Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Asiu, dzielnica w której mieszkamy jest bardzo przyjemna, jest dużo zieleni, dużo drzew i do najwazniejsze że niedaleko od
centrum Paryża ;:108
Dalu, niesamowite że masz kwitnacą forsycję :shock: nasza dała trzy kwiatki, ale to tak co roku o tej porze, tyle by nie
zapomnieć o niej :D masz rację co do zbyt głębokiego posadzenia bylinowych piwonii, one się wtedy buntują. A ponieważ moja
po posadzeniu nie chce kwitnąć więc wykopałam w sierpniu by sprawdzić czy nie jest za głęboko wkopana i nie była ;:108 za to
wkopałam ją na nowo jeszcze płyciej i wszystkie pąki przyszłoroczne znalazły się teraz na wierzchu ;:223 nie chciało mi się na nowo
wszystkiego rozbabrywać, więc tylko przysypałam obornikiem skompostowanym na zimę by pąki nie przemarzły i zobaczymy wiosną
co ona na to ;:224
Aga, Sarah Bernhart to jest bylinowa, więc tak jak mówi Dala nie może być zbyt głęboko wkopana bo nie kwitnie. Pąki mają być od
2 do 5 cm pod ziemią i to wszystko. Możesz jeszcze teraz wykopać i sprawdzić a ponieważ są już pąki przyszłoroczne na bulwiastych
korzeniach to wkop tak na 2 do 5cm pod powierzchnię ziemi i dosyp kompostu. Moja miała jednak dużo liści tylko skubana nie kwitła.
Obraziła się pewnie za przesadzanie, tym bardziej że wcześniej była na słoneczku a teraz jest w cieniu. Ale musi się pogodzić bo nie
będzie miała lepiej ;:224
Aguś AGNESS, dziękuję ;:196 i cieszę się bardzo :heja
Krysiu, ;:196 za ciepłe słowa. Moja kiciunia mruczy dla Ciebie bardzo słodko a w oczętach odbija się jej cały jej dobry koci
charakterek ;:108
Milutkiego wieczoru ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu, dziękuję :D zrobię jutro tak jak radzisz ;:108
Byc może zbyt głęboko ją posadziłam ;:223 ...........
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu!
Gdzieś mi zaginęłaś a tutaj już nowy wątek :)
Piękna dzielnica, z resztą Paryż który pokazujesz jest bardzo interesujący.
U nas też w tym roku wyjątkowo ciepła jesień, szkoda tylko, że te październikowe przymrozki zniszczyły liście. Byłoby długo pięknie i kolorowo.
Miłego tygodnia :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aga, dzisiaj nareszcie nie pada, może uda mi się coś porobić w ogródku? A jak pogoda u Ciebie?
:wit
Dorotko, szkoda że nie ma już liści, ale za to macie piękną pogodę, korzystajcie póki jeszcze trwa. ;:108
U nas zapowiadają pierwsze ataki zimy już na poczatku grudnia. Miejmy nadzieję że nie będą zbyt surowe
Buziaczki ;:196
Dalej będziemy razem wspominać wiosnę i lato. To jedna z moich ulubionych róż 'Mme PS Dupont'. Kwitnie jako
pierwsza, i ma piękne, duże pachnące kwiaty. Jak tu jej nie lubić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Milutkiego dnia :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu ja róże kocham od zawsze, pnące również, ale nigdy nie miałam gdzie ich sadzić, jak oglądam u Ciebie te wszystkie ogromne dorodne rózyce, to coraz bardziej kombinuję, co by wymyślić i gdzie je posadzić. Masz naprawdę bajeczne okazy. To aż niesamowite, że one sa tak wspaniale rozrośnięte, ukwiecone i piękne ;:223
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Wiesiu :wit

Piękna ta róża :shock: uwielbiam zapach róż :tan Miło posiedzieć pod takim kolorowym, ukwieconym i pachnącym baldachimem :)

Pogoda dziś u mnie super ! Czyste niebo i słonko świeci ;:3 Na razie jeszcze dość zimno, bo tylko 2 stopnie. Słońce coraz wyżej to i temperatura się podniesie - skoczę wtedy zobaczyć tą piwonię ;:108 Nie pamiętam czy głęboko sadziłam jej kłącze - myślę że nie, ale obejrzeć nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Witaj Wiesiu, zachwycił mnie Twój ogród, te piękne róże...
Już kombinuję, gdzie u siebie takie posadzić :)
Piwonii mam sporo, dostałam od znajomej bo likwidowała działkę. Ale żadne nie zakwitły - miały maleńkie pączki, ale zamiast się rozwinąć - zaschły. Wiecie może dlaczego? Czy w ten sposób odreagowują przesadzanie?

Zdjęcia kropli wody są niesamowite ;:63
Kicia też cudna :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aguś AGNESS, też uwielbiam różyce, szczególnie te pnące ale ponieważ ogródek nie z gumy a one zajmują trochę miejsca to pewnego
dnia powiedziałam sobie basta. Nie ma miejsca na ani jedną więcej chyba ze wyrzucę te co mam. Nie da rady wszystkiego mieć
co by się chciało ;:223 moje są takie dorodne bo to nie młodzieniaszki, każda z nich ma już wiele wiele lat i dużo czasu by urosnąć. Tym
bardziej że u nas nie wymarzają a ja akurat tych historycznych, pnących i lnian nie tnę. Więc i wyrosły mi duże, ale takie właśnie
najbardziej lubię :heja
Agatko AgaNet, to cos zimnawo u Was rankiem, dobrze że się ociepla w południe. Do nas zimno dopiero idzie. Jak tam się ma
Twoja piwonia?
Rudominko, bardzo mnie cieszy że Ci się u mnie spodobało. ;:196 Piwonie nie lubią przesadzania i potrzebują trochę czasu, na ogół
2 lata, na zregenerowanie po przeprowadzce. Jeśli zeschnięte pączki o których mówisz to są pączki kwiatowe, to może to być grzybek
co niszczy pąki. Lepiej podlać albo spryskać na wiosnę jakiś środkiem przeciwgrzybicznym.
Pozdrowionka :wit
Wątki Pszczółki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WIESIU
Róże masz naprawdę piękne, w ogóle Twój ogród jest piękny. Ma dużo
kwitnących pnączy, drzew i krzewów. Dla mnie to jest najważniejsze w ogrodzie.
Byliny piękne i niespotykane bo przecież klimat łagodniejszy.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Krysieńko, oj tak to prawda że krzewy, drzewa i pnącza to struktura ogrodu i jego najwieksza ozdoba.
Jak się cieszę że Ci się podobają moje róże i powojniki. Przypomnę też powojniki wielkokwiatowe. One też są moją
pasją tak jak róże.

Obrazek

Obrazek

ale łubinki też uwielbiam choć może są bardziej pospolite ale tez bardzo malownicze

Obrazek

Uściski ;:196 i milutkiego wieczoru ;:167
Wątki Pszczółki
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WIESIU
Powojniki istotnie piękne. Ten różowy nie piękny -cudowny.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

No Wiesiu, to mnie zastrzeliłaś zdjęciami powojników ! Az mi się wierzyć nie chce ze masz takie piękne ! U mnie pomimo wielkich chęci żaden nie chce rosnąć snif snif.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Powojniki pierwsza klasa ;:138 Poproszę więcej zdjęć.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu potrafiłaś powiedzieć basta...różom ;:180 ,cóż poradzę ,że jestem w nich zakochana... :roll:
Póki jeszcze miejsce u mnie się znajduje... sadzę,potem gdy się rozrosną będę myśleć co dalej.Można je ciąć ,kwiatów wiele nie będzie ,ale będę mogla podziwiać chociaż parę ...z odmian ,które mnie urzekły... :D
Mme PS Dupont' urocza,ma płatki potargane podobnie do mojej Morgengruss,lubię takie nieułożone.... :wink: i ciekawie poprowadziłaś jej główny pęd... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eh, Pszczółko - to właśnie przez takie zdjęcia powojników - nakupiłam ich w tym roku, jak w jakimś amoku!
Teraz się trochę boję, czy przetrwają zimę w dobrej kondycji i w ogóle, co z nich będzie. Sadziłam zgodnie ze sztuką, ale doświadczenia nie mam żadnego...
Zdjęcia przecudnej urody ;:180
A do tego widoczki romatyczne...
Pozdrówki - Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”