Sadzenie i prowadzenie winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re:

Post »

mirzan pisze:Dostałem wczoraj zamówione sadzonki winorośli. Jako zapylacz ma służyć Wostorg.
To post napisany So 11 paź 2008, Mirzanie, jak się sprawują twoje winorośle? I jak je prowadzisz?

Czytam właśnie wszystko o winorośli, bo posadziliśmy dwie pierwsze rośliny, mam nadzieję, że nie padną nam od razu, więc od wiosny trzeba będzie coś z nimi poczarować :) Nie zamierzam zakładać winnicy, chociaż podobno pod Suwałkami robią niezłe wino :)

Wymyśliliśmy, że u nas winorośle mają obrosnąć ażurowy dach nad wjazdem do piwnicy, trochę tak, jak w Grecji obrastają altanki knajpek w interiorze :) Sęk w tym, że tego dachu jeszcze nie ma, a pytania mnożą się z minuty na minutę. Kratownica ma być z drewna, ale jakie deski tj. gatunek i wymiary, czy i ew. czym malowane, jak gęsto umocowane, czy w kratkę, czy w paski, czy i ew. jak mocować winorośl do tych desek, ile powinno być roślin na metr bieżący dachu itp.? Jest to bardzo słoneczne miejsce, winogrona miałyby tam całkiem dobre warunki, ale już same rośliny rosłyby od północy przy murku. Wyłażąc 40 cm nad murek miałyby się pokładać na tej kratownicy z dech i rozrastać w poziomie.

Możliwe to? Czy znowu wymyśliłam coś, co jest bez sensu i nie-do-wykonania?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x_r-t

Re: Sadzenie i prowadzenie winogrona

Post »

Proponuję zaglądnąć tutaj: http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... nstock.htm''
Strona w języku niemieckim/angielskim (częściowo), jednak dużo obrazków, które zrozumie nawet dziecko.

Winorośl lubi południowe stoki. Sadzenie jej od strony północnej nie jest najlepszym pomysłem.

Sprawdziłem i jest jakiś problem z linkiem.
podaję jeszcze raz: http://www.fassadengruen.de/uw/weinrebe ... nstock.htm
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, nie od strony północnej, tylko korzenie i krótki odcinek pieńka, cała reszta rosłaby już na słonecznej patelni :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Re:

Post »

Nalewka pisze:ażurowy dach nad wjazdem do piwnicy, (...)ale jakie deski tj. gatunek i wymiary, czy i ew. czym malowane, jak gęsto umocowane, czy w kratkę, czy w paski,
Świetna sprawa- w Nowym Sączu, niedaleko remizy jest taka lodziarnia poniżej poziomu gruntu, gdzie wchodziło się kiedyś pod taką pergolę z winem... Co do konstrukcji doradzi Ci dostawca drewna, jakiś cieśla czy inny 'dachowiec'. Trzeba zacząć od wymiarów całości- co zdecyduje o grubości belek i krokwi.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
x_r-t

Post »

W przypadku tylko dwóch krzewów winorośli sprawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana. Konstrukcja nie będzie przecież narażona na przenoszenie ogromnych ciężarów. Ważne jest tylko to, by stanowiła ona podporę dla winorośli, a jednocześnie była na tyle dekoracyjna, by w okresie bezlistnym nie szpeciła.
Konstrukcja powinna być solidna, drewno impregnowane - jak każde drewno narażone na działanie czynników atmosferycznych. Wypełnieniem konstrukcji może być krata lub listewki na tyle cienkie,by winorośl z łatwością mogła się przyczepić swoimi - nie wiem jak nazwać - łodygami lub wąsami czepnymi.

Wstawię link do galerii z takimi konstrukcjami, mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako reklama, a jako przykład różnych konstrukcji: http://www.dombal.com.pl/galeria-foto/p ... i/pergola/
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba się liczyć ze sporą warstwą śniegu w zimie... trochę tego będzie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Pyzatka
50p
50p
Od: 9 maja 2010, o 09:22

Post »

Dostałam w prezencie sadzonki winorosli- Arkadię i Kodriankę. Mimo, że już październik młode przyrosty nie są zdrewniałe, nadal mają listki. Sadzonki w doniczkach.Prawdopodobnie były przechwywane w tunelu. Nie wiem czy je wysadzać do gruntu, czy przechować w domu w temperaturze pokojowej podtrzymując wegetację czy na strychu nieogrzewanym.

Bardzo proszę , poradźcie co z nimi zrobić. Na tych odmianach bardzo mi zależało, nie chcę ich stracić również ze względu na osobe, która mi je podarowała .
Pozdrawiam. Marysia
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A te przyrosty są całe zielone?Nic nie zdrewniało nawet u nasady?
Pyzatka
50p
50p

Post »

U nasady są odrobinę zdrewniałe, nie więcej niż 3-4 centymetry, ale nie jest to tak solidne, ciemne drewno jak na sadzonkach, które w tym roku wysadziłam.
Pozdrawiam. Marysia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Kto sadzi na wiosnę prosi roślinę żeby rosła;
kto sadzi jesienią- rozkazuje!"
Ja bym posadził jesienią, bo na wiosnę ostro ruszymy z rozwojem i nie stracimy roku- jak po przeczekaniu zimy. Co więcej całą zimę bedziesz musiała pamietać ją podlewać, nie przelać, a teraz znaleźć miejsce z temperaturą okołoponiżej zera. Jeśli natomiast posadzisz je głęboko- tak by wystawały nad poziom gruntu dwa oczka ale nie głębiej niż na ok 25-30 cm to też będzie OK. Po pierwszych mrozach przysypać całą kopczykiem z ziemi + ewent. czymś lekkim i przewiewnym(zrębki, agrowłóknina) to tez przeżyją.
http://www.winorosl.pl/artykuly/79-pora ... jcych.html i inne artykuły.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Jeśli przyrosty są zdrewniałe przynajmniej na dwa oczka to wszystko jest o.k można spokojnie sadzić je w gruncie.Na wiosnę i tak krótko przycinasz sadzonkę więc góra może sobie zmarznąć.Gorzej jeśli młode przyrosty w ogóle nie zdrewniały.Dyskusja co robić w takiej sytuacji była tutaj: http://www.winogrona.org/forum/uprawa/i ... t5494.html.Może Space99 się wypowie jak i czy udało mu się przezimować takie sadzonki? Moim zdaniem dobrze by było schować je na zimę do jakiegoś chłodnego pomieszczenia np.piwnicy.Pozdrawiam Andrzej.

P.S .Młoda zdrewniała łoza jest jaśniejsza od tej starszej więc nie dziw się że różni sie kolorem.
Pyzatka
50p
50p

Post »

Winorosle wysadzone w ubiegłym tygodniu. Na noc każdy krzaczek przykrywam dużym plastikowym wiadrem, a rano odkrywam. Do tej pory wszystkie mają liscie, więc proces drewnienia powinien być kontynuowany. Na wiosnę wróce do tematu, napiszę jak przetrwały zimę.
Pozdrawiam. Marysia
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Pyzatka pisze: , . Na wiosnę wróce do tematu, napiszę jak przetrwały zimę.
Trzymam Cię za słowo.Ja również posiadam kilkanaście sadzonek które późno wystartowały i bardzo słabo zdrewniały. Są to sadzonki raczej delikatnych,cennych dla mnie odmian , trochę boję się sadzić je do gruntu i postanowiłem przezimować je w zimnej piwnicy. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”