Kolekcja Arlety cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcja Arlety cz.2

Post »

Miniaturka cudna ;)
Ma mocno wybarwione kwiatuszki ;:108
Ja, na swojej też nie obcięłam pędzika. Może go przedłuży...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Arletko dziękuję za odpowiedź ;:196 Liczyłam na większy wybór odmian w takim miejscu :wink:

Miniaturka cudnie jest wybarwiona i jakie ma zdrowiutkie listki ;:138 Gratuluję pędzika :)
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko ;:196 jak tylko dorwę jeszcze odpowiednią doniczkę dla "jubilerów" :wink: to na pewno się pochwalę ;:108 a jak ta będzie się tak szybko mnożyć jak ta czerwona to jesienią może jakiś kawałek polecieć do Ciebie ;:224

Justynko ;:196 ja już teraz w ogóle nie obcinam no chyba że uschną.

Leszku ;:196

Agnieszko ;:196 ja też, pierwszym razem jak byłam to tylko same phal. były teraz były ludisie i cambrie a o jakichś rarytaskach to tylko pomarzyć ;:224

W innym wątku była prowadzona dyskusja o keiki, więc poleciałam zobaczyć jak się ma moje i co odkryłam :tan tylko kiepskie fotki bo przy sztucznym świetle ale tak się cieszę :heja

Obrazek Obrazek Obrazek

Czy coś mam zrobić z tym korzonkiem jakoś go zabezpieczyć? Dać mu więcej wilgoci czy jeszcze czekać po prostu :roll: :?:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arletko, ;:333
Nic nie rób, sam sobie doskonale poradzi ;:108 No chyba, że masz wyjątkowo suche powietrze? Niektórzy robią z jakiegoś małego koreczka "doniczusię" z odrobiną sphagnum i podwieszają ją na pędziku tak, żeby sobie maluszek od początku wrastał we własne podłoże. Ale to głównie wtedy, kiedy roślina-matka nie ma sił na wykarmienie malucha, jest w reanimacji czy coś...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, mamusia ma się dobrze i maluszkowi chyba też nic nie brakuje skoro już korzonka puszcza :D a na parapecie jest mnóstwo kwiatów więc wilgotność też chyba odpowiednia i nie jest sucho :D
To co łapki przy sobie :wink: :;230 ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Przy sobie! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Zostaw keiki jak jest, na pewno sobie samo poradzi, a okręcaniem mokrym mchem możesz mu zaszkodzić, bo młode korzonki sa niezwykle delikatne. Moje keiki pink panther były na roślinie ponad rok i nie miały w ogóle kontaktu z wodą, nie pryskałam ani nic, a urosły duże i ładne, nawet miały własne pędy kwiatowe. Keiki sobie doskonale radzi samo i nie trzeba go w ogole ruszać. Jak napuści dużo ładnych korzonków i urośnie, wtedy go oddziel z kawałkiem pędu, na którym wyrósl i tak posadź, przez kilka dni nie podlewaj, żeby się korzonki przyzwyczaiły do podłoża i żeby się zarosły pęknięcia. Ale ważne jest, by korzonków było możliwie jak najwięcej, bo to daje większą szansę na przeżycie. Moje oddzielałam jak mialy ok. 7 dość dlugich korzonków, każdy miał też ponad 20 cm rozpiętość liści, ale wielkość liści nie jest tak ważna jak długość i ilość korzeni.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Arletko nic nie rób z tą keiką jeśli listki są sztywne, jak pojawią się większe korzonki to możesz je spryskiwać. Obserwuj dokładnie dzidziusia i jakby liście traciły swój wigor a będą już korzonki to wtedy raczej je rozdziel. Ale skoro roślina matka jest zdrowa to z rok mogą pobyć razem.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lesiu, nie ma potrzeby się przywiązywać, łapki schowałam.

Duśka - no właśnie gdzieś widziałam takie poobwiązywane mchem i tak się zastanawiałam czy też tak zrobić, ale skoro tyle osób mówi nie ruszać to nie ruszam i basta :D

Kasiu będę obserwować i czasami tylko ;:177 no i matkę podlewać będę .

No to jeszcze pokarzę kwiatki Ludisii jak ma się dobry aparat lub dobry program do obróbki fotek to one naprawdę mogą się podobać :roll: Te fotki są moje ale obrobione przez pewną miłą osobę ;:196
Obrazek Obrazek

No i na dzisiaj starczy ;:14
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

arlet3 pisze:Józefie tak tam a nie wiedziałam że można szklarnie zwiedzić? :roll:
...normalnie nie można .ale kiedyś sosnowiecki klub zorganizował nam zwiedzanie..zaprezentowali nam cały cykl produkcji..oj było na co popatrzyć!!! :shock:
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Arlet,niepotrzebna skromność.Zrobić takie zbliżenie tak małego kwiatuszka to nie lada sztuka.
Wiem,bo sam próbowałem,nie wyszło.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arletko :wit porannie.
Bardzo się cieszę, że Masdevallia zaczęła rosnąć. A to oznacza niedługo kwiatuszki. :tan
Widzę spełnione marzenie. Już jestem ciekawa jak będą obie wyglądać razem a szczególnie jak się rozrosną i wymieszają. Na pewno będzie wspaniały widok. ;:108
Miniaturka słodka.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka no właśnie gdzieś widziałam takie poobwiązywane mchem i tak się zastanawiałam czy też tak zrobić, ale skoro tyle osób mówi nie ruszać to nie ruszam i basta

Obwiązuje się mchem, jak jest słaba roślina i nie może utrzymac keika. Jeśli roślina jest zdrowa, to keiki sobie samo doskonale poradzi. Bo jak jest np. zdechlaczek, który jest na wykńczeniu, a keiki są za małe, to można próbować wtedy z mchem, ale nie ma pewności, że się uda, bo jeden keiki może mieć checi do zycia i rosnąć, a inny nie. Mój całkiem pierwszy storczyk miał podobnie, że była roślina już na wykończeniu, a keiki były jeszcze małe, korzonki dopiero zaczynaly się przebijać, okręcalam je mokrymi chusteczkami, ale nic nie pomogło, keiki uschły razem z rośliną.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arletko,a od dawna masz keiki,moje są już długo i korzonków nie widać,a w dodatku marnieją
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Fantastycznie wybarwiony maluch Phalaenopsis miniaturka i na dodatek drugi go goni z kwiatuszkami .Pogratulować ;:63
Fotki Ludisii świetnie zrobione ;:224 czy przy pojedynczym kwiatku stosowałaś pierścienie makro ,a może masz obiektyw makro ;:88 .
Zdjęcia super. ;:180
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”