Wszyscy uczymy się na błędach Izo.chatte pisze:Ja tez mam problemy z sadzeniem...
Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuniu, japońskie chyba w Polsce zimują, bo jest podane, że od 6 strefy. Ale to nie sa cebulowe tylko byliny. Zobacz tutaj Są różne odcienie różu i biały (Anya ma w swoim atavarze)
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

Izuniu, a gdybyś tak zostawiła chociaż trochę tych cebulowych w ziemi na zimę. Mogłabyś zasadzić je trochę głębiej a do tego przykryć grubo słomą... Co Ci szkodzi spróbować, najwyżej stracisz kilka cebulek... U mnie one normalnie zimują, nigdy ich nie wykopuję, jest ich coraz więcej i są coraz dorodniejsze. Dla mnie właśnie te bylinowe są bardziej pracochłonne, bo są dosyć inwazyjne i trzeba je co jakiś czas wykopywać, dzielić, ... A tamte jak raz zasadziłam, to mam spokój! 
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aluś, ja tylko kilka mam. Kupiłam tej wiosny, a przy wykopywaniu zapodziałam gdzieś 3 bulwki, więc mam mniej niż kupiłam
Trochę się boje ryzykować, u nas zimy bywaja ostre, nie tak jak u Ciebie. Juz będę lepiej wykopywać . Tylko u mnie się nic nie rozmnozyły
Moze n w następnym sezonie?
Lileczko, przegapiłaś
Pokazywałam je jak tylko zakwitły, bo byłam zachwycona, ze wyrosły i jeszcze tak slicznie kwitną
Były wysuszone, małe i wyglądały na takie, z których nic nie będzie.
Lileczko, przegapiłaś
Pokazywałam je jak tylko zakwitły, bo byłam zachwycona, ze wyrosły i jeszcze tak slicznie kwitną To dobrze że trafiłam na te śliczne zawilce :P w tym roku posadziłam parę cebulek które już wyszły czy to normalne..
Cebulowe kwiaty są dla mnie zagadką nigdy ich nie sadziłam bo nie wiem kiedy wykopać ,a i jeszcze szkodnik ogrodowy może pozjadać
a teraz bym je wyrwała ....tylko schylić się nie mogłam więc zostały ,och jak dobrze Izo że pokazałaś zdjęcia i od razu mnie olśniło co ja tam wsadziłam....
Cebulowe kwiaty są dla mnie zagadką nigdy ich nie sadziłam bo nie wiem kiedy wykopać ,a i jeszcze szkodnik ogrodowy może pozjadać
a teraz bym je wyrwała ....tylko schylić się nie mogłam więc zostały ,och jak dobrze Izo że pokazałaś zdjęcia i od razu mnie olśniło co ja tam wsadziłam....
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

U nas można je sadzić i wiosną i latem a kwitną kiedy chcą...
Niejednokrotnie 2 razy w ciągu lata. One świetnie się naturalizują i w przeciwieństwie do wielu innych roślin cebulowych, pierwsze kwitnienie po posadzeniu jest mniej atrakcyjne niż kolejne... U nas nalezą do tych popularnych, niezbyt drogich cebulek (a właściwie bulwek, jak słusznie mówisz, Izuniu) a ponieważ do tego bardzo mi się podobają i są łatwe do sadzenia (tylko 5 cm), to mam ich dużo.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38