Adenium - Róża pustyni cz.2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 gru 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Rozumiem że się obawiasz ale jak to ktoś kiedyś powiedział albo kaudeks albo kwiaty wybrałaś kwiaty ;) także czekamy aż do końca rozkwitną;) i oczywiście na zdjęcie też;p a ja tak na marginesie to chciałbym już marzec żeby zaczeły rosnąć te młode...bo teraz to takie dziwne jakieś;p
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Strąk? A był wcześniej w tym miejscu kwiat? Będziesz mieć zbiory - gratuluję.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Dzięki Aisyrk.
Tak ,wyrósł w miejscu kwiata,jeśli będą nasionka mogę porozdawać. Igor moje maluszki to już panny od 13 do17 cm,a wysiane w czerwcu ma 5cm i wzeszło jedno z 5 nasionek.

Renia
Ale super strąk.Będą nasionka.
Jak długo od zakończenia kwitnienia pokazał się ten strąk i czy kwiatek był zapylany czy tak samoistnie.
Dopytuję bo moje przekwitły w listopadzie a żadnych strączków nie widzę.

Jak długo od zakończenia kwitnienia pokazał się ten strąk i czy kwiatek był zapylany czy tak samoistnie.
Dopytuję bo moje przekwitły w listopadzie a żadnych strączków nie widzę.

Cieszmy się z każdego dnia
Kwiaty przekwitły w połowie października,same odpadły,w miejscu gdzie pojawił się strąk kwiatek przekwitły nie chciał odpaść mimo moje interwencji.Nie wiem kiedy odpadł,około połowy grudnia była lekka wypukłość,zapomniałam o tym, dopiero na początku stycznia zauważyłam to co uwidocznione na zdjęciu.Nastąpiło to samoistnie,jest to drugie kwitnięcie adenium,pierwszy raz nic się nie wydarzyło.Ciekawa jestem co będzie dalej,będę informować 

Renia
aner bardzo dziękuję za wyjaśnienie.Moje przekwitły w listopadzie. Pozostały nadal zielone 3 szypułki po 3 kwiatkach (reszta uschła i odpadła ) ale na razie nie grubieją Może z nich będą strączki nasienne ?
Moja znowu będzie kwitnąć bo już ma spore zawiązki nowych kwiatków
Moja znowu będzie kwitnąć bo już ma spore zawiązki nowych kwiatków

Zostaw te szypułki i bądź cierpliwą,zobaczymy co będzie dalej.Czekam na zdjęcie kwitnącego adenium.
Renia
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Aisyrk
- 1000p
Czy adenium jest samopylne? Czy nasionka będą "płodne"? Myślę, ze będziesz nas informować na bieżąco.
To co czytałam na innym forum,były już takie przypadki i wiem ,że z nasionek tych wyrosły nowe roślinki,a jak będzie u mnie zobaczymy.
Renia
No to ja poczekam i przekonam się czy trzeba zapylać czy samoistnie się zapylają no i czy u mnie będą strąki nasienne..
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Bardzo dawno mnie tutaj nie było i nie będę ukrywał, że zwyczajnie chciałem się pochwalić. Poniżej moje róże (siewki) i po 8 miesiącach oraz przycięte roczniaki i po 8 miesiącach. Zdecydowanie stawiam na kaudex kosztem kwiatów
Pozdrawiam!

Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
- Aisyrk
- 1000p
Kiszi, świetne są Twoje adenia. Mam 2 roczniaki i jeden chyba skrócę, bo ma 12 cm i kaudeks raczej średni. Będzie bolało mnie serce, ale ręka z nożem może nie zadrży. Czy mam to zrobić już teraz? Bliźniak tego pierwszego jest chyba zaczarowany - wcale nie rośnie. Ma 6 cm wzrostu, kilka małych listków i kaudeksik mizerny. Ta sama ziemia, ten sam parapet. Może to wina pojemnika - rośnie w skorupie orzecha kokosowego, oczywiście z dziurką.