Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowiec
Za niedługo okres zimowania jak do tego się przygotowywujecie? To moje pierwsze zimowanie banana. Nie posiadam pywnicy... Mógłbym zostawić go w ciepłym pokoju i ograniczyć podlewanie?
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie,ja zeszłą zimę zimowałam banany w łazience,nic im nie było.Natomiast teraz mają powyżej metra i wędrują do ogrzewanej szklarni(już tam są).
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 cze 2010, o 22:41
Myśle, że to normalne. Widziałam pare bananowców i wszystkie takie miały. Teraz też mam bananki, są w znakomitej formie. Małe nie mają plamek, a starszy okaz ma.
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Moje też mają takie plamki
,zwłaszcza dorosłe okazy.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Elzbieto, twój bananowiec to nie Musa Basjoo, a jakas karlowata odmiana. Nie obcinaj go (jest niewielki więc gdzieś go upchasz. Liście obcinamy gdy jest problem z miejscem). Podobną odmiane moja bratowa trzyma cały rok w salonie i całkiem ładnie rośnie. Chyba mimo wszystko nie zimowałbym go ;-)
Elżbieto ja mam taki sam bananowiec. W zeszłym roku przez cały czas był u mnie w salonie. W zimie po prostu bardzo wolno rósł, ale pięknie przetrwał. Potrzebował tylko dużo zraszania, bo zaczynały mu podsychać liście. W ty roku zrobię tak samo. Na pewno nie ma sensu go przycinać, po co tracić taką ozdobę:)
- luczek95
bananowców się nie przycina jak kojarzę.. ;)
-
- 500p
Myślę, że Elżbieta miała na myśli przycinanie liści. Często np. Basjoo nie mieszczą się w zimie do piwnic i trzeba im poprzycinać liście.
- luki1993pies
- 100p
- Od: 12 wrz 2010, o 14:02
Czy trzeba zimować Bananowca ?? Mam odmianę karłowatą i jak na razie ciągle rośnie tylko wypuszcza wolniej listki, przez lato około listek na dwa trzy dni a teraz listek na tydzień dwa tygodnie
Ciągle stoi na parapecie, w pokoju w którym jest duża wilgotność powietrza 

Domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37943" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogrodowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=38003" onclick="window.open(this.href);return false;

Ogrodowe

- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
mam pytanko mój bananowiec jeszcze mały coś trochę szaleje.wypuszcza liście ma tego prawie wypuszczonego a jest mniejszy owiele od poprzedniego.już kolejny wypuszczamały a w nim jest kolejny zawinięty co się z nim dzieję?
- luczek95
luki1993pies - tak trzeba je zimować
KONdzio1156- bananowce rosną dość szybko a liście mniejsze bo coraz mniej światła
KONdzio1156- bananowce rosną dość szybko a liście mniejsze bo coraz mniej światła
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
a to czy on się jakoś naprawi żeby rósł normalnie (liście odpowiedniej wielkości)
-
- 500p
Jeżeli rzeczywiście przyczyną jest coraz mniejsza ilość światła to na wiosne zacznie wypuszczać coraz większe liście.a to czy on się jakoś naprawi żeby rósł normalnie (liście odpowiedniej wielkości)
Możesz jednak zatrzymać u niego proces wypuszczania nowych małych liści teraz obniżając temperature i ograniczajać podlewanie na zimę.