Zmiana barwy kwiatów u Phalaenopsis

Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p
Od: 17 wrz 2009, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zmiana barwy kwiatów u Phalaenopsis

Post »

Witam wszystkich,

zwracam się z dosyć dziwnym pytaniem :) U swojego Phalaenopsis (bodajże odmiany Salamanca) zaobserwowałam, że barwa kwiatów zmienia się z czasem. Czy ktoś zna powód tego zjawiska? Tak wyglądały przez ok. miesiąc po zakupie:

Obrazek

Potem barwa zmieniła się. Działo się to na długo przed przekwitaniem, a żółta barwa zewnętrznej części listków okwiatu nie jest efektem złego oświetlenia przy robieniu zdjęcia.

Obrazek

A oto efekt kwitnienia wtórnego.

Obrazek

Część praktyczna pytania brzmi - czy mogę kontrolować barwę w wyniku zmiany warunków, czy po prostu ,,one tak mają"?

Pozdrawiam
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Re: Zmiana barwy kwiatów u Phalaenopsis

Post »

Też mam takiego Phal. i przy każdym kwitnieniu wygląda inaczej, pewnie tak ta odmiana ma. Jednak twój wygląda dużo ładniej niż mój, bo mój to jest prawie całkowicie bordowy, bez tego jasnego.
Tak wyglądał, jak go kupiłam:
Obrazek

Raz zakwitl tak:
Obrazek

Ale zwykle kwitnie tak:
Obrazek

Obrazek

Kiedyś miał tak, że obok siebie na pędzie był kwiat z drugiego zdjęcia i taki jak te z trzeciego i czwartego. To bardzo zmienny storczyk.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za błyskawiczną wręcz odpowiedź. Nie widziałam nigdy takiej zmienności u storczyków... A kropeczki na drugim zdjęciu z 26.07 zauroczyły i pochłonęły mnie całkowicie :D U mojego okazu właśnie rośnie całkowicie nowy pęd kwiatowy, czas pokaże jakie kwiaty-niespodzianki na nim wyrosną :)
Pozdrawiam serdecznie :wit
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jego zmiana zalezy od nawozów? Najczęściej mi kwitnie na takie ciemnobordowe kwiaty, jak na ostatnich zdjęciach, w lipcu miał takie jak na drugim zdjęciu i takie jak na ostatnich naraz. Dziwnie to wyglądało, na jednym storczyku rozne rodzaje kwiatów. Kwitł wtedy chyba na 2 czy trzech pędach, na każdym pędzie pierwszy kwiat był jasny, pozostałe ciemne. Teraz kwitnie na 2 pędach i trzeci puszcza, na razie wszystkie kwiaty są takie jak na ostatnim zdjęciu. Najbardziej mi się jednak pododało jego kupne kwitnienie, ale takiego już nigdy nie miał, choć kwitnie bardzo często.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Barwa raczej nie zależy od nawozu. Gdy tylko dojrzę, że jakiś Phalaenopsis zaszczyci mnie niebawem pędem kwiatowym, zaczynam aplikować mu jeden rodzaj nawozu z przewagą fosforu. Omawianego tu storczyka mam dopiero od lipca, więc nie mogę się zbytnio wypowiadać o typach kwiatów. Na zdjęciach widzę, że ilość światła także nie wpływa na barwę. Moja roślinka wkrótce zakwitnie z pędu, który powstał już u mnie, a nie w szklarni; podejrzewam, że będą się diametralnie różnić.
Na naszych zdjęciach widzę, że ,,wyjściowa" barwa była w obydwu przypadkach taka sama. I, niestety, mi również najbardziej się właśnie taka podoba... :) I jeszcze delikatnie pachniał...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój przy każdym kwitnieniu pachniał, ale niestety już nigdy nie powtórzył tego pięknego, wyjściowego ubarwienia. Mam go od marca 2009. Kwitnie często, nie ma dużo kwiatów, może po 2-5 na pędzie, w zalezności od kwitnienia, zwykle jest ciemny bordowy. Używam nawozów naprzemiennie, więc to może być uzaleznione to tego.
Mam jeszcze innego storczyka, który się bardzo zmienił (niestety na gorsze), to Phal. pink panther. Mial pięknie wybarwione kwiaty, a u mnie kazde jego kwitnienie jest blade, ma cieńkie kreseczki. Ma zawsze dużo pędów, ale kwiaty nie są ani w połowie tak ładne jak przy kupieniu.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Hmmm... mój nie pachnie. Może jest jeszcze za młody - rozwinął się kilka dni temu. To od teraz będę go codziennie niuchać, może zmieni zdanie :) Skoro używam ciągle tego samego nawozu, to przyszłe kwiatki powinny być jednolite w barwie. Jak tylko rozwiną się, wkleję zdjęcia :) Może jakaś odpowiednia mieszanka w końcu zbliży nas do upragnionej barwy :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój najładniej pachnie, jak świeci na niego słonko :). nie ma tak mocnego zapachu jak na przykład Phalaenopsis Liodoro, bo tamten wonieje bardzo intensywnie, a ten ma taki delikatny zapach, ale da się go wyczuć.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Faktycznie, bardzo subtelny, ale przyjemny. Niestety P. Liodoro widziałam tylko na zdjęciach. A z pachnących mam jedynie P. bellina i P. Penang Girl, ale nie mają jeszcze miesiąca i są na razie na etapie wypuszczania korzonków. Na intensywną storzcykową woń przyjdzie mi trochę poczekać... :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ty masz sadzonki penang girl i belliny czy dorosłe rośliny?
One też są zapachowe :). Tetraspis i Liodoro też pięknie pachną, zwłaszcza Liodoro. Podobno pachnie jeszcze violacea i pewnie więcej botanicznych by się znalazło.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Obydwie to dorosłe rośliny, P. Penang Girl ma zachowany pęd kwiatowy z poprzedniego kwitnienia, P. bellina miała, ale został pokiereszowany podczas transportu :( Na P. tetraspis ,,choruję" praktycznie od początku mojego zainteresowania storczykami :), lecz przeczytałam, że wymaga nieco większego stopnia wtajemniczenia. Nie wspominam o P. tetraspis C#1 (jeśli tak należy go zapisywać), na widok którego aż mi oko drga. Do pachnących ponoć można zaliczyć nawet P. cornu-cervi, czy P. mariae, podobnie jak hybrydy powstałe z udziałem P. violacea i jego odmian. Jak z tym bywa w teorii, nie wiem :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam tetraspisa i uważam, że nie jest trudny. Zakwita bez większych problemów, tylko się troszkę częściej podlewa niż inne. Wymagania ma podobne jak inne Phalaenopsis botaniczne. Wszystkie moje botaniczne trzymam na oknie, mają widno i ciepło. A tetraspis C1 to moje wielkie marzenie i na pewno go kiedyś kupię, jak tylko będzie w cenie poniżej 90 zł. Co do innych zapachowych, jeszcze mi pachnie Phal. violacea x amboinensis x spica i parę nieokreslonych hybryd sklepowych, ale niewiele ich jest, bo większość Phal. nie pachnie.
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Powiało nadzieją, w moim przypadku podlewanie Phalaenopsis botanicznych nie stanowi problemu, więc przy najbliższej okazji pewnie sprawię sobie P.tetraspis :) Z własnego doświadczenia wiem, że entuzjastycznym nowicjuszom nabywane w supermarketach budowalnych popularne hybrydy są, wbrew pozorom, ciężkie do uprawy - ileż trzeba czekać, aby móc ponownie podlać! :) Z moim pierworodnym wyprawiałam takie rzeczy, że po ich ujawnieniu na łamach tego forum zostałabym pewnie dożywotnio zbanowna, a do tego zasypana listami z soczystymi pogróżkami ;)
Odnośnie niepachnących Phalaenopsis - lepsze takie, niż np. niektóre Bulbophyllum, które po zakwitnięciu ochoczo biorą się do tego, do czego stworzył je dobór naturalny - smrodem przyciągają muchy z promienia kilku kilometrów... :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początku na pewno jest ciężko, choć ja miałam zawsze tendencję do przesuszania. Teraz podlewam mniej więcej raz na 2 tygodnie, ale to zalezy, jak szybko przesychają.
A tetraspisiki są cudne, więc warto się rozejrzeć za jakimś. Na swoim próbuję wyhodować keiki, już się coś kluje na pędzie i na razie bardziej to wygląda na keiki niż odgałezienie :).
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p

Post »

Na szczęście ten rodzaj storczyków ma niezwykle silną wolę przeżycia. Mój biedak wybaczył mi fakt, iż prawie go zabiłam - obecnie puszcza korzonki i nawet zechciał wypuścić kwiaty na starym pędzie :) .
Oby to były keiki - taka kępka wygląda fantastycznie, szczególnie jak zakwitną roślinki potomne. A do tego P. tetraspis... :tan Trzymam kciuki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”