Ogródkowe rozmaitości cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.3

Post »

Dziękuję za miłą wycieczkę i udane zakupy.Już nie będę plotkarą i nie powiem,że znowu na róże nas wzięło ale nie tylko.
Mąż Neli ze stoickim spokojem nam sekundowal :lol:
Właściwie to tylko 1 róży nie wkopałam bo jeszcze nie wiem co wykopać. ;:136
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze nie wysłane ... wysyłka chyba we wtorek ...(moczą się...).

Co do tych 2 sztuk- to ja nie zbiednieję, a ty za to będziesz się cieszyć :D

Co tam zresztą 2 sztuki, u mnie ich stoi ze 200 ( i to jakich :shock: -same rarytasy :lol: ) :;230 :wink:
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Jurek to cichcem włóż coś jeszcze do pudła :;230

Tak,wiem,że to same perełki.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ajajaj........róże, róże, róże.........
A co jeszcze wykopiesz Neluś, żebyś róże mogła posadzić ? :wink: :lol:
Bo Anka podobno już nie wie co wykopać...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Neli, to ja się dopraszam cotygodniowych prognoz! ;:180
Ognika u Ciebie nie pamiętam, ale to taka roślina, że jesienią zwraca na siebie uwagę, a wiosna i latem nie rzuca się w oczy :lol:
Pink Cloud ... takiego kolorku brakuje mi na altankę :roll: Znasz może jakąś pnącą w podobnym kolorze? ...
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Nelusia u Ciebie też cukiereczki widzę. :D
Co do tych przepowiedni to trzeba by się zapytać jakiegoś bacy....ale co powiem to powiem ....pędraki chrabąszczowe siedzą zaraz pod darnią.....czyli wysoko...może to też jakisik znaczek. :wink:

;:196
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Pewnie że zimy nie będzie... tzn. ostrej zimy stulecia. o której tu i ówdzie piszecie.
Dziewczyny, jesteście przewrażliwione... :wink:
A gdyby nawet... to cóż my na to poradzimy... nic... ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgoś przez ostatnie lata wiosna taka sobie ,zimna ...a my tylko z utęsknieniem wypatrujemy na termometrze kresek powyżej dziesiątki... :D
Aniu sadzonki owszem ...nie powiem...ładne,chociaz musze stwierdzić ,że p.Tapir z Łodzi dysponowal ładniejszymi...ale co tam,nie marudzę... :wink:
Aniu dobrze ,że ogłosiłaś zakup kolejnych róż,chciałam w tajemnicy to zachować... :;230
Już tak nie chwal M ,przecież dla niego to przyjemność jechać nową trasą... :wink:
Oznajmiam ,że kupiłam tylko jedna różę...I już jest w dole częściowo zasypanym ,kręgosłup odmawiał mi posłuszeństwa ,musiałam wymienić ziemię,z dołu,pomieszać nową...itd..kamienie wybrać i gruz też z dołu....ledwo zipię... :roll:
\Nie uwierzysz ,gdzie ją ulokowałam...przy tarasie ,czyli w okolicy same róże pnące ,tylko patrzeć jak się będą rozrastać... ;:224 Szyję już uniformy z grubej folii...do przechodzenia pomiędzy... :;230
Grażka kupiłam dzisiaj tylko jedną różę Gertrude Jekyll ,pachnącą i rosnącą podobnie jak mój Charles Austin ,czyli pnąco... :lol: i ulokowałam ją właśnie koło niego... :wink: Aby to zrobić zlikwidowałam tylko jeden kamień ze ścieżki... :;230
Parę bylin musiałam wykopać ale tylko do przesadzenia...,za żadne skarby bym się ich nie pozbywała...nie potrafię ;:78
Dzięki za patyki pięknotki ;:196 Do wody z nimi ,czy do ziemi... ;:24
Jurku bardzo dziękuję za Twe dobre serce...liczba róż w Twoim rosarium niesamowita i jak to wszystko obrobisz... :wink: :lol: Z rarytasów może jakieś patyczki...? ;:224
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Świeżo ścięte to do mokrej ziemi i na okno w kuchni, może się postarają. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka nie ma sprawy ,M z największa przyjemnością ,będzie informował...W takim razie co poniedziałek będę za M powtarzać jego optymistyczne relacje zachowania aury... :uszy
Izuś rozmawiałyśmy rok temu o ogniku,mówiłaś ,że swego musisz się pozbyć bo rośnie marnie od lat...
Ja zachęcałam do pozostawienia...Wtedy kwitł u mnie czerwony,teraz zamienił się z pomarańczowym...
Ognik jest interesujący podobają mi się jego pachnące kwiaty...taki zapach z babcinych wiejskich ogródków...
A potem kuleczki widoczne z daleka ,długo utrzymujących się na gałązkach... :D
Dla przypomnienia ...mój ognik w zasadzie dwa

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pink Cloud jest pnącą różą... ;:108 proponowałam Ci ją na altankę,na dodatek pachnie... :uszy
W podobnym kolorze może być Parade...Laguna ...:D

Eluś pędraki wysoko,to pewnie ...na logikę... zima mroźna nas ominie... :lol: Inaczej niżej by zeszły... :wink: Koniecznie trzeba bacy spytać ,kiedy jedziesz w górki... :D
Gabrysiu nic nie poradzimy,ale nasze róże zmarzną ...a tyle zabiegów ,aby tę ,czy inną dostać... :roll: A ile kopania...wysiłku,wylanego potu... :wink:
Pomarzyć możemy...zima łagodna ma być i niech tak zostanie... :lol:
Grażynko tak zrobię... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Tylko jedna róża... pnąca... nie duża... :D
A ja próbuję się odróżowić i wędruję po Rh....
Hm... mój ognik jakoś tak... mniej spektakularnie kwitnie. Pewnie spektakl mniejszy, bo mu mu cięcie fundowałam, więc kwitł tak bardziej w sobie. Ale to wdzięczna roślina - kwiaty, owoce, zapach i ciemna zieleń jako tło :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Rzeczywiście! :oops: Bo widzisz, poszukałam jej w HMF i tam na wszystkich zdjęciach jest jaśniejsza, na niektórych wręcz wpada w odcień RU. Na Twoim zdjęciu jest inna, ciemno różowa.
To jaki właściwie ona ma kolor? ...
A Twój ognik cudny! Mój nawet w najlepszym roku nie był tak obsypany kwiatami, a zazwyczaj miał 2-3 . Juz go wywaliłam. Mam jeszcze pod tulipanowcem. On w ogóle nie kwitnie, ale trzymam go tam, bo mi robi zasłonę :lol: Zawiodłam się jednak na nich i nie chcę juz ogników. Popatrzę sobie na forumowe :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak to nie chwalić takiego M. Jak ja bym chciała, żeby gdzieś mój ze mną pojechał po jakieś roślinki, nie mówiąc o nie kręceniu nosem na nowe zakupy.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka żeby się odróżowić zmierzam w strony bylin,znalazłam świetną szałwię ,niewysoką wciąż kwitnącą,ale u nas jak zwykle ciężka do zdobycia,a może się mylę...? http://www.gorgetopgardens.com/perennia ... arcus.html
Ognika nie tne ,nie chcę żeby sie rozkrzewił ,niech idzie w górę... :wink:
Izuś Pink Cloud u mnie na razie młody i marny krzaczek,przez lato zafundowałam mu cień i ledwo co urósł,(już przesadzony)ale jak na oseska pokazał kwiaty ciemnoróżowe,pełne ...potrafi urosnąć duża. :D
Ognik może woli ciężkie zwięzłe gleby... :wink:
W zasadzie to te moje ogniki przesłaniają mi róże,nieraz myślałam o ;:5 ale gdy przypomnę sobie o pachnących kwiatach i urodzie owoców...macham ręką na cień ... :D
Małgoś ,gdyby nie chciał jechać ,musiałabym bardzo wnikliwie przeanalizować mapę... :wink: i sama kierować,ale wiesz...już na miejscu trzeba się spieszyć ,bo ileż można oglądać rośliny... :;230 Także tak słodko nie jest... :wink:

Dzisiaj zaskoczyła mnie temperatura powietrza...o 7 rano 11 stopni ... :roll: Rewelacja.. ;:138
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj kochana!
Gdybyś gdzieś znalazła namiar na ta szałwię to bardzo proszę pamiętaj o mnie! Ona jest cudowna. Ja tez szukam bylin do towarzystwa. uważam, że róże najlepiej się prezentują właśnie w ich otoczeniu.
Twój ognik kwitnie oszałamiająco. niestety klimat mojego ogrodu nie sprzyja tej roslince więc z bólem serca zrezygnowałam.
Teraz będę tworzyć zasłonę przeciwwiatrową od zachodniej strony więc może to się zmieni. Na razie niestety zimą wszystko co nieosłonięte i bardziej wrażliwe nie ma szans.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”