Storczyki Joasi
Re: Storczyki Joasi
Ubiegłoroczne kwitnienia zjawiskowe
Sabotek też 
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A więc dziś przyszedł czas na nowe zdjęcia
Coś tam już mi zakwitło pojedynczymi kwiatkami, więc już coraz bardziej kolorowq u mnie. Cieszę się niesamowicie, bo wiosna jakoś nie przychodzi.
To może na początek mój stary storczyk (VII 2008) biały z różowym środkiem, który ma delikatne kreseczki na płatkach, kwiaty całkiem spore. I jeszcze kilka pączków do rozwinięcia czeka

Biały drobnokwiatowy, pierwszy raz u mnie zakwitł po ok. 2 latach, miał marne korzonki, więc najpierw odbudowywał. Ma jeszcze sporo pączków.

A tu biedronkowa miniaturka, takie u nas były na Dzień Matki w ubiegłym roku. Przedłużał dwa razy swój pęd, a na jesieni wypuścił już nowy, który właśnie zakwitł.
Kolorki intensywniejsze niż na zdjęciach, środek mocno fioletowy a sam kwiatek bardziej żółty.

Tu również miniaturka zakupiona na All, przyjechała z okropnymi korzeniami w spagnum, miała dwa pędy kwiatowe. Jeden ścięłam a drugi został. Po pewnym czasie z oczka bocznego wypuścił 6 pączków, które zakwitły. Szybko obcięłam ten pęd bo zależało mi na roślince i odbudowie jej korzonków, opłaciło się
Teraz ma śliczne gęste korzonki.
Jesienią wypuścił dwa pędy, jeden niestety ułamałam. Wyrastała pętelka, pęd nie mógł się wydostać i ja chciałam mu pomóc
Pierwsze zdjęcie obecne kwitnienie, drugie z ubiegłego roku. W rzeczywistości ma więcej różu.

Mój drugi długodystansowiec, kwitnie prawie bez przerwy. Ma tylko jeden kwiatuszek na jednym pędzie i dwa na drugim, stał w ciemnym miejscu i tylko tyle kwiatków ma. Zawsze kwitnie 5 kwiatami. Ostatnie zdjęcie to poprzednie kwitnienie.

Zwykły różowy ma też tylko dwa kwiaty i jeden pączek-zima...

Kilka poprzednich:

W nowe osłonce
Kwitnie trzema kwiatuszkami.

A w paseczki rozwinął już wszystkie pączki, uwielbiam go

Uff
To może na początek mój stary storczyk (VII 2008) biały z różowym środkiem, który ma delikatne kreseczki na płatkach, kwiaty całkiem spore. I jeszcze kilka pączków do rozwinięcia czeka

Biały drobnokwiatowy, pierwszy raz u mnie zakwitł po ok. 2 latach, miał marne korzonki, więc najpierw odbudowywał. Ma jeszcze sporo pączków.

A tu biedronkowa miniaturka, takie u nas były na Dzień Matki w ubiegłym roku. Przedłużał dwa razy swój pęd, a na jesieni wypuścił już nowy, który właśnie zakwitł.

Tu również miniaturka zakupiona na All, przyjechała z okropnymi korzeniami w spagnum, miała dwa pędy kwiatowe. Jeden ścięłam a drugi został. Po pewnym czasie z oczka bocznego wypuścił 6 pączków, które zakwitły. Szybko obcięłam ten pęd bo zależało mi na roślince i odbudowie jej korzonków, opłaciło się
Jesienią wypuścił dwa pędy, jeden niestety ułamałam. Wyrastała pętelka, pęd nie mógł się wydostać i ja chciałam mu pomóc
Pierwsze zdjęcie obecne kwitnienie, drugie z ubiegłego roku. W rzeczywistości ma więcej różu.

Mój drugi długodystansowiec, kwitnie prawie bez przerwy. Ma tylko jeden kwiatuszek na jednym pędzie i dwa na drugim, stał w ciemnym miejscu i tylko tyle kwiatków ma. Zawsze kwitnie 5 kwiatami. Ostatnie zdjęcie to poprzednie kwitnienie.

Zwykły różowy ma też tylko dwa kwiaty i jeden pączek-zima...

Kilka poprzednich:

A w paseczki rozwinął już wszystkie pączki, uwielbiam go

Uff
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Asiu śliczne kwitnienia
Czy Twój ulubiony w paseczki ma kolor taki jak na przed czy ostatnim zdjęciu ?
Miniaturka z biedronki urocza a czy może miałaś coś na doniczce napisane, jakąś nazwę? bo jest bardzo podobna do moich kupionych na wystawie .
To ile storczyków w tej chwili kwitnie u Ciebie ?
Czy Twój ulubiony w paseczki ma kolor taki jak na przed czy ostatnim zdjęciu ?
Miniaturka z biedronki urocza a czy może miałaś coś na doniczce napisane, jakąś nazwę? bo jest bardzo podobna do moich kupionych na wystawie .
To ile storczyków w tej chwili kwitnie u Ciebie ?
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cała masa cudności 
A co do sabotków...hmm...nawet botaniki lubią zmieniać kolor i kształt kwiatuszków.
Właśnie takiego, jednego kupiłam. jak przyjdzie paczusia, to się pochwalę. Wyczytałam o nim właśnie taką informację, iż każde kwitnienie może być inne, niż poprzednie.
Zatem u hybryd to zjawisko też może występować...
A co do sabotków...hmm...nawet botaniki lubią zmieniać kolor i kształt kwiatuszków.
Właśnie takiego, jednego kupiłam. jak przyjdzie paczusia, to się pochwalę. Wyczytałam o nim właśnie taką informację, iż każde kwitnienie może być inne, niż poprzednie.
Zatem u hybryd to zjawisko też może występować...
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Joasiu, ale piękny był ten sabotek. Trzymam mocno kciuki, żeby szybko wypuścił nową rozetkę i zakwitł po raz kolejny!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- JoasiaM
- 200p

Kasiu dziękuję
Justynko(justus27) dziękuję
ja już nie mogę się doczekać, aż zakwitnie i ciekawe jak będzie wyglądał, czy tak samo
Dusiu dziękuję
Justynko(Mala_MI) dziękuję
Rośnie nowy pędzik na jednym z ulubieńców, ale się cieszę. Czekam też na wielką niespodziankę, bo mam pewnego storczyka już ponad dwa lata, którego w zasadzie reanimowałam, bo troszkę mu podgniły korzenie, zostało zaledwie 4 kilkucentymetrowe. Teraz nie ma burzy korzeni, ale jest nieźle i wypuścił jesienią pęd, obdarował mnie aż jednym pączkiem
, teraz chodzę i wyglądam żeby mi nie opadł 
Ma kolorki bardziej jak na drugim zdjęciu, jest żółty i ma bardzo ma ciemnoróżowe paseczki i czerwony środek.katarzynka575 pisze:Czy Twój ulubiony w paseczki ma kolor taki jak na przed czy ostatnim zdjęciu ?
Nie wiem , ja zawsze zrywałam te naklejki, dopiero jak trafiłam na forum, to zobaczyłam, że tam coś ciekawego można znaleźćkatarzynka575 pisze:Miniaturka z biedronki urocza a czy może miałaś coś na doniczce napisane, jakąś nazwę? bo jest bardzo podobna do moich kupionych na wystawie .
15katarzynka575 pisze:To ile storczyków w tej chwili kwitnie u Ciebie ?
Justynko(justus27) dziękuję
Dusiu dziękuję
Justynko(Mala_MI) dziękuję
Rośnie nowy pędzik na jednym z ulubieńców, ale się cieszę. Czekam też na wielką niespodziankę, bo mam pewnego storczyka już ponad dwa lata, którego w zasadzie reanimowałam, bo troszkę mu podgniły korzenie, zostało zaledwie 4 kilkucentymetrowe. Teraz nie ma burzy korzeni, ale jest nieźle i wypuścił jesienią pęd, obdarował mnie aż jednym pączkiem
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
I na pierwszym i na drugim ładnie wyszedł ,choć szkoda ze nie jest taki jak na przedostatnim zdjęciu tam ma taki ciekawy kolorek.Czyli miniaturkę możemy nazwać Sogo Gotris .Ja jak swoje kupiłam to taką miały etykietkę (phal. Be Tris -Sogo Managet) i maja identyczne kwitki jak Twoja miniaturka .
Joasiu 15 kwitnących
to masz śliczne widoki 
Joasiu 15 kwitnących
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu piękne kwitnienia

- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Joasiu, gratuluję kwitnień!
Piękne storczyki sobie wybierasz, podobają mi się wszystkie jak jeden, a zdjęcia z zeszłego roku powalają kolorami- tego nam teraz wszystkim trzeba
P.S. Może podasz nick tego (nieuczciwego) sprzedawcy dla ostrzeżenia? Nie rozumiem argumentu dlaczego jeden storczyk miałby nie przeżyć zimowej podróży, a drugi przeżył. Bzdura jakaś..!
P.S. Może podasz nick tego (nieuczciwego) sprzedawcy dla ostrzeżenia? Nie rozumiem argumentu dlaczego jeden storczyk miałby nie przeżyć zimowej podróży, a drugi przeżył. Bzdura jakaś..!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Asiu gratuluje kwitnień falenopsisów
są śliczne. Trzymam kciuki za sabotka mój już powoli pokazuje główkę ale Twój ma cudny kolor więc czekam na kwitnienie 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
Asiu!
Piękne kwitnienia i piękne zdjęcia.
Renia
Piękne kwitnienia i piękne zdjęcia.
Renia
- JoasiaM
- 200p

Kasiu mnie się podoba właśnie taki
A za rozpoznanie storczyka dziękuję, ciekawe czy miał taką nazwę?
Kasiu dziękuję
Julitko dziękuję
Mój sabotek rośnie w siłę, ostatnio z drugiej rozetki wyszedł mały listek i już całkiem fajnie urósł, mam nadzieję, że na wiosnę będzie kolejna rozetka. Mały zaczątek rozetki już pojawił się ok. roku temu, ale nie urósł nawet milimetr.
Agnieszko dziękuję
Nie wiem czy podawać nazwę tego sprzedawcy, bo to była tylko taka jednorazowa sprawa, zamawiałam u niego inne storczyki i zawsze wszystko było w porządku. Może po prostu się pomylił?
Reniu dziękuję
Moje storczyki całkiem dobrze sobie radzą, mimo że na podlasiu zima wróciła. Mam dwa nowe nabytki z All, ale zdjęcia zrobię jutro. Poza tym kilka pączków pęka i niedługo pokażą się nowe buźki, ale się cieszę
Zastanawiam się też nad kupnem zygopetalum, poprzednie zjadł mi grzybek i strasznie smutno mi po nim. Bardzo mi się podobają te kwiaty, może coś źle robiłam, nie wiem. Bardzo dużo miałam nowych przyrostów, ale one po jakimś czasie brązowiały i gniły.
Kasiu dziękuję
Julitko dziękuję
Agnieszko dziękuję
Reniu dziękuję
Moje storczyki całkiem dobrze sobie radzą, mimo że na podlasiu zima wróciła. Mam dwa nowe nabytki z All, ale zdjęcia zrobię jutro. Poza tym kilka pączków pęka i niedługo pokażą się nowe buźki, ale się cieszę
Zastanawiam się też nad kupnem zygopetalum, poprzednie zjadł mi grzybek i strasznie smutno mi po nim. Bardzo mi się podobają te kwiaty, może coś źle robiłam, nie wiem. Bardzo dużo miałam nowych przyrostów, ale one po jakimś czasie brązowiały i gniły.
Joasiu piękna kolekcja z sabotkiem na czele
Zygopetalum może zraszałaś a one tego nie lubią
bo woda dostaje się między liście i to powoduje gnicie 
Zygopetalum może zraszałaś a one tego nie lubią
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;