Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Karmnik dla ptaków

Post »

Jeżeli mogę coś dodać od siebie - tutaj dość obszernie opisałem cały wątek o dokarmianiu ptaków podczas zimy - Dokarmianie ptaków zimą. Opisałem czym i gdzie można karmić ptaki :)

Co do sójki i innych krukowatych - ta grupa spełnia wiele ważnych funkcji w przyrodzie oraz są bardzo inteligentne i piękne :) zdarza im się rabować gniazda innych ptaków, ale to już w konieczności gdy nie ma innego łatwo dostępnego pokarmu.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Wojtek :P , dziękuję. Bardzo mądrze powiedziane. :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Właśnie jest u mnie 6 gili.
Jeden samiec i pięć samiczek.

Próbuje robić fotki, ale siedzą na końcu ogródka, i ich dobrze nie widać na zdjęciu :?
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Dawidku, spróbuj zawołać "cip, cip, cip" :;230
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidku, :wit a jak Ty poznajesz sójkę samiczkę a jak samca? :shock: :shock:

Kinguś, :P tak się woła na ptaszki: cip, cip... :;230 :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Przejrzałem cały wątek i chyba nikt nie zwrócił na to uwagi. Ważna jest też pora dnia przy dokarmianiu: ptaki po długiej nocy szybko potrzebują obszernej dawki pokarmu, a więc nie można zapomnieć uzupełnieniu karmnika wcześnie rano. Tak samo przed zmierzchem, gdy ptaki potrzebują najwięcej energii by przetrwać noc, ale wydaje mi się, że każdy o tym wie :)
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wojtku ;:63 napracowałeś się, żeby te wszystkie informacje zgromadzić w jednym miejscu. Dzięki Tobie w przyszłym roku zacznę zbierać pestki wiśni i czereśni dla grubodziobów :) Tylko jakiś złośliwy chochlik namieszał Ci chyba w tabelce http://i45.tinypic.com/1254093.jpg przy opisie karm dla krukowatych
"trzeba pamiętać, aby pokarm był świeży i solony"
- oj, pewnie niesolony :wink: miało być, bo słone ptakom (i ssakom też) bardzo szkodzi, o czym sam przestrzegasz na forum. Przepraszam Cię bardzo, Ty napracowałeś się, a ja czepiam się najzwyklejszej pomyłki, choć nie znam się na tym ani trochę :oops:
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dzięki za poprawę :) wiadomo, że sól nawet w niewielkiej ilości niszczy nerki ptaków, a większej ilości może po prostu zabić ptaki:
Wróble umierają po 45 min. po spożyciu dawki soli wynoszącej 1500 mg na kilogram masy ciała, a po spożyciu 500 mg na kilogram masy (NIE NA PTAKA) ciała już po godzinie występuje uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza nerek, i obrzęk mózgu.
!! śmiertelne dawki soli kuchennej !!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wojtku, :P cieszę się bardzo że tak się znasz na ptakach. Twoje wiadomości są bardzo cenne i na pewno się przydadzą. Ja karmię ptaki ok. godz.8,oo a następnie o godz.14,oo. Teraz się szybko robi ciemno a chciałabym aby ptaki podjadły sobie przed nocką.

Damroka, :wit witam Ciebie serdecznie. Myślę, że Wojtek się nie pogniewa, bo z niego równy gość. A ile mądrych wiadomości zostawia... Cieszę się.

Mój dzisiejszy poranek:

Obrazek Obrazek
Adresy do moich wątków
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie wróble wydziobują tynk z budynku chyba brakuje im wapna .Zmieliłam im skorupki od jajek , żeby nie wydziobały całego tynku :;230 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dzisiaj, po raz pierwszy, do mojego karmnika zawitał grubodziób :heja znalazł jeszcze na wiśni pojedyncze, zeschłe owoce z nasiona :)

Tu można sobie posłuchać i obejrzeć grubodzioba :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=lSnkhfDDj3E
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek :wit W zeszłym roku też do mnie przylatywały grubodzioby, w tym roku jeszcze ich nie widziałam. Wiśnie to mi szpaki wydziobały. Ale ptaszki dostaną żurawinę. Też dobrze. ;:108

Bogusiu :wit możesz dać skorupki pogniecione, jak troszkę popracują przy dziobaniu, to się bardziej rozgrzeją. Ale masz ptaszków i piękny karmnik!

Moje wczorajsze zdjęcia...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najświeższe zdjęcia ze stołówki :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Twoje zdjęcia potwierdzają jaki respekt mają inne, mniejsze ptaki przed grubodziobem. Jemu byle kto nie podskoczy. Zauważyłem, że nie próbuje go atakować nawet krogulec.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne zdjęcia grubodzioba. Cudowne. Widać, że z niego stały gość. Długo jadł i można było wiele zdjęć cyknąć. Bomba!!!
A ciekawostka, że gruboszowi nawet krogulec nie podskoczy...jest ciekawa. Ja krogulca już dawno nie widziałam...
Adresy do moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”