PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dodatkowa strona o budkach lęgowych http://www.broda.szu.pl/zoo/budki_legowe.html
Pozdrawiam, Jagoda
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Także zauważyłam ,że ptaki same decydują o tym gdzie chcą założyć gniazdo. Na domku na działce kilka lat temu powiesiliśmy budkę na wschodniej ścianie.Corocznie (do zeszłego roku)zamieszkiwała w niej rodzina mazurków , chociaż ich domek nigdy nie był czyszczony.Stara drabina się rozsypała,a nikt z sąsiadów nie miał takiej wysokiej ,aby budkę można było zdjąć. W tym roku wiosną zauważyłam,że ptaszków nie ma,a z otworu wystają jakieś sznurki.
Pożyczyliśmy w mieście składaną drabinę i okazało się,że gniazdo corocznie dobudowywane urosło aż do otworu wlotowego i ptaki nie mogły dostać się do środka.Budka odrestaurowana i jesienią powieszona w tym samym miejscu,aczkolwiek trochę niżej czeka na lokatorów. Zobaczymy,czy się zagnieżdżą. Na zachodniej ścianie też wisi,ale nigdy nie była zamieszkała.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłem na weekend na wsi i zobaczyłem kilka fajnych ptaszków. M.in. kowalika i pełzacza. Zdjęcia zamieściłem w moim ogrodzie. Sikorkom zawiesiłem słoninkę a trznadlom owies i pszenicę w butelce.
old_I-s

Post »

Ostatniej zimy to nie, chyba było za ciepło,ale poprzednie przylatywały dzwońce i grubodzioby .Trznadle zawsze są i to ogromnymi stadami ,sikorek mniej mimo ,że mają wywieszoną słoninę i ziarna słonecznika.Wróbli jest bardzo mało i to jest dziwne bo to najpopularniejszy ptak .Ostatnimi laty zauważyłam większą populację sójek i jaskółek (lato)a jeszcze 5 lat temu nie widywałam ich prawie wcale.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Do mnie przylatują sikoreczki na słoninkę , jest ich dość sporo . Wybrały sobie stary xx letni karmnik , do tego nowego nie podlatują , mimo wielu łakoci tam umieszczonych :roll:
Wróbelków jest jak na lekarswo u mnie :cry:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
old_I-s

Post »

Zastanowiło mnie to dlaczego wróbli jest tak mało ,i oto co znalazłam.

Wróbel jest w Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą. W Europie populacja wróbli zmniejsza się,również w Polsce, Nie wiadomo, co dokładnie jest przyczyną zmniejszania liczebności; najprawdopodobniej wchodzi w grę splot kilku czynników, wśród których wymienia się:

* nieprzystosowanie do chłodnego i wilgotnego klimatu Europy północnej (duża śmiertelność w czasie zim oraz deszczowego i chłodnego lata)
* spadek ilości owadów wskutek skażenia chemicznego gleby i większej intensywności zabiegów rolniczych i ogrodniczych
* drapieżnictwo (sroki, wrony, koty domowe, krogulce, puszczyki)
* epidemie chorób i pasożytów
* konkurencja innych ptaków (np. gołębi) o pokarm
źródło Wikipedia

Coraz gorzej wiedzie się wróblom Tych miłych ptaków jest coraz mniej . Dlaczego tak się dzieje?
- Coraz większe kłopoty z wyżywieniem potomstwa. Dorosłe wróble mogą jeść chleb, ale dzieci muszą karmić owadami (pisklęta potrzebują białka), a tych w mieście jest coraz mniej. To z kolei efekt nieekologicznego urządzania i konserwacji zieleni miejskiej i skażeń. W miastach wygrabia się np. opadłe liście i usuwa chwasty, a to zubaża ekosystem i nie służy owadom.

- Problemy ze znalezieniem miejsca na dom. Wróble zakładają gniazda w zakamarkach budynków, np. we wnętrzach stropodachów. Modernizacja budownictwa, m.in. ocieplanie budynków, na ogół likwiduje takie miejsca lęgowe, a nowe budynki o "gładkiej architekturze" nie są gościnne dla ptaków.

- Niedostatek jedzenia dla dorosłych wróbli. W mieście pożywienia jest niby w bród, ale ostatnio dobrać się do niego coraz trudniej. Ludzie wynoszą śmiecie w zamkniętych workach foliowych, a te wyrzucają do zamykanych śmietników. Ponadto w miastach bez przerwy kosi się trawniki, co nie pozwala trawie i ziołom wydać nasion - ważnego pokarmu wróbli.

- Problemy ze znalezieniem schronienia przed drapieżnikami (krogulec, pustułka, kot), których w mieście jest coraz więcej. Ulubionym miejscem odpoczynku wróbli są gęste krzewy (tam czują się bezpiecznie) - a tych w parkach miejskich i osiedlach jest coraz mniej.

- I wreszcie wzrost bezpośrednich zagrożeń spowodowanych zatruciem środowiska (m.in. metale ciężkie ze spalin) oraz kolizjami z coraz częściej i szybciej pędzącymi autami.
Gazetawyborcza.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jest cała "banda" wróbelków :D :D :D Mają duży karmnik ze słonecznikiem , ale i tak łobuzy przylatują do butelkowego karmnika dla sikorek i przeganiają je.
Chlebkiem i bułeczkami też nie gardzą :D
Pozdrawiam, Jagoda
ogrodnik64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2007, o 18:40
Kontakt:

Post »

Ja mam u siebie takiego cudaka.
:lol:

Obrazek
old_I-s

Post »

Piękny ptak ,taki majestatyczny.Zawsze jak go gdzieś widziałam nie mogłam się napatrzeć.Tego pawia to masz u siebie na podwórku?
ogrodnik64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2007, o 18:40
Kontakt:

Post »

Mam parę chodzą wolno po całej działce. Miały nawet młode.
old_I-s

Post »

Ja niestety takiego "cuda "nie mogę mieć ,nie zmieściły by się u mnie :( a szkoda
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie są tylko sikorki.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przed świętami pokruszyłem na balkonie orzechy włoskie i to właśnie one zwabiły na mój balkon 2 sikorki bogatki. taeraz przylatują na słonecznik i konopie zawieszone w woreczku :)
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Do eMZET

Post »

Można w butelce te otwory wyciąć dużo wyżej,a wówczas jest miejsce na grubszą warstwę słonecznika. Jeżeli karmnik jest w przydomowym ogródku to oczywiście może być cienka warstwa ziarenek. Ważne jest,żeby w karmniku nie było pusto przed wieczorem i rano.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

1) sikorka bogatka za oknem
Obrazek
2) i jeszcze jedno zdjęcie:
Obrazek

sikorka zajada się słonecznikiem i konopiami w woreczku :)

3) sikorka zrywająca się do lotu
Obrazek

Zauważyłem też dzisiaj że przylatują do mnie na balkon 2 sikory bogatki. Jedna czeka aż druga się posili i wtedy się zmieniają :)
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”