Widziałam u Ciebie, że będzie ona spora zresztą patrząc na planowane zakupy widać , że dużo miejsca będzie potrzeba

Bardzo się cieszę, ze te wszystkie trawy znajdą u Ciebie miejsce

Z mojego doświadczenia wiem , że jak zapewnisz im dobrą glebę z kompostem i podlewanie ( mowa o miskantach) to na pewno poszaleją.
Pytałaś w moim wątku o kępę Variegatusa ile ona ma lat, powiem Tobie że wsadziłam go w zeszłym roku 2 sztuki kupione na przecenie latem, bo były bardzo słabe, ma teraz trochę ponad rok i zobacz jak poszalał.

Płot ma dwa metry

Ta sama kępa wiosną tego roku ma chyba z 30 cm

Gdzieś obok metr od niego rośnie Strictus, wiosną były bardzo daleko od siebie a teraz się dotykają i trawy pomiędzy nimi zginęły
Zobacz jeszcze fotki z jesieni zeszłego roku, rosła tam tuja którą na szczęście wiosna postanowiłam przesadzić w inne miejsce, teraz by jej nie było widać.

Tak się zmieniła rabata trawowa przez rok, jestem z niej bardzo zadowolona bo jest bezproblemowa, wiosną pomiędzy trawami rosną wczesne cebulowe, czosnki, a potem do głosu dochodzą trawy i nic już więcej nie potrzeba

U Mariusza w sklepie też kupowałam kilka miskantów, z tego z którego jestem najbardziej zadowolona to Jubilaris, kupiłam sporą kępę na wiosnę i już potroiła swoją objętość, tylko nie wiem dlaczego, ale nie chce się tak ładnie wybarwić.
Nie kwitnie podobnie jak Variegatus.
Mam Marto jeszcze jedno pytanie, co planujesz posadzić z trawami? Jakie inne rośliny? A może same trawy

Piszesz, ze nie lubisz kwitnących miskantów dlaczego? Przecież niektóre odmiany wyglądają pięknie właśnie jak kwitną
Zobacz Kleine fontane, czyż nie malownicza?

W przyszłym roku też planuje założyć nową rabatę z trawami, już się rozglądam za kolejnymi odmianami, na pewno skorzystam z Twojego wypracowania. Może wspólnie znajdziemy kolejne ciekawe odmiany. Zapewne z pomocą Mariusza, którego opracowania, są dla mnie prawdziwym natchnieniem.