Działka już nie tylko z widokiem :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka już nie tylko z widokiem :)

Post »

Niewątpliwie w lubelskiem surowszy klimat. I zabezpieczenie musi byc solidniejsze!
A ja mam koleżankę, która uprawia rośliny w ogrodzie na kole podbiegunowym w Szwecji :-)
Jest biologiem i traktuje to troche jak pracę naukową, ale z powodzeniem uprawia wiele gatunków kwiatów i warzyw, choć z wielu musiała zrezygnować.

Dla zainteresowanych podam link, ale dawno nie aktualizowany :-)
http://hem.passagen.sobie/hedgehogs/garden/garden.html
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Marzenko, dzisiaj to już łopata staje się nieodzownym elementem zarówno do odśnieżania podjazdu, jak też autka pozostawionego przed firmą :evil: Ależ sypie ;:111
Margoś, wiem, wiem że co za dużo ...... Odsłonię górę, jak pogoda się ustabilizuje.
Myślę, że jednak może dobić do 30 nawet ;:14 jak w ubiegłym roku.
Misiu, ja chyba bym okryła ;:108 choć teraz to już śnieg otulił hebe szczelnie ;:224 Może lepiej już zostaw, śnieg ochroni przed mrozem.
Gieniu, w naszych, bardzo zimnych regionach ubiegłej, mroźnej zimy sośnica przezimowała i dobrze się miała wiosną. Jednak to zawsze loteria, pamiętaj, że ona nie znosi okręcania agro, potrzebuje konstrukcji tak, aby materiał nie dotykał do roślinki. Inaczej okręcenie moze przynieść więcej szkody niż pożytku.
Gosieńko najważniejsze są skuteczne zabezpieczenia, a czy są takie, czy inne ;:224 nic się nie martw, aby roslinkom było ciepło ;:196
Zdjęć porannych niestety nie mam, ale uwierzcie na słowo NAPADAŁO tego białego ...... śnieżku :;230
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, no niestety nadają silne mrozy, ale to dopiero za dwa dni w nocy, w naszym regionie poniżej -20 :evil: jutro zaledwie około -10 :roll:
Ale jest śnieg :uszy i tym się cieszmy. Pogoda nie sprzyjająca, do czego innego przyzwyczaiła nas długa jesień.
Cóż możemy począć, wszak to juz prawie grudzień. Dasz radę ;:196 , jak wiać przestanie ;:108
Nad jeziorem też nie zdażyłam związać igalków, to będzie dopiero tragedia przy takim ciężkim śniegu ;:14 Moze w sobotę się wybiorę.
Miłko byłam w ogrodzie Joanny, piękny podbiegunowy ogródek :uszy Zauważ, że ona tam przy określonych lokalnych warunkach ma tylko określone roślinki, które tolerują taki stan. Maks. temp. jak wskazuje -35, u nas w ubiegłum roku było również poniżej 30 :( ale z pewnością warunki u nas są łaskawsze. Na całe szczęscie nie ma dni i nocy polarnych :tan
A nam się chce roślinek ciepłolubnych i potem biegamy z agro, stroiszem, kopcujemy, okrywamy, przyginamy nawet lub zakopujemy :lol: Pewnie rozsądniej byłoby, jak Joanna zrezygnować z cześci roślin nietolerujących ekstremalnych warunków ;:108 ale badź tu człowieku rozsądny ;:14
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że u Ciebie Jolu też ekstremalne warunki- u mnie podobnie, a roślinki skąpane w mrozie- piękne :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jolu, do mnie zaczyna przemawiać rozsądek, jak coś jest z innej strefy to mówię - nie. :lol:
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joluś :wit U Ciebie też zima zaatakowała :?: Bo u nas dopiero dziś pokazuje pazurki .
Sypie bardzo mokry śnieg , ale Ty super zabezpieczyłaś nowe nasadzenia , a iglaczki mogą się
uszkodzić pod ciężarem tak mokrego śniegu . Ja swoich w tym roku nie okręcałem i widzę , że dziś
mają bardzo pouginane gałązki . Muszę postrącać ten śnieg ;:14
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, ten śnieg akurat połowicznie mnie cieszy ;:224 znaczy jak ogrodnika tak ;:108 jako kierowcę ;:224 a nigdy ;:14 paraliż komunikacyjny się robi. Nie wiem jak u Was, bo u nas nie widziałam żadnej jeszcze piaskarki ;:223
Iguś, bo ty rozsądna ogrodniczka jesteś ;:196 a ja dopiero na początku drogi ;:224 za kilka lat też może zmądrzeję :lol:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas pług widziałam tylko na autostradzie,którą jadę do pracy. Na drogach lokalnych niestety nie. Zima pięknie wyglada ale tylko za oknem. Jako kierowca też jestem przeciw :shock:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Na Kujwach na razie spokój, nic nie pada. :lol:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, sorry przez okno widziałm pług przed chwilą. Teraz się zastanawiam, jak mi śnieg z ulicy zsunie pod samochód to jak ja biedna wyjadę ;:14 Dobrze, że biurze mamy szuflę, to będę szuflować :;230
Iga, wierzyć się nie chce :roll: , a prognozy zpowiadały najpierw południowy wschód, potem reszta Polski. Znów mieli rację ;:108
U nas już z pewnością 15-20 cm białego puchu leży :evil:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu :wit

Z przyjemnością przejrzałam Twoje wątki ;:108 i muszę powiedzieć że jestem pod wielkim wrażeniem ;:138 ;:138 ;:138
Wykonałaś masę pracy ! Ogród zmieniał się dosłownie z dnia na dzień ;:138 Piękne nasadzenia ;:108
Fajnie że pokazywałaś fotki jak to wszystko po kolei powstawało :) rewelacja :)
Masz piękne clematisy ;:63 i widzę, że choroba żurawkowa nie ominęła i Ciebie :;230

No i sumiennie przygotowałaś roślinki na zimę ;:63 ;:63

Przestrzeni i miejsca do nasadzeń zazdraszczam :uszy
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu też tak siedzę pracy i myślę sobie czy wyjadę z parkingu przed pracą- jeżdżą tutaj takie fajne trkatorki spychają cały śnieg na samochody. Łopaty nie mam chyba pozostanie rączkami jak nie uda się wyjechać :shock:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Jola, ja już dzisiaj szuflowałam :twisted: Osiadłam w zaspie, na szczęście blisko miejsca pracy, to i pomoc szybko nadeszła..Ja już mam dość zimy! :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ago-Net witaj w moich progach :wit Miło, że wpadłaś podczas ogladania forumkowych ogródków i dziękuje za tyle pochwał :oops:
Pracy było dużo, ale warto. Mój ogródek jest jeszcze młodziutki, ale juz snuję dalsze plany ;:224
Jak pisałam u Ciebie póki co śnieżyca i ogólny paraliż miasta, nie wiem, jak wrócę do domu ;:224
Aga może być problem z wyjazdem, a też co jakiś czas wyglądam, samochody pod górkę boksują kołami i wycofują sie na wstecznym biegu ;:111 śniegu przybywa z minuty na minutę. JAk podaje portał TWoja Pogoda padać u nas ma do 4 w nocy. To sie będzie działo ;:14 już myślę o zakupie agregatu pradotwórczego, bo jak prad nam wetnie, jak już się zdażyło gdzieś w Polsce ;:223
Martuś ale wróciłaś cało i Czesław tez już stoi pod domem. Ciekawe, czy jutro wyjedzie ;:224
Mnie szuflowanie czeka za jakąś godzinkę ;:153 całkiem spore szuflowanko.
;:14 Muszę zmioteczkę do autka upchnać ;:14

A na dobry dzionek dzisiaj moje słoneczka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold