Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witajcie cieplutko, ;:7

Neluś, zapraszam na spacery. Zawsze jest co pooglądać, Paryż to jednak ogromne miasto i wiele tu się dzieje. ;:196
Aga, ta emigracyjna samotność jest chyba jeszcze bardziej ciężka do zniesienia, ale jak się zamieszka w innym kraju to często
jest się bardziej otwartym na ludzi i samotność nam mniej grozi ;:108
Aniu, szkoda że ta glicynia nie dała całej swojej siły swojej właścicielce. Miałaby wystarczająco sił do przetrwania trudnej passy :cry:
Wandziu, żebyś wiedziała jak rzadko mnie wyciąga na Pola Elizejskie, ja lubię gwar i tłum tylko w małych dawkach. :;230
Oliweczko, dobrze chociaż że Pola Elizejskie odsnieżyli, bo u mnie to nie było tak samo ;:224 a dzisiaj wszystko już spłynęło, zostały
tylko ślady po bałwanach na trawnikach. To są dwa dni normalnej zimy, a potem ma niestety wrócić ta syberia...
Aguś, oby nasze ogrody dostarczały nam zawsze wiele radości i odpędzały czarne myśli bardzo daleko...
Krysieńko, może one są jeszcze młode, bo na kwiaty niestety trzeba poczekać kilka lat. Za to jak się już rozpędzi to nic jej
nie zatrzyma, poza mrozami.
;:196

Dzisiaj troszkę ciepełka z ogrzewanych szklarni w jednym z paryskich parków botanicznych. Mają tam małą kolekcję storczyków którą
właśnie odnawiają, bo całość rok temu poszła do kosza po złapaniu jakiegoś wirusa.
Nie znam się czy to są jakieś bardzo powszechne czy raczej niespotykane odmiany, ale mnie zachwyciły wszystkie. Storczyki to takie
nierealne kwiaty jak nie z tego świata. Można by pomyśleć że chcą udawać plastikowe kwiaty i nawet im się to udaje :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczorka ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Kochana Wiesiu
przed chwilką obejrzałam w wątku Wandzi storczyk podarowany na poprawę humoru. Piszesz że byłaś w szklarni w pobliskim parku. Czy może masz zdjęcia z tego miejsca?
Jestem u Ciebie codziennie i z przyjemnością czytam Twoje posty
;:196 Elżbieta
Już widzę nie zdążyłam wysłać , dziękuje oglądam zdjęcia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och, jakie cudności Wiesiu. Pierwszy to sabotek, drugi falenopsis, trzecie - cymbidium, ostatni też falenopsis. Kurczę, jakie wszystkie piękne! ;:79

A ja ze swej strony dziękuję za śliczną cambrię, którą przed chwilą od ciebie otrzymałam. :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Piękne storczyki :) Miło nimi oko nacieszyć ;:108
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ WIESIU
Dla mnie też każdy storczyk jest piękny. Nie znam się zupełnie na nich, ale bez wyjątku
wszystkie radują moje oczy. Pokazałaś piękne okazy, ten na drugim zdjęciu kwitnie
wyjątkowo obficie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Kochane moje,
Eluś,
już lecę ze zdjęciami na podtrzymanie na duchu ogrodniczych spragnionych kolorów serduszek ;:167
Wandziu, to teraz chociaż mają jakieś imię, bo ja się na nich zupełnie nie znam. Zobacz następne, też są śliczne.
Aga, żałuję że to nie u mnie :;230 jakbym miała taką kolekcję to i ogrodu nie potrzebaby było :;230
Krysiu, to zupełnie tak jak ja, ale jestem nimi zachwycona. Szkoda tylko że nie pachną ;:108 Niektóre za to robią
prawdziwe bukiety, a chłopak co się nimi opiekuje jest prawdziwym znawcą i pasjonatem. On to najchetniej by nie
wpuszczał ludzi do szklarni bo połamią :? pomacają kwiaty i przeniosą choroby z jednej rośliny na drugą i w ogóle... ;:224
Widać że to jego oczka w głowie, aż miło podziwiać taką pasję...

No to jeszcze kilka jeśli się podobają...

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jeden obuwik albo sabotek

Obrazek

Ten miał ogromnego kwiata tak z 10cm co najmniej, największego w całej kolekcji

Obrazek

i jeszcze takie piękne bukiety

Obrazek
Wątki Pszczółki
x-d-a

Post »

Wiesiu, ja z przyjemnością oglądam, ba! nawet podziwiam urodę storczyków, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że te egzotyczne kwiaty są - jak to celnie zauważyłaś- nieco plastikowe...W szklarni, oranżerii, cudzym domku wyglądają pięknie, ale u siebie za nimi nie przepadam. Czasem, jak dostanę je w prezencie od razu przekazuję dalej miłośniczkom tych kwiatków...
Przesyłam mroźne pozdrowienia ;:7
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WIESIU ;:196
Kolejne piękności a ten obuwik wyjątkowo duży.
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu!
Storczyki szklarniowe -zimowe pocieszycielki - nadzwyczaj piękne.One potrzebują odpowiednich warunków i troskliwej opieki by tak obficie kwitły,chociaż w domu też można sobie z nimi dobrze radzić.
Twoje zdjęcia jak zwykle podnoszą na duchu i skłaniają do uśmiechu. ;:196 :wit
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nacieszyłam oczy i biegnę dalej.
Zostawiam ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, dla Ciebie również ;:196 i milutkiego dnia
Małgosiu, niewiele jest radości dla zielono zakręconych w ten zimowy czas i tak piekne storczyki podnoszą na duchu i pozwalają
przetrwać ten smutny zimowy czas. Jakoś w domu nie mam dla nich warunków, więc chociaż nacieszę oczy w palmarniach. ;:108
Krysiu, dla Ciebie trochę zielonego ;:196 ;:167
Daluś, przyznaję ze kwiaty strorczyków mają wygląd taki bardzo sztuczny jak zresztą wiele innych tropikalnych kwiatów.
Ale jak się je podziwia z bliska to dopiero widać jak są niesamowicie piękne i wyrafinowane. Niewiele przypominają nasze ogrodowe
kwiaty. Za to były w palmiari też całkiem inne tropikalne rośliny, które bardzo mi się podobały.
Poddałam się zupełnie urokowi przepięknych liści, ich kształtu, kolorów, rysunku, coś prześlicznego. To kilka wybranych, tylko nie
pytajcie co to za rośniny, nic nie zapisałam. Najpiekniejsze były takie aksamitne z białymi żyłkami i ich negatyw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Były też bardziej kolorowe i oczywiście ich negatyw

Obrazek

Obrazek

Wracając do marmurkowych zielonych w różnych formach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam wszystkim cieplutkiego dnia przy kominku ;:196
Wątki Pszczółki
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wiesiu
natura Tworzy nieprawdopodobne dzieła
te liście, jakie piękna forma i cudowne plamki.
Dziękuję, miłego dnia życzę , Elżbieta
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczności pokazujesz ;:196 pozdrawiam poświątecznie i biegnę dalej :tan
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry Wiesiu. Liście przepiękne w swojej rozmaitości i kolorystyce. A rośliny, które je posiadają wcale nie muszą kwitnąć, aby były piękne.
A ja za twój wczorajszy prezent chcę się dzisiaj ci odwdzięczyć i podarować właśnie ten storczyk, o którym piszesz, że miał największe kwiaty. Jest to dendrobium nobile i właśnie u mnie kwitnie, a poza tym pięknie PACHNIE (dendrobia pachną!).

Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Eluś, natura jest niesamowita i zasze nas czym zaskoczy, i zawsze nas czym zachwyci. To jest właśnie niesamowite w naszej pasji
że nie ma końca :heja i coraz jest coś nowego do odkrycia, nowe rośliny, nowe piękne ogrody albo wirtualnie, albo w realu...
Buziaczki ;:196
Dosiu, dziękuję za wizytę :wit
Wandziu, przesyłam Ci buziaka za taki śliczny prezent ;:196 one są niesamowite, ale ten w szklarni był za daleko by wsadzić w
niego nosa ;:224 na przyszły raz spróbuję podejść bliżej, jak chłopak co się nimi opiekuje nie patrzy, bo chyba by mnie stamtąd wygnał :;230
Patryku, dzięki za rozpoznanie tych pięknych liści. Dzisiaj zasnę mniej głupia, choć ten świat doniczkowców jest mi jak dotąd całkiem
obcy. Warto się pochylyć nad ich pięknem, bo niektóre są naprawdę niesamowite. W tej samej szklarni było też kilka kwitnących.
Ale jakie cudne egzotyczne kwiaty, i jakie zestawy kolorów. W naszych ogrodowych warunkach kwiaty nie muszą się aż tak wysilać
by przyciągnąć owady i kolory są bardziej banalne. Ten wygląda na storczyka, ale nim nie jest

Obrazek

te są częściej spotykane, ale lubię je w tym kolorze

Obrazek

Obrazek

I ten zestaw kolorków

Obrazek

Taka ściana srebrnych gałązek

Obrazek

I jedyna z nielicznych kwitnących hoj

Obrazek

Milutkiego dnia ;:7