Ja zapraszam was do miejsca gdzie sama nie byłam ! Ale do którego na pewno pojadę.
Leniwiejąc się na kanapie przeczytałam artykuł o Château de Groussay który znajduje się w regionie paryskim.
Palac de Groussay zostal zbudowany w 1815 przez Duchesse de Charost, córkę Pani de Tourzel, guwernantkę dzieci króla Louis XVI et de Marie-Antoinette. Wykupiony en 1938 przez Charles de Beistegui, który to bez przerwy powiekszal i ulepszał pałac aż do swojej śmierci w 1970r.
Spadkobierca zajmował się spuścizna do lat 90' następnie wszystko sprzedał na licytacji.
Na szczęście pałac trafił do miłośnika tego miejsca który to odszukał i odkupił wszystkie sprzedane rzeczy i otwarł pałac w 2000roku dla publiczności.
Cudne co ?
Informacje oraz zdjęcia zaczerpnęłam z gazety "Art & Décoration" oraz z Wikipedii. Przepraszam za jakość zdjec ale te z gazety po prostu zeskanowałam

Najpiękniejsze jest wnętrze pałacu. Przepiękny teatr mogący pomieścić 250 osób

Galeria Goya , łączy ona teatr i bibliotekę. Osiem dywanów zdobi ściany wykonane dla pałaców na podstawie rysunków Goi.

Biblioteka, ze schodami w kształcie spirali . Takie same znajdują się po drugiej stronie biblioteki. To pomieszczenie zainspirowało dekoracje do filmu "My Fair Lady"

Oczywiście jest jeszcze wiele pięknych pomieszczeń, ale nie będę was męczyć.
Wyjdźmy do parku . Ma on 30hektarow.
W 1960roku zostal zbudowany "namiot tatarski" ale nie byle jaki jest on z metalu

Wewnątrz położona została mozaika z fajansu. Użyto prawie 10000 tys sztuk

"Pagode chińska" czyli jakby sanktuarium gdzie się przechowuje święte relikwie .

obserwatorium

Oczywiście jest jeszcze więcej do zwiedzenia. Ogród, warzywniak , stajnie, labirynt, zwierzęta jak pawie czy osły z Poitou. Mozna tez piknikować w parku.

Moze Wiesiu już tam byłaś ?
Największy problem jest w tym ze pałac mogą zwiedzać tylko grupy od 15 osób. Tak wiec jeśli są chętni brakuje mi, poczekajcie muszę policzyć ..... 13 osób

Mozna tez zwiedzić jako VIP, od 2 do 8 osób ho ho ho! Ma się wizytę uprzywilejowana na koniec dostaje sie kieliszek szampana. Hmmm, kosztuje to 300euro

oto koniec wirtualnej wycieczki.

Podaje link do pałacu, jest nawet w języku rosyjskim proszę Państwa.
http://www.chateaudegroussay.com/