mirzan pisze:Dostałem wczoraj zamówione sadzonki winorośli. Jako zapylacz ma służyć Wostorg.
To post napisany So 11 paź 2008, Mirzanie, jak się sprawują twoje winorośle? I jak je prowadzisz?
Czytam właśnie wszystko o winorośli, bo posadziliśmy dwie pierwsze rośliny, mam nadzieję, że nie padną nam od razu, więc od wiosny trzeba będzie coś z nimi poczarować

Nie zamierzam zakładać winnicy, chociaż podobno pod Suwałkami robią niezłe wino
Wymyśliliśmy, że u nas winorośle mają obrosnąć ażurowy dach nad wjazdem do piwnicy, trochę tak, jak w Grecji obrastają altanki knajpek w interiorze

Sęk w tym, że tego dachu jeszcze nie ma, a pytania mnożą się z minuty na minutę. Kratownica ma być z drewna, ale jakie deski tj. gatunek i wymiary, czy i ew. czym malowane, jak gęsto umocowane, czy w kratkę, czy w paski, czy i ew. jak mocować winorośl do tych desek, ile powinno być roślin na metr bieżący dachu itp.? Jest to bardzo słoneczne miejsce, winogrona miałyby tam całkiem dobre warunki, ale już same rośliny rosłyby od północy przy murku. Wyłażąc 40 cm nad murek miałyby się pokładać na tej kratownicy z dech i rozrastać w poziomie.
Możliwe to? Czy znowu wymyśliłam coś, co jest bez sensu i nie-do-wykonania?