Moje spełnione marzenie Małgocha 1960
Re: Moje spełnione marzenie Małgocha 1960
Małgosiu
bardzo ładne kolorki mieczyków, podpierasz je czymś że tak prosto stoją
miałam kilka kolorów został mi tylko różowy ale za to kilka kilogramów
na jesieni kopałam i kopałam i obcinałam liście, najgorsze to wykopywanie. Szkoda że nie mogą zostać na zimę w ziemi... zawsze szkoda mi wyrzucić mniejsze cebulki wysiewam w rowki i ładnie co roku podrosną a na drugi rok kwitną.
Ja nie mam gladioli. Pamiętam, że kiedyś moja mama namiętnie je hodowała. Potem zrezygnowała z nich. Pokładały się na rabacie i przewracały w wazonach na stole
Trochę kłopotliwe są, ale niezwykle piękne. Małgosiu masz rozkosznego psiaka - sama słodycz 
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam miłych gości.
Gladiole mam pierwszy rok,te cieniowane kupiłam w biedronce,pozostałe dostałam od koleżanki. Jest więcej kolorów,ale pewnie tym pokładającym się nie robiłąm zdjęć.Pierwszy raz też przechowuję wszystkie cebule i nie wiem czy będzie z nich cokolwiek, bo leżą bez żadnedo torfu,trocin, takie gołe i suche w garażu. Czas pokaże,a to już niedługo. Szkoda by było,żeby się cebule zmarnowały, bo oprócz gladioli jest tam jeszcze eucomis,dalie, begonie, krokosmia, kanny.
Gladiole mam pierwszy rok,te cieniowane kupiłam w biedronce,pozostałe dostałam od koleżanki. Jest więcej kolorów,ale pewnie tym pokładającym się nie robiłąm zdjęć.Pierwszy raz też przechowuję wszystkie cebule i nie wiem czy będzie z nich cokolwiek, bo leżą bez żadnedo torfu,trocin, takie gołe i suche w garażu. Czas pokaże,a to już niedługo. Szkoda by było,żeby się cebule zmarnowały, bo oprócz gladioli jest tam jeszcze eucomis,dalie, begonie, krokosmia, kanny.
Wystarczy obsypać je cienko piaskiem i przetrwają...dalie też tak można obsypać.
Trzeba tylko równo ustawić tak jak do sadzenia...nieraz wcześniej wypuszczają kiełki
i rosną pod różnymi kątami...później jest problem z posadzeniem na rabacie nie można równo posadzić cebulki, jak ustawiłam cebulę tak jak powinno się sadzić, liście leżały na ziemi i rosły w bok...kwiat też leżał na ziemi. Podwiązać też nie mogłam bo się wszystko wyłamywało...wypraktykowałam.
Trzeba tylko równo ustawić tak jak do sadzenia...nieraz wcześniej wypuszczają kiełki
i rosną pod różnymi kątami...później jest problem z posadzeniem na rabacie nie można równo posadzić cebulki, jak ustawiłam cebulę tak jak powinno się sadzić, liście leżały na ziemi i rosły w bok...kwiat też leżał na ziemi. Podwiązać też nie mogłam bo się wszystko wyłamywało...wypraktykowałam.
- malgocha1960

Aniu ale teraz już chyba za póżno,zresztą skąd wezmę piasek,ziemia zmarznięta. Muszę w ogóle zobaczyć jak one się maja.
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj...Małgosiu ja dzisiaj szukałam u siebie w ogrodzie wiosny...heheh i znalazłam:))
Przedsmak...chwilowy wprawdzie ale jest:))
A cebule przeglądaj...możesz kupić trociny i zasypać...w jakim kartonie;)
Przedsmak...chwilowy wprawdzie ale jest:))
A cebule przeglądaj...możesz kupić trociny i zasypać...w jakim kartonie;)
- kocica

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
To jest suchodrzew tatarski, lonicera tatarica - owoce są trujące, można z tego zrobić piękne drzewko - niewysokie, miałam takie w starym ogrodzie.malgocha1960 pisze: Trochę naszukałąm się tego suchodrzewu,ale znalazłam jedno zdjęcie robione wiosną ubiegłego roku. Ma ładne różowe kwiatki, potem bliżej jesieni robią się z tego czerwone kulki. Przynajmniej kupowałam jako suchodrzew,ale czy to prawda to nie wiem.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- malgocha1960

Dziękuję Ewo za rozpoznanie. Poczytałąm sobie teraz o nim i faktycznie to jest to,ale ma bardzo małe przyrosty roczne,jednak ważne ,że jest bezproblemowy.
- kocica

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Ja mam taki o białych kwiatach i powiem szczerze, że bardzo szybko rośnie w sensie wysokości. Nie chcę żeby się rozkrzewiał bo tęsknię za takim super drzewkiem jak miałam w gdyńskim ogrodzie. Małgosiu, ja tak zaglądam do Ciebie, ale mam tyle różności na głowie, że pisuję tylko jak mam coś do powiedzenia:-), ale zdjęcia oglądam na bieżąco.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
x-d-a
Małgosiu, mieczyki podziwiam tylko w forumkowych ogrodach, bo jakiś czas temu z nich zrezygnowałam; podobnie zresztą jak z dalii - za dużo z nimi zachodu, trzeba wykopywać i przechowywać...Ale to piękne kwiaty i może trzeba będzie do nich powrócić?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja także tak jak pisze Dalunia, rezygnuje z mieczyków i dalii, chociaz mam jeszcze w piwnicy trochę mieczykowych cebul i trochę karp dalii. Za dużo z nimi zachodu, a poza tym po wykopaniu pozostają łyse grządki
Zamierzam je zastąpić w tym roku liliowcami.
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Uważaj choroba mieczykowa ma podobne skutki i objawy jak żurawkowa, hostowa
To forum tylko ludzi zaraża 
- malgocha1960

Nie ginie Ci ta ostatnia trawka
u mnie dwa razy sadziłam i wyginęła. Przesadziłam w inne miejsce...nornice podkopały... normalnie pech 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja co roku kupuję mieczyki i dalie, bo niestety nie wytrzymuja u mnie. W tym roku spróbowałam ostatniego miejsca jak nie wypali to będę dalej kupowała co roku, bo uwielbiam mieczyki.