Tabletki ArthroStop Rapid to glukozamina, chondroityna i Boswellina (standaryzowany wyciąg z Boswellia serata).
Cytat:
"ArthroStop Rapid może być stosowany przy chorobie zwyrodnieniowej stawów, przez osoby pracujące fizycznie, wyczynowo uprawiające sport oraz otyłe. W pierwszej fazie, dzięki antyoksydacyjnemu działaniu, Boswellina zmniejsza dokuczliwość stawów, co w efekcie prowadzi do zwiększenia zakresu ich ruchu. W drugiej fazie glukozamina i chondroityna wzmacniają i usprawniają ich funkcjonowanie.
Dodatkowe uzupełnienie tych substancji korzystnie wpływa na syntezę chrząstki stawowej polepszając właściwości mechaniczne i wytrzymałość stawów. Obecność manganu w składzie usprawnia proces regeneracji chrząstki oraz korzystnie wpływa na stan kości, zębów i tkanek miękkich."
180 tabletek kosztuje ok. 80 złotych (:(), ale przy dawkowaniu 1 x dziennie wystarcza na dłuuuugo. Prot = 40 kg, Twój pies chyba waży podobnie, więc i dawkowanie może być podobne. Ja kupuję w aptece internetowej, na ogół tam jest taniej, niż w aptece na rogu, dodatkowo jako stały klient mam darmową przesyłkę i różne rabaty czy prezenty, więc to się po prostu opłaca. Ostatnio dołączyli ten sam lek, ale w kremie, Sz.M. nawet się ucieszył
Jest kilka środków z glukozaminą, ale takie stężenie i taki dokładnie skład ma tylko ten. I kilku wetów (w Warszawie i w Olsztynie) zalecało właśnie ten z końcówką Rapid. Więc taki właśnie stosujemy i taki polecam
Prot dostaje też czasem Meloksam (Meloxicamum) tj. środek działający przeciwzapalnie. Lek tylko na receptę, też "ludzki", ale wypisany przez weta, przez tydzień 1 x dziennie, w przypadkach, kiedy stawy bardzo bolą i pies chodzi dłużej na trzech łapach, a nie było widocznego powodu typu przeforsowanie na spacerze. Jeśli nie nabiegał się z innymi psami, a mimo to tyłek (miednica i zmasakrowany staw) boli i pies jęczy przy wstawaniu i kładzeniu się, wtedy mam dawać środki p.zapalne, teraz właśnie ten Meloksam, bo akurat ten mam w domu z poprzedniej tury leczenia p.bólowego. Staram się jednak nie szpikować Prota prochami zbyt często, już i tak codziennie dostaje garść tabletek a wątroba tego nie lubi.
Reasumując - starszy pies na ogół miewa kłopoty ze stawami i tak musi być

Ale można choć trochę walczyć z objawami i ułatwiać życie psu. Szczególnie, że są to na ogół ostatnie lata psa i na pewno chcielibyśmy, żeby upłynęły bez bólu i cierpienia. Wet, który nie może wyleczyć reumatyzmu, może chociaż łagodzić objawy, ale jeśli rozkłada ręce, to masz kolejne wyjście - zmień weta!!! Nie znaczy to, że masz szpikować psa wymyślnymi lekami, baletnicy i tak z niego nie zrobisz

Czyli z umiarem, ale można i należy psu pomagać!
Pozdrowienia dla wszystkich zdrowych i chorych psiów!!!