Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Aniu chyba coś w tym jest ,że roślinki ode mnie nawet w drastycznych sytuacjach sobie radzą :;230 :;230 .
Oby było tak dalej .
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - gdzie się podziewasz? Po cichu liczę na jakieś piękne wspominkowe fotki ;:224 :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

wanda7 pisze:Aniu, mieszkam w Kobyłce, na granicy z Wołominem. A w Konstancinie (w Czarnowie) mam od czasu do czasu zebrania redakcyjne u naszego szefa.
To rzeczywiście blisko :wit :wit :wit
xipe pisze:Pani Aniu przejrzałem oba Pani wątki ogrodowe i jestem pod dużym wrażeniem tej wspaniałej kolekcji.
Dziękuję za słowa uznania tym bardziej, że pochodzą od znanego na forum kolekcjonera roślin ;:108
piterek pisze:
Aniu
- gdzie się podziewasz? Po cichu liczę na jakieś piękne wspominkowe fotki ;:224 :wit
Piotrze- podziewam się najczęściej w ogrodzie ;:113, gdzie ( jeśli tylko nie pada i jest przyjazna temperatura) przygotowuję rośliny do zimy. Jeszcze w poniedziałek sadziłam ostatnie w tym sezonie nabytki - róże i nowe odmiany piwonii. Pozostało mi tylko owinięcie zmarzluchów włókniną ale to później, gdy temperatura spadnie poniżej zera. A potem to już tylko czekanie na wiosnę i planowanie nowych zakupów ;:112 ;:112 ;:112 Na wpomnienia to jeszcze zbyt wcześnie. Jeszcze kwitną niektóre zimowity :heja
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

andowan pisze:Jeszcze kwitną niektóre zimowity :heja
Aniu, nie szczędź nam tych widoków! Tacy jesteśmy spragnieni aktualnych kwitnień...Odgrzebujemy archiwalia, bo w większości ogrodów już szaro, buro i ponuro :(
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

:wit czekamy :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszła zima - na moich rabatach leży około 40 cm śniegu.I pomyśleć, że jeszcze dwa tygodnie temu kwitły ostatnie zimowity , zaczynał rozwijać pąki ciemiernik biały a ja zastanawiałam się, czy już owijać bardziej wrażliwe krzewy . Zdążyłam właściwie w ostatniej chwili, tuż przed śniegami i mrozami.
Wszyscy przywołują wspomnienia więc i ja wrócę do okresu wiosennego ;:108

Lubię tulipany ale ich zasychające w krótkim czasie po kwitnieniu liście wyjątkowo mi się nie podobają. Dlatego w moim ogrodzie znalazły miejsce jedynie tulipany botaniczne, których kolekcję z roku na rok staram się poszerzać.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, jak dobrze, że się pojawiłaś i to od razu z taką potężną wiosenną porcją energii! To jest pomysł na kolekcjonowanie tulipanów! Konkretna sekcja! Bo przecież wszystkich to się nie da! Piękny zbiór już zgromadziłaś! ;:180
Ja problem zasychających liści wszelkich cebulowych rozwiązałam w ten sposób, że sadzę je między hostami...Akurat hosty się rozwijają i przysłaniają to, co brzydkie...Wiem, ze Ty nie przepadasz za hostami...
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

ANIU
Przepiękne tulipany ;:138 ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

widzę Aniu, że wróciłaś po krótkiej przerwie w wielkim stylu. Cieszę się, że nie pokazałaś zimowych krajobrazów, bo tych mam sporo za oknem, ale uderzyłaś w mój słaby punkt...tulipany :D ja nie ograniczam się tylko do botanicznych, ale kupuje wszystko co mi wpadnie w rękę :;230 masz rację, zasychające łodygi, to naprawdę żałosny widok, ale czyż wcześniejszy spektakl, nie wynagradza nam tego z nawiązką ;:7
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Wspaniałe tulipanki botaniczne, one są chyba najmniej kłopotliwe w wieloletniej uprawie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ja ogólnie mam dosyć specyficzne podejście do tulipanów - mam za mało czasu (bo jestem na wsi raz na 2-3 tygodnie na weekend), więc nie mam kiedy się po prostu bawić w wykopywanie tulipanów i inne zabiegi, które zapewniają obfite kwitnienie. Jak tulipany się po kilka latach zdrobnieją i będą słabo kwitły, to je wyrzucę lub oddam komuś kto będzie chciał się z nimi jeszcze pobawić, a sobie wsadzę nowe i już :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

artam pisze:Ja problem zasychających liści wszelkich cebulowych rozwiązałam w ten sposób, że sadzę je między hostami...Akurat hosty się rozwijają i przysłaniają to, co brzydkie...Wiem, ze Ty nie przepadasz za hostami...
Marto- to nie jest tak, że nie przepadam za hostami ;:224 Lubię je i mam trochę w swoim ogrodzie. Ale mając mało cienistych zakątków, wolę w nich sadzić paprocie i ostanio masowo pojawiające się w ofertach cieniolubne rośliny dna azjatyckich wilgotnych lasów. U mnie między hostami nasiało się dużo cebulic, śnieżników i innych drobnocebulowych wiosennych maleństw ;:112

:wit Krysiu

heliofitko- masz rację, że widok tulipanowych łanów jest niesamowity :roll: i nie dziwię się, że kupujesz rózne gatunki i odmiany. Ja jednak pozostanę przy botanicznych - nie sprawiają, jak pisze piterek, tyle kłopotów jeśli chodzi o choroby grzybowe a ich zasychające wąziutkie liście nie rzucają się tak bardzo w oczy ;:112

Piotrze- można i tak :;230
piterek pisze: Jak tulipany się po kilka latach zdrobnieją i będą słabo kwitły, to je wyrzucę lub oddam komuś kto będzie chciał się z nimi jeszcze pobawić, a sobie wsadzę nowe i już :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosną każda kwitnąca roślina bardzo cieszy i chyba nie mam żadnych ulubieńców wśród roslin kwitnacych o tej porze roku.
Kocham i namiętnie zbieram rózne gatunki i odmiany kokoryczy. Te krzyżują się i sieją masowo tak, że mam już zakokoryczoną połowę ogrodu :D :D :D Ale wcale mnie to nie martwi i w planach mam następne zakupy roślin tego rodzaju.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A to przykłady moich siewek :

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu witaj piękne te Twoje kokorycze , szczególnie na 1 i 3 zdjęciu .
Powiedz czy krzyżówki są równie piękne jak rośliny mateczne . Ja mam tylko żółtą i niebieską kokorycz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”