Trawy wysokie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysokie trawy

Post »

Marto widzę , że solidnie przygotowujesz się do rabaty trawowej.
Widziałam u Ciebie, że będzie ona spora zresztą patrząc na planowane zakupy widać , że dużo miejsca będzie potrzeba :wink:
Bardzo się cieszę, ze te wszystkie trawy znajdą u Ciebie miejsce ;:108 ;:136
Z mojego doświadczenia wiem , że jak zapewnisz im dobrą glebę z kompostem i podlewanie ( mowa o miskantach) to na pewno poszaleją.
Pytałaś w moim wątku o kępę Variegatusa ile ona ma lat, powiem Tobie że wsadziłam go w zeszłym roku 2 sztuki kupione na przecenie latem, bo były bardzo słabe, ma teraz trochę ponad rok i zobacz jak poszalał. :roll:
Płot ma dwa metry
Obrazek

Ta sama kępa wiosną tego roku ma chyba z 30 cm
Obrazek

Gdzieś obok metr od niego rośnie Strictus, wiosną były bardzo daleko od siebie a teraz się dotykają i trawy pomiędzy nimi zginęły

Zobacz jeszcze fotki z jesieni zeszłego roku, rosła tam tuja którą na szczęście wiosna postanowiłam przesadzić w inne miejsce, teraz by jej nie było widać. :D

Obrazek

Tak się zmieniła rabata trawowa przez rok, jestem z niej bardzo zadowolona bo jest bezproblemowa, wiosną pomiędzy trawami rosną wczesne cebulowe, czosnki, a potem do głosu dochodzą trawy i nic już więcej nie potrzeba ;:224

U Mariusza w sklepie też kupowałam kilka miskantów, z tego z którego jestem najbardziej zadowolona to Jubilaris, kupiłam sporą kępę na wiosnę i już potroiła swoją objętość, tylko nie wiem dlaczego, ale nie chce się tak ładnie wybarwić.
Nie kwitnie podobnie jak Variegatus.

Mam Marto jeszcze jedno pytanie, co planujesz posadzić z trawami? Jakie inne rośliny? A może same trawy :wink:

Piszesz, ze nie lubisz kwitnących miskantów dlaczego? Przecież niektóre odmiany wyglądają pięknie właśnie jak kwitną
Zobacz Kleine fontane, czyż nie malownicza?

Obrazek

W przyszłym roku też planuje założyć nową rabatę z trawami, już się rozglądam za kolejnymi odmianami, na pewno skorzystam z Twojego wypracowania. Może wspólnie znajdziemy kolejne ciekawe odmiany. Zapewne z pomocą Mariusza, którego opracowania, są dla mnie prawdziwym natchnieniem. ;:3
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ładny ten Kleine Fontane u ciebie :) Mój rośnie czwarty sezon, ciągle jakoś słabo przyrasta, jest rzadki i ma marne kwiatostany. Ciągle wygląda jakby chciał, a nie mógł. Inne odmiany (nawet później sadzone) przyrastają, są bujne i kwitną wspaniale. Trzymam go jednak, bo chcę mieć jeden o jasnych, białych kwiatostanach.
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p

Post »

U mnie rośnie drugi sezon, jak większość traw. :D Wiosną był przesadzony z rabaty trawowej w inne miejsce i na całe szczęście, bo by było za gęsto i nie widać by było jego piękna :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, Twoja rabata trawowa śliczna! Kleine Fontanne ma rzeczywiście ładne, bo jasne te pióropusze... Variegatus szybko się wzmocnił i pięknie wygląda :) Na mojej rabacie mają być w zamyśle tylko trawy...ale jak tam trochę cienia się zrobi, to niewykluczone, że hostki się pojawią :D No i chciałabym ładnymi kamieniami wypełnić, taki trawowy skalniak...
A ja Jubilarisa mam też od roku i jestem zadowolona zarówno z tempa przyrastania, jak i wybarwienia...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p

Post »

To w takim razie jestem zmartwiona moim Jubilarisem, jest spory, ale zupełnie nie wygląda jak Twój, ma tylko jeden biały pasek po środku :( Już wcześniej się nad nim zastanawiałam o co chodzi z wybarwianiem, a teraz jestem zaniepokojona, że to wcale nie ta odmiana.
Muszę zrobić fotkę....
Rośnie na słonecznym stanowisku ;:3 czyli powinien się wybarwić.

Wiesz kupiłam jeszcze sobie teraz odmianę ,Cosmopolitan' na przecenie, myślę że to też jeden z większych miskantów, ale zobaczymy :D
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Kasiu wasza rabata z trawami piękna, a jak jeszcze urosną ;:224 U mnie dopiero wszystko w planach, ale będzie ciężko, bo tych trawiastych piękności jest tyle że jak tu wybrać :roll:

Marto podziwiam za plany ;:138 Ale masz rację, jak sobie człowiek poczyta o przesadzaniu miskantów to ... ;:14 Ja mam ten problem że jestem 'wzrokowcem', papier przyjmie wszystko a jak już rabata powstanie to i tak jest przesadzanie (umysł ścisły, totalne zero wyobraźni przestrzennej :;230 )

Mariuszu ogromnie podziwiam ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lorrie pisze:Fotki będą w sklepie internetowym? Jestem zainteresowana :)
Będa na pewno w encyklopedii. Podaj mi maila na pw to wyslę Ci tekst.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z pokorą czekamy na opracowanie ze zdjęciami, a tymczasem coś na zaostrzenie apetytu :)
Byłam dziś w miejscu, w którym trawy królują, oszałamiają i inspirują...Za zgodą gospodarza pokazuję zdjęcia...Trochę już straciły swej urody, miesiąc temu na pewno prezentowały się piękniej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ciekawi mnie jaka to odmiana miskanta na 6 zdjęciu taka zasychająca i już żołknąca :roll: Wcześnie z tego wniosek chyba kwitnie?
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

To moje trawki . Inne zdjęcia znajdziecie w moim wątku .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

selli7 pisze:Ciekawi mnie jaka to odmiana miskanta na 6 zdjęciu taka zasychająca i już żołknąca :roll: Wcześnie z tego wniosek chyba kwitnie?
To może być Kleine Fontaene.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

amadyn pisze:To moje trawki...
Te zdjęcia są już na forum. Co ten post ma wnieść (wniósł) do dyskusji?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

[quote="artam"]Byłam dziś w miejscu, w którym trawy królują, oszałamiają i inspirują...[quote]
Zaciekawiłaś mnie :D To chyba nie są Kozienice? Szkoda , że fotki takie marne :(
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p

Post »

Marto piękne miejsce odwiedziłaś, pokazuje urok miskantów na rabatach jednogatunkowych.
Myślę, że jeszcze bardziej zachęciły Cię trawy :wink:

Szukałam ostatnio też dużych miskantów i znalazłam kilka odmian
Tylko widzę pewne rozbieżności w opisach wielkości
Miscanthus sinensis 'Septemberrot' w mojej książce (Trawy ozdobne Roger Grounds) jest podana wielkość 2,5 metra, w innych opracowaniach wielkość od 1,4 m ( nie wiem może niektóre wielkości podane są z kwiatostanem)
Podobna sytuacja Miscanthus sinensis 'Silberturm' moja książka podaje wysokość nawet 2,8 m
Miscanthus sinensis 'Herman Müssel' u mnie 2,2m, a słyszałam, że niższy.
Miscanthus sinensis 'Blütenwunder' w książce podają 2 metry

Mariuszu napisz coś więcej o odmianie Miscanthus sinensis 'Wodan'
Czy myślisz o Miscanthus sinensis var. condensatus 'Cabaret' , Cosmopolitan', Cosmo Revert' ;:88
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”