Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Witaj Nelu! ;:7
Jestem cichym podglądaczem Twojego wątku (wszystkich wątków :wink: ). Piękny ogródek masz. Ja dopiero zaczynam ogrodniczą przygodę i wchodzę do Twojego wątku bardzo często żeby się napatrzeć i powzdychać. Tyle muszę się jeszcze nauczyć....

Też wybieram się do P. Tomszaka. Mam w zamiarze kupno powojników i hortensji, a może jeszcze...
Co do powojników to ja szukam takich co to mogą w pełnym słoneczku bo cienia to u mnie na razie co kot napłakał.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tosiu dla samej satysfakcji...,byłabyś z nielicznych ,którym się to udaje ,chodzi mi oczywiście o takich amatorów jak my... :wink: A chętni pewnie by się znaleźli... :)
Kasiu dobrze ,ze wkleiłaś u mnie zdjęcia,miałam szybki wgląd... :D
Ten powojnik rzeczywiście skromniejszy w kwiaty...Czy on kwitnie od maja?Jeżeli tak to oznacza ,że jest powojnikiem wcześnie kwitnącym ,a one kwitną na ubiegłorocznych pędach,nie ścina się go wiosną,jedynie uschnięte pędy,na których nie widać napęczniałych pączków.Poza tym trzeba zacienić jego stopy...to ważne ,bo te pnącza potrzebują dużo wilgoci w glebie,ale nie zalewania.Także najlepiej posadzić albo posiać jednoroczne pod nim.
Wiciokrzewów nie tniemy...,tylko na początku,w pierwszym roku,formujemy szkielet z pędów ,z których będą wyrastały kwiaty,obcinamy tylko te zaschnięte lub przemarznięte...
Basiu te zdjęcie Ville ...nie należy może do najładniejszych,on charakteryzuje się jaśniejszym środkiem ,co tutaj jest mniej widoczne.Kiedyś powojniki rosły mi kiepsko,miałam ich niewiele,ale wystarczyło wczytać się w odpowiednią lekturę i na trzech sztukach się nie skończyło. :lol: a zaspakajając ich potrzeby zaczęły pokazywać na co je stać...Obficie może nie kwitną,ale w takiej ciasnocie to taki tak sukces... :D
Już się cieszę na wycieczkę ;:138
Taruśże też tak daleko musisz mieszkać... :roll: ;:196

Jadziu wyczytałam gdzieś ,że jest to jeden z nielicznych wielkokwiatowych,który kwitnie do jesieni od maja i wiele zachodu nie wymaga :D
Eluś musiałabyś do niego zadzwonić i zapytać,czy akurat będzie w szkółce ,i czy ma tę odmianę :D
Przyjedziesz do nas...?
Aga witam serdecznie krajankę ;:136 ,nie wiem ,czy mój ogród jako całość może być inspiracją,panuje u mnie dość duży chaos,i ścisk,ale fakt ...roślin mam wiele,jestem niepoprawnym zbieraczem,kwiaty ,które wpadną mi w oko,a potem w ręce są dla mnie dużą radością... :D
Na początek polecam kupować to co się podoba,najlepiej zacząć od drzewek,trochę cienia musi być,a poza tym najdłużej rosną.Potem samemu rozmnażać ...,bo majątek można stracić ...na tych zakupach... :wink:
A duży masz ogród...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neluś,kwitnie wcześnie,a stopy ma w cieniu,same posiały się pod nim niezapominajki :D
Wiciokrzew w zeszłym roku cięłam,bo zmarzł,a za nim za płotem sąsiada rośnie czarny bez,okropnie się rozrósł,i mój go poobcinał,może w tym roku będzie lepiej :roll:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Nela
ależ link zapodałaś ten różano-powojnikowy ;:138
rozrośniete wielkie krzaczory i pnące, aż mi ciśnienie skoczyło ;)
Wiem, że tam cieplejsze rejony i u nas niewiele róż może tak wyrosnąć,
ale jak sobie popatrzę to od razu lepiej ;:196
np. ogromna pnąca na białej bramce i płocie ;:167
Powojnikom nie ma końca, widze coraz więcej odmian w kolorkach niebiesko-fiolet. ale by się chciało!
Za rok sobie odbiję ;:108
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Nelu, mój ogród jest raczej mały (7arów, a właściwie to mniej bo jest dom)i był już zagospodarowywany przez moich rodziców.
Od jakiegoś czasu ja jestem jego właścicielem i "ja tu rządzę". :wink:
Wolałabym zaczynać od zera bo tak to ciągle przesadzam, koryguję, dosadzam i efektów nie widzę.
Mam nadzieję, że kiedyś mój ogród będzie ładny. Ale kiedy? :lol: ;:224
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Nela dziś dostałam nasiona kosmosu pełnego czerwonego, pomarańczowego i nasiona maku pełnego czerwonego! Rodochitona jeszcze nie ma. Może jutro :x ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dołączyłabym z ochotą, ale M już na hasło ogrodnik reaguje wręcz alergicznie.
Muszę więc wymyślić jakąś przesyłkę .....np od koleżanki forumowej........ :;230
Grażyna.
kogro-linki
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

witaj Nela
ale u ciebie tłok nie mogłam ogarnąć tego wątku , ale nadrabianie zakończone. z różami wymiatasz na tym forum jak dj. w klubie .można oszaleć chciałam ci się przypomnieć z rdestem wysokim. nie wiem czy pamiętasz ,obiecałaś mi coś uszczknąć na wiosnę . ale myślę że jak montujecie grupę zakupową to może i ja ..... napisz tylko gdzie ta szkółka . czasem warto zmienić kierunek zakupów bo i nowości łatwiej wtedy zdobyć . może masz namiar na ten rdest to już bym cie nie męczyła o niego . zamarzył mi się w kompozycji a nigdzie go nie mogę dostać mam niska odmianę
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jeżeli Twój powojnik wcześnie zakwita,to w marcu należy ciąć na wysokość 1,5m nad wyraźnie nabrzmiałymi pąkami .I reszta tak jak pisałam wcześniej... :D Będzie dobrze...
Ewcia też jestem zdania ,że róże niesamowite z linku,takich kwitnących jeszcze nie widziałam,chyba ,że Twoja Pomponella...i moja Flammentanz... :D
Na razie masz ogrom pracy z przesadzaniem...ale za rok pewnie będzie wielkie kupowanie... i rozmnażanie,służę moimi patyczkami... ;:196
Zamówiłam teraz 4 powojniki,wszystkie w zasadzie w podobnej kolorystyce...wiadomo jakim... ;:224 Zagadka... :wink:
Aga 7 arów to dla mnie wielka przestrzeń...mój ogród też z odzysku,ale dominowała w nim trawa ,drzewa owocowe i krzewy,nie od razu je likwidowałam,wg corocznych nowych pomysłów ... sukcesywnie likwidowałam te nasadzenia i doszło do tego ,że nie mam żadnego drzewa owocowego,żadnej porzeczki i agrestu ,a ostatnio likwidowałam wielkiego świerka ,który dorastał do pierwszego piętra...wszystko to dla róż i innych kwiatów
Trawy jeszcze trochę mam ,ale jak długo to potrwa... :wink:
Ogród zapełniony kwiatami zawsze jest piękny... :D
Tosia świetnie ,że dostałaś te nasionka ...ale dlaczego Rodochitona nie wysłali...? :?

Grażynko
nie ma sprawy...pojedziemy tam ii zakupimy co trzeba,ale czasu jeszcze wiele zostało...,może M-wi minie alergia...,mam nadzieję ,że na nas jej nie ma... :;230

Alina cieszę się ,że ogarnęłaś zaległości... :;230 Jak najbardziej zapraszam...ale będzie wesoła gromadka zakręconych ...Do szkółki nie dojedziesz sama,bo skomplikowany dojazd...do mnie najpierw trzeba :wink:
Wiosną będziemy się umawiać...Muszę dać znać sprzedawcy ,żeby szykował dorodne i piękne odmiany... :lol:
A teraz kwestia rdestu...nie mam takiego... ;:223 Znam tylko rdest Auberta... :wink: Aaaa już wiem ,spojrzałam do swoich zapisków...Persicaria amplexicaulis tylko taką nazwę mam zapisaną...Zobaczę wiosną ,czy coś się rozmnożyło przez rozłogi...jeżeli tak, to możesz liczyć na sadzonkę... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:| Zagadka : NIEBIESKI!!!!

TE OTRZYMANE, TO Z INNEGO ŻRÓDŁA!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Witaj Nelu.
Piękne te róże pnące.Zainteresowała mnie Flamentenz.Napisałaś "kwitnie tylko raz, ale bardzo długo",mialaś na myśli raz do roku, czy w ogóle raz w swoim życiu. Odpisz mi w moim wątku -proszę.
Pozdrawiam sedecznie :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak Nelu dokładnie o to mi chodzi .czy wiesz że szuka po necie już 2 godz .ale daje poprawkę że dużo ofert jeszcze nie aktualizowane.a może pamiętasz gdzie ja nabyłaś , oferty czasem się powtarzają.

a stronkę już dawno oglądnęłam zresztą jak do ciebie zaglądam to już wiem że mam pewne omdlenia .te róże doprowadziły mnie do zaschnięcia w gardle ......muszę się napić
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

powiem ci że do kompozycji z różami dołożyłam tylko przywrotnik ostroklapowy i przetacznik kłosowy ale spodobała mi się u ciebie róża z clematisem i .......no wiesz .....będziemy małpować a mam miejsce na powojniczka i nawet mam powojniczka .u mnie już żelazna dyscyplina .koniec z ukwiecaniem . mnożę teraz tylko to co mam i rezygnuję z ilości gatunków na rzecz większych plam roślinnych. ale wiesz coś nie coś jeszcze dokupię
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

Powiem ci że masz wspaniały ogród...głowę pełną pomysłów do wyjątkowych kompozycji.... oraz piękne naprawdę cudne pnacza :)jak byś miała ich jakieś samosiejki to pamiętaj o mnie ;:94
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia zagadka była bardzo trudna... :;230 Dostajesz medal za pilne śledzenie moich kwiatów... ;:77
Helenko witam :wit Miło ,że zajrzałaś...Zaraz do Ciebie lecę i odpisuję... ;:65
Alino znalazłam inną nazwę jest to rdest himalajski-Polygonum amplexicaule...ponoć jest bardzo ekspansywny :roll: ,także nie szukaj ,dostaniesz mojego...bo u nas nie znajdziesz... :wink:
Koniecznie się napij ,bo mam tu jeszcze takie purpurki :;230
http://forums.gardenweb.com/forums/load ... 12508.html

Przywrotnik pasuje do róż też się zastanawiałam nad nim ,ale nie mam za bardzo gdzie go posadzić,a przetaczniki są cudowne,szczególnie ten kłosowy ,który kwitnie długo...
Ostatnio przyglądam sie ziołom jako towarzystwo dla róż np.Kozłek lekarski bardzo długo kwitnie ,bo 2 miesiące
http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... ic=21607.0
Krwawnice już mam,krwawniki muszę dokupić do kolekcji...no i aminek,z którego bardzo się cieszę , Aśka z wyspy mi załatwiła...
Takie rośliny mają dobry wpływ na otoczenie.np Wrotycz balsamita odstrasza robale w ziemi i mszyce ,i mrówki niezbyt kochają ten kamforowy zapach mogą być również ozdobą...http://www.postersguide.com/posters/cam ... 10597.html
Witaj Adrianie i dziękuję za pochwały :wit Pnącza nie rozsiewają się ,ale powiedz o co konkretnie chodzi ...to pomyślimy... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”