Oleander ukorzenianie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oleander ukorzenianie

Post »

Witam,
Zdobyłam dzisiaj gałązki oleandra, chciałabym je ukorzenić, ale nie wiem jak. Poradźcie proszę jak mam z nimi postępować :?:
Mój ogród.
Pauzalka
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

jeżeli chodzi o oleandra to proponowałbym dać gałązki do pojemnika z wodą i poczekac aż wypuszczą korzonki
jezeli chodzi o ognika to najlepiej wsadzić do donicy z ziemia ogrodnicza pomieszaną z piaskiem a końcówki gałązek zanurzyć w ukorzeniaczu dla roślin półzdrewniałych. można też jeżeli jest miejsce w ogródku wysadzić sadzonki bezpośrednio do gruntu w półcienistym stanowisku.
ale żeby nie komplikować wysadź wszyskie gałązki do pojemników (z ziemią jak wyżej+ukorzeniacz) )będziesz miała stały podląd sytuacji.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

ZbyszR, czy masz doświadczenia w ukorzenianiu sadzonek oleandra? Również mam tą uroczą roślinę, jak na razie trzymam go w ogrodzie, przycinam przekwitłe kwiatostany, bo wiem z własnego doświadczenia (poprzedzonego niewiedzą i gapiostwem :roll: ),że obficiej kwitnie na gałązkach, które wyrosły w poprzednim roku. Napisz proszę, które z gałązek nadają się do ukorzenienia i w jaki sposób to robisz. Czy teraz jest w ogóle odpowiednia na to pora?A nie na wiosnę?
Dziękuję za odp:)
Pozdrawiam
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Moje sadzonki oleandrów powstają kiedy prz przestawioniu latem na dwór i zimą do domu coś się ułamie:) Wsadzam do wodu i jak tylko wypuszcza odpowiednią ilośc korzeni to wsadzam do doniczki. Ukorzeniaja się i te świeże i półzdrewniałe gałązki :)
Obrazek Obrazek
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

Nie mam zbytniego doświadczenia w hodowaniu oleandra ale jezeli mogę zaproponować to na początku przede wszystkim ostrzeżenie każda część rośliny jest trująca ze wzgledu na zawarte w nich substancje - kwiaty także ( a tak pieknie kwitnie...)
ja mam jeden (dosłownie) wyhodowany przez siebie oleander już jakiś czas temu. generalnie oleander znosi przycinanie, wiec mozna pobrać sadzonke ok. 20 cm z któreś gałązki (mocniejsze przycinanie ograniczy w pewnym stopniu kwitnienie w następnym roku).

Zwykle ukorzenia sie w sierpniu ale myślę, że możesz pobrać sadzonke i spróbować moim sposobem tzn. włożyć do pojemnika z wodą i odstawić aż do ukorzenienia. nie gwarantuję efektu u mnie sie udało. Po ukorzenieniu przesadziłem do donicy i tak już mam. Przez sezon jest w ogrodzie a na zime wnosze do pomieszczenia ale nieogrzewanego - dobrze robi taki spoczynek. Oleander lubi wilgoć.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Tu napisałam o pielęgnacji oleandrów, moje doświadczenie to 16 donic ;)
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Aniu, Zbyszku-dziękuję za odpowiedź.Będę próbować, zdam sprawozdanie z postępów ;:101
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Dwa miesiące temu przywiozłam z Bułgarii kilka młodych pędów oleandra. Około tygodnia trzymałam je w wodzie, potem wsadziłam do ziemi. W niedługim czasie listki przywiędły, ale te najstarsze się nie zmieniły. :roll: W takim stanie stoi do dziś - nie rośnie, ani też nie schnie. Wczoraj obcięłam te zwiędnięte listki, z których sączyła się jakaś ciecz, z czego wywnioskowałam, ze roślina jednak nadal żyje. I tu moje pytanie - czy są jakie szanse na dalszy rozwój oleandra i czym taka sytuacja może być spowodowana?
Pozdrawiam serdecznie :wit
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Re: Sadzonki oleader

Post »

Sadzonki oleandra dobrze ukorzenić w wodzie, ja moje tak rozmnażałem.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

W sumie tak, ale wydaje mi się, że w ziemi mój się jakoś ukorzenił, bo kiedyś jedną sadzonkę wyjęłam z ziemi i miała korzonki - niewielkie, ale miała, takie włosowate :D tylko, że dalej nic z nim się nie dzieje :evil:
x -C - m

Post »

Dodatek węgla drzewnego pomaga w ukorzenianiu sie oleandrów w wodzie. :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno już nie ukorzeniałam oleandrów, ale pamiętam, że trochę trwało zanim się ukorzeniły (czyt.: dość długo). A teraz już jesień i rośliny wchodzą w okres spoczynku i raczej nie chcą o tej porze roku wypuszczać korzonków.
Daj im spokój, niech siedzą w ziemi do wiosny. Delikatnie podlewaj, żeby nie miały za mokro i żeby też nie wyschły. Dobrze by też bylo, by nie stały tuż obok gorącego kaloryfera albo na parapecie pod którym jest kaloryfer.
Oleandry podczas przycinania wypuszczają sok, nawiasem mówiąc trujący.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Tak też zrobię - poczekam do wiosny, może coś się ruszy :roll:
Roślinka stoi na parapecie nad kaloryferem niestety, ale nie mam innej możliwości. Staram się jednak jak mogę :D na kaloryferze wiszą nawilżacze i mokre ręczniki.
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

Możesz przyłożyc ją z góry słojem aby ograniczyć jej parowanie, takie małe korzonki nie nadążają z transportem wody dlatego część liści uschła.
Ja też ukorzeniam kilka pędów oleandra i podobnie jak Ty zaczęłam w wodzie, ale wobec braku rezultatów dałam je do ziemi i nakryłam słojem.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Dziękuję bardzo za porady ;:136
ze słoikiem dobry pomysł, ale chyba zamiast niego wykorzystam foliówkę i poczekam do wiosny, wstrzymam się z wielką chęcią wyrzucenia roślinki ;:14 może jednak coś z niej wyrośnie :wink:
Pozdrawiam :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”