Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Czarujesz i czarujesz tym Karolkiem :D a mój nic nie urósł w poprzednim sezonie i słabiutko kwitł-też marna sadzonka i jak widać felerna...
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

O ty Karol, Nelu, ale Ty czarujesz tym Charlsem. Jest przepiekny, w każdym odcieniu ;:138 Też kupiłam
x durandii, chciałam go posadzić w kątku różowo fioletowym, ale chyba jest za bardzo niebieski i nie bedzie pasował.
Jak myślisz?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELA teraz znowu nie będe mogła się doczekać na kwiaty Karolka . Tak je pięknie pokazałaś aż mnie w dołku ściska [żeby to było już ] . U mnie jeszcze pod śniegiem ,ale zobaczę jutro jak przeżył na razie . Te wszystkie patyczki Veilchenki ,które powtykałam jesienią chyba raczej się przyjęły[ bez przykrycia] ,gdyż badylki są zielone :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu,
bardzo Ci dziękuję za opis Jacques'a Cartiera. Wiesz, ja kupiłam tak wątłą sadzonkę, w postaci trzech cieniutkich patyczków, że aż nie mogłam uwierzyć w jej opis na stronie Rozarium. Twoje słowa potwierdzają w pełni ten opis, pozostaje tylko czekać, aż się rozrośnie :D Szkoda, że to piękne kwiecie się trochę kryje, ale u mnie też się będzie musiało kierować ku górze, bo miejsca dookoła nie tak wiele. Ale skoro kwitnie do mrozów, to nic nie szkodzi, jak jakiś listek troszkę zakryje kwiat!

Prześliczna austinka, a zdjęcia i obfitość kwitnienia - marzenie!!
U mnie się tak ładnie nie przebarwia do czystego, bladego różu; rozjaśnia się i uzyskuje kolor jakby trochę brudny. Ponieważ to przebój ostatnich lat, to wszyscy sąsiedzi ją mają i wszędzie taka sama kolorystyka. Przyznam, że się trochę na niej zawiodłam. Po obejrzeniu Twoich zdjęć myślę, że to kwestia gleby i jej odczynu. U nas ziemia piaszczysto-ilasta, ciepła, przepuszczalna i lekko kwaśna. Może stąd różnica?

Jednak zawsze mogę wejść do Twojego ogródka i popodziwiać takiego Charlesa Austina, jak wyglądać powinien! :wit A jest prześliczny!!! ;:108
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Nelu, Twój Charles to wyjątkowy okaz ;:108 , zwłaszcza patrząc na mojego, który uraczył mnie w ubiegłym sezonie aż trzema kwitnącymi kwiatami ;:14
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Nelka ;:196
Czy ja Ci już mówiłam, ze takiego Charlsa jak Twój, to nie ma nikt? Jest obłędny!
Czy Ty go jakoś specjalnie traktowałaś, dokarmiałaś, zaklinałaś? Przeciez nawet w Rosarium chyba nie mogą pochwalić się taka burzą kwiatów na żadnej róży!
Gdybym po raz pierwszy zobaczyła jego zdjęcie u Ciebie, to pewnie już by rósł u mnie :lol:
Ale nic straconego, prawda? ;)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgosiu czerwone plamy w ogrodzie są pożądane ,ożywiają bledsze sąsiadki...na pewno sie spodobają,
.Ja mam po poprzedniej właścicielce czerwone rabatówki NN,mimo,że nie najzdrowsze to ładnie sie komponują z innymi bylinami...różami :D
Basiu cieszę się ,że zawitałaś ...Dzięki za pochwały moich kwiatów ,a zdjęć robię tyle ,że starcza na ponowne oglądanie w zimowe długie wieczory... :wink:
Comte de Chambort jak najbardziej polecam,ta róża nie dość ,że wytrzymuje nasze mrozy bez problemu,to jeszcze pięknie pachnie ,ma piękny kolor nie blednący i nie choruje...cóż więcej trzeba... :D
Z historycznych ,które mam ...poleciłabym również Rose de Resht ,Mme Plantier.
Kupiłam latem Magentę,u szkółkarza zwanego p. Tapirem(tak nazwała go Gośka ,z racji grzywy... :;230 )on podał inną nazwę,ale zgodził się ze mną ,że to jednak Magenta,ciekawa jestem jakie kwiaty pokaże,bo wcisnęłam ją tak...pomiędzy inne. :roll:
Grażka dobrze,że się pojawiłaś :D ,na Charlsa Austina wiele osób narzeka ,że zbyt słabe kwitnienie..., mój jak wiesz w ziemi gliniastej,zwięzłej i w półcieniu rośnie ...może mu to odpowiada... :D
Wiesiu Charles to najbardziej obficie kwitnąca u mnie róża...no oprócz Flammentanz,która nigdy nie zawodzi i RU... :wink:
.Clematis durandii wpasuje się w Twój zestaw kolorystyczny,posiada ciemnoniebieskie kwiaty,a takie nie gryzą się z żadnym...,z których opisałaś... :uszy
Jadziu ja mam też wiele nowości posadzonych jesienią ,aby ujrzeć je ...jeszcze tyle czasu trzeba czekać... :roll: Masz rękę do ukorzeniania,moje patyki pod śniegiem,zakopczykowane,nie wiem co z nimi...
Śniegu coraz mniej i mogłam udać się na obchód...zgroza...Westerland dwa patyki czarne,Eden -czarny,
Iceberg też... :cry: Sympatia jak zwykle pęd do wycięcia... :roll: Łudzę się ,że może to takie ciemne przebarwienie pędów ...ochrona przed mrozami... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Może jeszcze wstrzymajmy się z diagnozami? :roll:
Zobaczymy na wiosnę... po co się martwić na zapas? ;:196
Też dokonałam paru niepokojących odkryć...
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Pomimo cienkich gałązek Cartiera,na pewno osiągnie swoje rozmiary ,to róża ,która nie zawodzi pod tym względem... :D Taką podobną marną sadzonkę miałam Charlsa i tak się zadomowił,że trudno teraz okiełznać jego siłę
Może gleba ma duży wpływ na kolor kwiatów,u mnie ziemia jest wciąż wilgotna,zwięzła...chyba ,że wielkie upały nas męczą,to z konewkami muszę latać... :lol:
Przychodź ile chcesz,ale jedno ostrzeżenie,nieraz możesz trafić na podobne zdjęcia, :wink: ,w końcu mój ogród to naparstek...ileż może roślin w nim rosnąć... :;230

Aniu nie wiem co to za okaz ten mój Charles,że taki wielki kwitnący...może to nie on...? :wink:
Ale pewnie Twój młody ...Niektóre odmiany też nie wykazują u mnie chęci do obfitości kwiecia ...i tak czekam rok ,dwa ...poczekam i trzeci...a co potem? :D
Izuś bardzo mnie ucieszyłaś odwiedzinami ;:196 ,tak długo Cię nie było...
Nie wiem co z nim ,chyba zgłupiał... :lol: ,obok niego rośnie chyba z 5 róż ,a on dominuje...chyba tak ma rozrośnięte korzenie ,że nie dał szansy innym,...egoista... ;:14 :;230
Patyki będą grube i dorodne,to zależy,ile obetnę...na pewno się ukorzenią... :D Możesz liczyć na tego pana...
A jak Twoje patyki różane,zielone... :?:Miałaś ich tak wiele...

Gosiu tak się łudzę...,dzięki za pocieszenie... ;:196

Aby koloru nie zabrakło to jeszcze Charles i takie tam... :wink:

Obrazek

Obrazek

Wielosił chyba w maju,sądząc po garnku pełnym wody,kiedy ulewy nas nie szczędziły
wielki wyrósł,taki jakiś nieproporcjonalny...chciał górować... :lol:
Obrazek

Obrazek

i biały wielosił,rozmiar standardowy ... :wink:
Obrazek

słonecznie... i Flammentanz tym razem na trzepaku...

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Patyki pod śniegiem! U mnie w całym ogródku śnieg. Tylko przed domem stopniał na ścieżkach.
co do patyków, to lepsze takie średnie, nie za grube. Pewnie i takie się znajdą :D Strasznie chciałabym, zeby i w tym roku Charles zakwitł Ci tak pięknie, jak widać na tych zdjęciach, tylko żebym miała to szczęście i mogła obejrzeć go na zywo ...
A dlaczego Magentę potraktowałaś po macoszemu? ;) Wiem, wiem, brak miejsca ...
;:196
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Zobacz Nelu, co potrafią amatorzy:

http://www.country-flowers.de

a jakie ciemierniki :shock: ...
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Charles prześliczny, chyba się na niego zdecyduję, choć na razie muszę umiejscowić te róże, którym zabrakło jesienią miejsca :wink: Ale planować zawsze można :) Może i ja mogłabym liczyć na jakiś patyczek? zanim urosnie w dorodna różę..... zdążę przerobić pół ogrodu :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka dziewczyny piszą ,że pierwsze kiełki im sie pojawiają ,a ja podobnie jak u Ciebie nie mam wglądu w glebę,jeszcze białe płaty leżą...
Aby kwiaty Charlsa i nie tylko ....zobaczyć ,wizyta obowiązkowa w połowie czerwca... :D
Magenta nie po macoszemu potraktowana...,z wielkim namaszczeniem znalazłam dla niej miejsce ,przez co dumna byłam z siebie... :lol: i wszystkie tak sadzę... :;230 Innego wyjścia nie mam...gorzej jak mi wszystkie padną ,przez zbyt wielkie zagęszczenie... :cry:
Jurek to już nie amatorzy ,to profesjonaliści... :D To dopiero pasja ...tworzenie nowych odmian i to jakich... :roll: Dzięki za link... ;:196 pooglądam go sobie jeszcze dokładniej

Dorotko
nie ma sprawy ,patyk już masz... :D Wiosną też będę musiała poszukać miejsca na parę róż zadołowanych jesienią.Będzie problem... :?

Na wieczór malwy proszę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Nelu piękne zdjęcia malw na tle błękitu nieba ;:138
Czy ty masz Eden Rose :?: bo mi się bardzo podoba
i chyba się na nia skuszę ;:224
:wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Nelu,czy u ciebie też malwy łapią rdzę na liściach,i to jeszcze zanim zakwitną?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”