterina pisze:
Moscate de provance
Obrazek

Table Ace Acorn Squash
Obrazek

Próbuję zaznajomić się z tym co posieję na wiosnę, a lubię wiedzieć czego oczekiwać. 8-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Czytałam, że można sadzić dynie bezpośrednio do gruntu. Było tam napisane,ze wsadza sie do ziemi po trzy nasiona do jednego dołka. I tu pytanie ...czy po wykiełkowaniu trzech roslinek trzeba słabsze wyrwać,czy zostawić wszystkie ,niech sobie rosną w gnieżdzie?
Pozdrawaim
Joanna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu , "acornów" jest kilka i mogą być w rożnych kolorach. Masz dokładną nazwę nasion jakie zamierzasz siać?
Pelasiu, niektórzy sieją do gruntu, ja jednak wole przyszykować rozsadę w domu. Jeśli zdecydujesz się siać do gruntu, tak jak piszesz po trzy nasionka, to wg mnie nie wyrywaj słabszych roślin, tylko je uszczknij nad ziemią,aby nie uszkodzić korzonków rośliny,która zostawiasz.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p

Post »

Caterina te nasiona były od ciebie. Na woreczku było napisane tylko Acorn. Pamiętasz jaką odmianę dawałaś?
caterina
200p
200p

Post »

A to jak tak, to te same co na zdjęciu. Znaczy teoretycznie, bo obok rosły żółte acorny więc jakaś mała pszczółka mogła nam coś namieszać :wink: Może coś ciekawego Ci wyrośnie :D
A tak przy okazji to acorny jak dla mnie są pyszne ( zwłaszcza te zielone).
pozdrawiam serdecznie
kasia
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p

Post »

A to teraz już mniej więcej wiem czego mogę się spodziewać. Chyba, że pszczółka gwałcicielka coś namieszała. :lol:
Myślałam, że ta odmiana dyni bardziej pod ozdobne należy, bo na tym zdjęciu jakieś takie małe się wydają. Ech byle do wiosny... 8-)
caterina
200p
200p

Post »

Aniu, ale one są małe :D Taka porcja dla jednej osoby.
Forumowiczka Kasia...;)
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

W tym roku po raz pierwszy będę hodował dynie. Czy różne gatunki dyni olbrzymiej musza byc w wiekszych odległościach od siebie żeby sie nie zapylily nawzajem? Cos takiego niegdys czytałem. Czy w przypadku uprawy melonów jest podobnie?
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Ja tez pierwszy raz hoduję: melon od Franta, dynia Justynka od Leniawki i hokkaido od AniD.
Mam zamiar posiać je do gruntu tak jak czytałam w tym wątku. Powiedzcie jaka odległość bedzie wystarczającym zabezpieczeniem przed niechcianym romansem?
Poletko uprawowe mam ok.1.5 ara, czy jak posadzę te dyńki i melona "po rogach" to wystarczy?
Pozdrawiam, Monika
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jeśli chcecie mieć czyste rasowo nasiona musicie niestety zapylać ręcznie. Ale na pocieszenie dodam, że u dyniowatych to dość prosty zabieg. Melon się z dynią nie skrzyżuje, ale z innym melonem już tak. To samo odnośnie dyń. Jeśli nie będziecie zapylać ręcznie, z pewnej ilości nasion może wam wyrosnąć potomstwo czyste rasowo, ale z dużym prawdopodobieństwem dynie się przekrzyżują.

Jak przyrządzacie acorny? Będę je miała pierwszy raz w tym roku.
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

Frant obiecał dosłanie nasion dyni Butternut do akcji. Napisał, że ładnie kiełkują. Ładna ta dyńka.

Aniu29, dopiero teraz zobaczyłem twoje pytanie. Rzeczywiście na torebce pisałem "Acorn", co było jankielowym skrótem od "Table ace acorn squash".
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Będę w tym roku pierwszy raz uprawiać dynie. Mam kilka nasion,czyli ok 7szt dyni "Justynka".
Planuje ją posadzić w kompostowniku,który jest zacieniony krzewami leszczyny.Czy dynia lubi takie miejsca? Oczywiście słońce
dociera na kompost,dynia będzie miała miejsce słoneczne, ale lekko zacienione ..Czy takie stanowisko będzie odpowiednie?
Drugie miejsce to rabata z tulipanami....czy cebulki tulipanów w ziemi nie będą przeszkadzać korzeniom dyni :roll: ?
A następne miejsce to skrzynia drewniana.,około metr na metr, wypełniona granulowanym obornikiem,kompostem i ziemią (warstwami).Czy to wystarczy dla takiej dużej rośliny? Takie kombinowanie jest koniecznie, bo mam mała działkę :uszy
Pozdrawiam
Joanna
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Pelasiu , dynia bardzo lubi światło , ale spod tych leszczyn to ona może szybko uciec , potrafi bowiem pędy wypuścić rozległe :wink: .Cebule tulipana nie kolidują raczej . Wszystkie miejsca , ktore podajesz powinny być dobre , a w tej skrzyni z kompostem to śmiało możesz posadzić ze dwie rośliny , będzie im raźniej . Oj w ogóle to już bardzo tęsknie za dyńkami , i za wiosną :cry: :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Frant Bardzo dziękuje za odpowiedź :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”