Hippeastrum(zwartnica) cz.1
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anula piękny ten Twój Tango tfu tfu..
Miałam się pochwalić swoim pierwszym hipeastrum, więc oto jest:

Kupiłam go w doniczce - już z pędem kwiatowym... Po 1,5 tyg zaczął otwierać 4 kwiaty. Jednak w pełni otworzył tylko jeden
Resztę tylko tyle, co widać na zdjęciu. Utrzymał je tylko kilka dni
Nic dziwnego, bo cebula w ogóle nie jest zakorzeniona w doniczce... Wygląda na to, że przesadzono go bezpośrednio przed sprzedażą...
Miałam się pochwalić swoim pierwszym hipeastrum, więc oto jest:

Kupiłam go w doniczce - już z pędem kwiatowym... Po 1,5 tyg zaczął otwierać 4 kwiaty. Jednak w pełni otworzył tylko jeden
A czy widział ktoś coś takiego. Do 15 cm rosły 2 łodygi równo. W tej chwili większy ma 67 cm, mniejszy 25 cm i chyba jutro zakwitną jednocześnie. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Nie wiem jaka to odmiana, jutro zobaczę jak się rozwinie.Zdjęcie nie jest najlepsze, ale chciałam pokazać różnicę w wysokości.

A jak u Ciebie z nawożeniem cebuli w tym okresie(rozwoju pędów i pąków kwiatowych) nie jesteś troszkę z tym na bakier?ciotka pisze:A czy widział ktoś coś takiego. Do 15 cm rosły 2 łodygi równo. W tej chwili większy ma 67 cm, mniejszy 25 cm i chyba jutro zakwitną jednocześnie. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Nie wiem jaka to odmiana, jutro zobaczę jak się rozwinie.Zdjęcie nie jest najlepsze, ale chciałam pokazać różnicę w wysokości.![]()
Chcę się pochwalić. 9.XI. zapyliłam czerwony Red Lion - seledynową Limoną. Po miesiącu torebka nasienna się otworzyła. 10.XII. wysiałam nasiona do doniczki z ziemią zwykłą do kwiatów. Wczoraj zaczęły kiełkować. Wiem, że na ewentualny efekt będę musiała poczekać kilka lat , ale i tak się bardzo cieszę. Jak tylko trochę podrosną pokażę jak wyglądają. 

Piękne są wasze hiperastrum. Ja dopiero niedawno zainteresowałam się tymi pięknymi kwiatami. Na razie moje puszczają tylko pąki (na jednym widać nawet drugi pąk kwiatowy), ale jak tulko zakwitną postaram się o kolejne zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich w ten przepiękny noworoczny dzień i życzę wszystkim przez cały rok miłości, radości i pięęęęknych kwiatów!!!!