Tajeczko, no nie wiem, jak z tym talentem, ale próbuję tego i owego. Na przyszły sezon chcę się rozwinąć technicznie
Dalu, modrak to jedna z zapomnianych roślin. 100 lat temu był znany i uprawiany, powiedzmy tak jak teraz szparagi. Najwyższa pora trochę roślin powyciągać z lamusa historii, chociaż przyznam, że moje poszukiwania zataczają coraz szersze kręgi, to z niektórymi gatunkami jest naprawdę ciężko. Na przykład Bunium bulbocastanum, albo czyściec buliwiasty. No skąd ja je wezmę?
Kto by pomyślał, że kamienna gleba może tak sprzyjać przetrwaniu cebulowych - to bardzo ciekawa informacja. A tulipany Ci nie zanikają po kilku latach?
Izuś, jak się cieszę

A z technicznych to kupiłam też nóż do szkła i uczę się przycinać -ale to ciężko idzie, trzeba wprawy.
Stasiu, bardzo dziękuję za kawały z kurami

A ten z wylęgarnią, to bombowy
Bożenko, ja bardzo intensywnie się szkolę w zakresie roślin dawniej uprawianych. Rośliny jakich szukam są wymieniane w literaturze ogrodniczej XIX i początku XX wieku. Z czasem zainteresowanie nimi zanikło, a że bez człowieka nie zawsze mogły przetrwać, stały się bardzo rzadkie. Moim zdaniem warto by się przyłożyć do ich rozpropagowania na nowo, żeby zwiększyć różnorodność naszych użytkowych ogródków. To samo dotyczy starych, lokalnych odmian, które całkiem zginą, jeśli nie będzie chętnych do uprawy. Stracimy wtedy olbrzymi zasób genów, których nigdy się nie odzyska. Temat rzeka tak naprawdę.
Pamelko, ja angażuję coraz więcej osób w poszukiwania, łącznie ze światem nauki

Miejmy nadzieję, że to zaowocuje i w kolejnym sezonie zwiększę mój zasób gatunków zapomnianych. Mam np. taką listę warzyw z 1827 roku, która wymienia, dajmy na to warzywa korzeniowe: " kartofle, bulwy, groszek główkowy, marchew, buraki czerwone i białe, rzepy, pasternak, kasztanki ziemne, marek,czyli cukrowy korzeń, owsiane korzonki i rzodkiew". Niezły wybór, prawda?
Martuś, a czasem mi się zdarzy jakiś mebel poddać renowacji, z szlifierką to się nawet lubię

A inspekt to podstawa - do rozsad i sadzonek, nawet przezimować coś wrażliwszego można. Super sprawa.