Skromny początek Eweli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

Nie dziwi mnie taka znajomość własnych "wychowanków" widziałam te cudne okazy na zdjęciach...nie mogłam oczu oderwać! Kojarzę, ze rzeczywiście było bardzo ciężko kiedyś z zakupem storczyków...one już dawno mi się podobały, ale wtedy to był dla mnie "kosmos" kupić takiego Phalenopsis.Nie dość, że cena była wysoka to jeszcze te opinie, że to ciężkie kwiaty... mając taki staż jak Pani można się wiele samemu nauczyć na swoich własnych podopiecznych teraz za to Phal są tanie, a cała reszta podrożała i stała się rarytasem :/ tzn i tak można na wyprzedażach sporo odmian trafić, ale te najciekawsze są niestety najdroższe
Cieszę się, że masz takie dobre zdanie o mojej kolekcji :). Zbieram w sumei tylko 2 rodzaje, Phalaenopsis i Vanda, z innych mam tylko 4 Cymbidia (zielone) i 1 Paphiopedilum. Teraz jest rzeczywiście dużo większy wybór, ale hybryd, bo botaniczne są rzadkie i można je spotkać tylko w internecie lub na wystawach no i wiadomo, ze są droższe, bo nie produkuje się ich w tak ogromnych ilościach, jak hybrydy. Ale jeśli cię ciekawią różne odmiany, warto się udać do obi czy LM, bo oprócz Phal. są też inne, jak Dendrobia, Cattleye, Paphiopedila, Miltonie, Cambrie, czasami nawet VANDY. Za kilka lat pewnie też sobie dobierzesz pare rodzajów, ktore najbardziej lubisz i które u ciebie rosną i skupisz się na nich, bo niestety nie każdy storczyk będzie u nas chetnie rósł, ale i wśród tych sprawdzonych bywają straty, bo możemy trafić na chorą lub przelaną roślinę albo sami popełnimy błahy błąd, jak na przykład krzywo podlejemy i woda się dostanie między liście.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Storczykowa - nie można mieć złego zdania widząc takie śliczności, poza tym postawiłam sobie za wzór taką kolekcjonerkę jak Pani :)
ja też już mam parę upatrzonych odmian, m.in. właśnie Cymbidium i Cattleya, ale tego drugiego jeszcze na żywo nie widziałam.Często bywam w OBI i w LM, więc widziałam inne odmiany, ale większość z Nich jakoś nie przypadła mi do gustu..mam jedno Dendrobium i ciekawa jestem czy u mnie zakwitnie, bo kupiłam przekwitnięte, Cambrię też mam jedną i też przekwitniętą, więc też będzie niespodzianka o ile uda się ją doprowadzić do kwitnienia.Vandę jeszcze sobie kupię :D i marzy mi się Sabotek :) a reszta może sobie stać w marketach, ale nie będę na nie polować, chyba, że za jakiś czas zmieni mi się gust :D obym tylko umiała się tak powstrzymać przy kolejnych Phal, bo tych jest najwięcej, a co jakiś czas trafiają się naprawdę niesamowite kolory... i wtedy szał :heja
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis są piękne i jest ich tak ogromny wybór, że zawsze znajdziesz coś dla siebie. Paphiopedila czasami też bywają, najczęściej rózne odcienie brązowego, ale są też zielone, białe, rózowe czy bordowe, a Paphiopedila seryjne (jak przekwitną puszczają nastepny kwiat i tak przez kilka miesięcy lub dłużej) mogą być np. z rózową warżką. Paphiopedila mają trochę inne wymagania. Nie u każdego rosną, ale jeśli ci się podobają, to spróbuj, choćby z jakimś z przeceny, może akurat ci się uda. Bardzo ładne są odmiany z liśćmi w kratkę (np. Paphiopedilum maudiae), bno są dekoracyjne nawet jak nie kwitną. Cattleye są przesliczne, mogą mieć ogromne kwiaty nawet 20 cm! Kiedyś widzialam taką, miała kwiat jak moja ręka. W Lm czy obi są takie normalnej wielkości, na przykład żołto-rózowe, ale po wystawach są też inne kolory, na internecie czasem też. A Vandę to naprawdę polecam, możesz ją sobie nawet zawiesić w oknie, jeśli nie masz miejsca na parapecie. Tylko trzeba pamiętać o kapaniu przynajmniej raz w tygodniu, choć potrafią wytrzymać nawet 2 tygodnie, jak np. jestesmy na wakacjach i nie możemy ich kąpać.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Niestety jeszcze nie udało mi się spotkać Paphiopedila, chociaż od jakiegoś czasu chodzę po marketach i się za nim rozglądam.Wiem, że też ma inne wymagania niż Phalenopsis, nawet bardziej chyba podchodzi pod Cymbidium tak myślę.Marzy mi się bordowy :) ale to wszystko przez te piękne zdjęcia na forum :) bo na początku tylko sobie na niego patrzyłam i jakoś mnie nie do końca obchodził, a teraz już na niego zachorowałam :D Vandę na pewno sobie kupię, tylko muszę poczekać na wystawę w Palmiarni, bo jak na razie nie udało mi się jej spotkać w zwykłym markecie, a gdybym zobaczyła tak ogromną Cattleyę, to bym chyba nie wyszła bez niej ze sklepu :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będziesz na wystawie, to na pewno spotkasz i Vandy i Cattleye, Paphiopedila na pewno tez, w Krakowie było mnóstwo.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Dlatego boję się tam iść :D chyba wezmę kogoś ze sobą, kto mnie powstrzyma przed zagalopowaniem się :)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No chyba tak, bo jak sa fajne storczyki, to nie da się ich zostawić... na wystawie w Krakowie kupiłam 5 Phal. botanicznych w kilka minut. Gdyby był większy wybór Vand, to może i Vanda by była, ale były takie, co już mam i od 150 zł.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

;:138 czyli moje obawy są jak najbardziej realne :)
A na takich wystawach jest duża różnica cenowa w porównaniu z marketami jeśli chodzi o Phaleanopsis (i czy oprócz botanicznych są hybrydy?? bo botaniczne na pewno o wiele więcej kosztują) pytam bo nigdy jeszcze nie byłam na takiej wystawie, tzn na wystawie byłam, ale nie interesowałam się sprzedażą :D wcześniej jak bywałam w Palmiarni to bardziej interesowały mnie kaktusy i owadożerne rośliny :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Botaniczne są droższe od hybryd, ale na każdym stoisku są inne ceny, czasami się bardzo różnią (na jednym był podgnity, lichutki equestris za 89 zł, na innym piękny, wyrośnięty i zdrowy za 65). Hybrydy sa w cenach 20-30 zł (Phal.), ale inne raczej też nie są strasznie drogie, tylko Vandowate. W Krakowie było akurat bardzo malo hybryd, za to naprawdę mnóstwo botanicznych Phal.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Przynajmniej będę miała okazję zobaczyć botaniczne odmiany na żywo, bo na razie to tylko na zdjęciach widziałam.Nie dziwię się, że w marketach są hybrydy...inaczej mało kto by kupował storczyki w cenach botanicznych.

Mam jedno pytanie, widzę, że pąki w moim jednym Phal usychają (dwa dni temu go przywiozłam do domu), mogły zmarznać i dlatego tak się dzieje? Nie da rady ich uratować, prawda? Kwiaty się trzymają.
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrzucanie pąków przy zmianie warunków jest rzeczą całkiem normalną i nie masz co się przejmować, z twoim storczykiem na pewno jest wszystko w porządku, tylko się musi przyzwyczaić. Może tez ci sie zdarzyć, ze w zimę będą żółknąć pąki, ale to jest zazwyczaj od zbyt małej ilości światła albo zimna w pokoju albo gorących kaloryferów w pobliżu. A na wystawie na pewno zobaczysz botaniczne Phal., może będą też rózne Vandowate i inne ciekawe storczyki, których po sklepach nie ma.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Szkoda mi tych pąków, ale jak mus to mus..nic się nie poradzi... z kaloryferami mam problem, bo nie mogę ich zakręcić i grzeją na full... na razie nie zauważyłam, żeby coś się działo kwiatom, ale nie wiem czy przez dłuższy czas tak może być, a nawet nie wiem gdzie się zgłosić w sprawie tych kaloryferów :/
Dzisiaj widziałam w kwiaciarni Phal botaniczne - cena 120zł ze stroikiem :/ popatrzyłam i poszłam dalej :/
Z jednym zaś denerwuje mnie LM - mają na regale pełno przekwitniętych Phal i niektóre są w naprawdę złym stanie, a oni i tak ich nie przeceniają... gdyby zrobili wyprzedaż na pewno by się sporo z nich dało uratować, a tak...szkoda mi, ale nic na to nie poradzę... dlatego nie kupuję storczyków w LM mimo, ze widziałam dzisiaj śliczne Phal z miniaturowymi kwiatami
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kwiaciarni botanicznych na pewno nie ma, mogą być jakieś ciekawe hybrydy, zazwyczaj bez nazw, ale Phal. botaniczne to na przykład Phalaenopsis bellina, tetraspis, lueddemaniana, equestris, amboinensis i wiele innych. Sa bardzo charakterystyczne. Są też hybrydy pierwszorzedowe, np. Penang girl (Phal. bellina x venosa) lub drugorzedowe, jak Mini Mark czy Liodoro, ale teraz nie pamiętam, z jakich odmian zostały wyhodowane. Sklepowe krzyżówki to jakieś dalsze mieszańce, są hodowane w takich ilościach, że nikomu się nie chce nadawać im nazw, więc większość tych, ktore widzimy, jest nieokreslona lub ma nazwę fantazyjną. A w LM nie zawsze przeceniają, czasami to robią, ale storczyki zazwyczaj sa już w beznadziejnym stanie, Vandy zawsze w najgorszym, kiedyś widziałam takie, co się rozlatywały w rękach, były całe zeschnięte, a były po 80 zł (pierwotna cena była 160 zł).
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Pani ogromna wiedza i pasja oraz to, ze dzieli się tym Pani ze mną (oraz z innymi)bardzo mi imponują i jest mi niezmiernie miło móc korespondować z Panią :) Bardzo dziękuję za tyle ciekawych informacji... a ja taki laik :oops: , ze myślałam, ze to botaniczny Phal... ech, aż wstyd :oops: ale może już niedługo będę mądrzejsza dzięki Pani pomocy :)
Takie właśnie traktowanie kwiatów w LM dyskryminuje ten market w moich oczach... wolę jechać przez pół miasta do innego marketu w poszukiwaniu ciekawych okazów za rozsądną cenę, a ta cena za Vandę i w ogóle to w jakim stanie ją sprzedawali to woła o pomstę :/
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

Witajcie....dzisiaj rano powitała mnie taka mała niespodzianka i zagadka się rozwiązała :D

Obrazek
Pozdrawiam, Ewela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”