Zmiana barwy kwiatów u Phalaenopsis
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zmiana barwy kwiatów u Phalaenopsis
Ja próbuję wyhodować keiki na pędach. Na oczka nałożyłam keiki pastę. Wychodzą już rózne rzeczy na tych storczykach, częśc to tylko odgałęzienia, ale może choć część okaże się keikami. Jakby tetraspis puścił keiki, to bym się bardzo cieszyła. Zostały mu się 2 oczka z keiki pastą, na jednym rośnie coś, na drugim jeszcze nic. Jeszcze bardzo dużo oczek zasmarowałam na zapachowym Phal. violacea x amboinensis x spica.
Tak się domyśliłam, że na pędzie kwiatowym
,,Kępka" to było złe słowo, mea culpa 
Widziałam zdjęcia P. violacea x amboinensis x spica. Kwiaty mają fantastyczną barwę. Ech, zazdrość to taka brzydka rzecz...
I jeszcze keiki, noż rozpusta ;)
Jak ,,stara" musi być roślina, aby móc zaaplikować jej keiki pastę?

Jak ,,stara" musi być roślina, aby móc zaaplikować jej keiki pastę?
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Opisany powyżej storczyk rozwinął pierwszego pączka. Barwą zbliżony jest do tego, który pojawił się w wyniku kwitnienia wtórnego na ,,szklarniowym" pędzie kwiatowym. W obu przypadkach storczyka traktowałam nawozem o stosunku NPK 3-6-6. Całkiem możliwe, że barwa jego kwiatów uzależniona jest od zawartości określonych pierwiastków, które roślina pobiera podczas zawiązywania kwiatów. Ekperymentu ciąg dalszy nastąpi, gdyż wariat dodatkowo przedłuża stary pęd kwiatowy. Niedługo powinny pojawić się kolejne kwiaty. Bardzo wdzięczna odmiana do uprawy. Gorąco wszystkim polecam, szczególnie początkującym maniakom.

,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz bardzo ładnie zakwitł... A jak się nazywa ten nawóz?
Mój ciągle kwitnie na bordowo, a o wiele bardziej mi się podobał jego pierwotny kolor kwiatów.
Mój ciągle kwitnie na bordowo, a o wiele bardziej mi się podobał jego pierwotny kolor kwiatów.
Jest to nawóz do orchidei Compo. Mam nadzieję, że to jego sprawka