Moje dęby

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje dęby

Post »

Przepięknym dębem jest również Q. palustris czyli dąb błotny. Jak nazwa wskazuje, lubi wilgotną glebę i znosi czasowe zalewanie. Poza tym ma ażurowe, powcinane liście i cudownie przebarwia się jesienią. To ten z lewej: Obrazek
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Quercus robur "purpurascens"
Obrazek
pozdrawiam
tomek
patrykjunior20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam

Post »

Jestem tu nowy.Trafiłem ze wzgledu na to ze poszukuje nasion dębów: omszonego , błotnego i szkarłatnego. Czy ktoś mogłby mi pomoc .Szukałem juz wszedzie i nic .PROSZE POMOZCIE :(
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Może znajdziesz nasiona na http://www.florpak.pl lub http://www.dendrona.com.pl
Pozdrawiam Janusz
dune
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :) po raz pierwszy
W temacie dębów :) zachwycona jestem Twoja kolekcją, zwlaszcza ten z białymi lismi bardzo mnie ujął.
Ja jestem posiadaczką 7 debow, zwykłych, najzwyklejszych za to ogromnych :)
Kocham je bardzo za to wszystko co Ty wymieniłeś, za cien na tarasie przede wszystkim i cudny poszum wieczorem.
Ale zrzucanie 1/3 lisci na wiosnę doprowadza mnie do szału :twisted: a najbardziej to, ze wszystkie drzewa juz zielone a moje dęby łyse....Moje dęby generalnie są najbardziej leniwymi dębami w okolicy, rzecz jasna nie porównuje ich zielenienia do brzóz ale do innych dębów...radziłam sie w wielu miejscach co moze powodowac taki opóźniony start co roku i jedyna sensowana odpowiedz jest taka, ze są to siewki...naturalny dobór genow...po prostu takie sie trafiły...leniwe, nie tylko dęby w moim domu takie leniwe :roll:

Ps Zimozielony dąb??? Toz to kamikadzew naszym klimacie....nie wiem czy duzy egzemplarz przetrwałby tegoroczne opady śniegu...

Pzdr MOnika
Pzdr Monika
fagus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2010, o 11:30

Post »

Czy mógłbym otrzymać więcej informacji na temat tego zimozielonego dębu (xhispanica). Sam próbuje uprawiać kilka gatunków ale właśnie wśród odmian xhispanica węszę całkiem sporą wytrzymałość na mrozy.
tomboj0
500p
500p

Post »

Padł, niestety. Gdy stopniały śniegi zaczął szybko budzić się do życia, potem znowu chwycił mróz i było po nim.
pozdrawiam
tomek
fagus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szkoda ...

ale przyznaje, ze się tego spodziewałem w OB w Pradze 7 Troja odmiana xhispanica Waasland wygląda najgorzej (taki krzaczek widać, że w między zimami mógł osiągać te kilka centymetrów średnicy ale w tym roku od ziemi odrosty po 30-100cm)

ale inne to duże drzewa (3-5m wysokości pień gruby, widać na niektórych pęknięcia mrozowe ale chyba nie zaszkodziło aż tak mocno) odmiany to:

Quercus x hispanica Fulhamensis
Quercus x hispanica Lucombeana
Quercus x hispanica Wageningen

Jeszcze byl Quercus x kewensis też bardzo zdrowy bez widocznych uszkodzeń.

Czy próbowałeś uprawiać inne zimozielone gatunki ?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

'Purpurescens' bardzo ładny! Tylko jak z utrzymaniem koloru przez sezon? Obawiam się, że to tylko efekt typowo wiosenny? :roll:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

W tym roku Q. robur Purpurescens całkiem dobrze trzymał kolor (fotka z czerwca) Obrazek
Na drugim zdjęciu Q.robur Menhir (karłowa forma kolmnowa) Obrazek
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Mączniak,galasy i wiele innych paskudztw - czy to się pojawia na wszystkich odmianach dębu.
Mam dwa jeszcze małe dąbki i każdego roku wyglądają przepaskudnie od wyżej wymienionych przypadłości. Nawet nie wiem czy są to szypułkowe czy bezszypułkowe ale może ktoś mi powie wiedząc ,że rosną u mnie prawie w samym piachu.Wiem ,że jedne z tych dwóch wymagają gleb żyznych a drugie tak jak u mnie rosną nawet na piaskach. Ze starszymi okazami w lesie dzieje się to samo i są to chyba najbrzydsze drzewa jakie widziałem (w tym stanie w jakim są).
fagus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niestety u mnie to samo mączniak potrafi atakować nawet bardzo duże i stare drzewa przez co wyglądają brzydko.
Z mączniakiem jest różnie ja np. nie obserwowałem go u siebie w ogólne na dębach z sekcji lobata (czerwonych) natomiast najgorzej są atakowane nasze polskie (co ciekawe kilka odmian zostało nienaruszonych ?!) i szczególnie mocno w tym roku michauxii, mongolica, dentata. Małe drzewka - siewki opryskiwałem ale na dużych ...
tomboj0
500p
500p

Post »

W tym roku i u mnie "purpurascens" długo utrzymał kolor, nawet teraz ma resztki czerwonego.
fagus pisze:Czy próbowałeś uprawiać inne zimozielone gatunki ?
Tylko dąb Turnera - jednak nie do końca jest zimozielony. U mnie co roku zrzuca liście, tej zimy wymarzł do granicy śniegu ale dosyć ładnie odbił.
fagus pisze:szczególnie mocno w tym roku michauxii, mongolica, dentata.
Mój Q. dentata i Q. dentata "Carl Ferris Miller" nie ucierpiały od mączniaka. Ten ostatni zresztą jest moim ulubieńcem - szkoda, że jest tak rzadko u nas sprzedawany, chociaż ostatnio zaczyna się pokazywać w szkółkach.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
Rzepa
50p
50p
Od: 24 maja 2009, o 14:02

Post »

Witajcie.
"Wlazłam" tu przypadkiem i się zakochałam. Uwiódł mnie Q.cerris "variegata". Muszę go mieć !!! Ale rozsądek podpowiada mi, aby znawców poprosić o rady. Kochani, jakie warunki muszę takiemu (np. 2 metrowemu) malcowi zapewnić ? Czy jeśli go "upoluję", to mam zasadzić jeszcze teraz ? Czy lubi cień, wilgoć itp ????? Czy są jakieś dobre publikacje, na ten temat godne polecenia ? Proszę, pomóżcie, on jest taki niesamowity... a ja durna w tym temacie...
Rzepa
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

tomboj0 - na pierwszej stronie pokazałeś zdjęcia ale w zbliżeniu , jest szansa zobaczyć je w całej okazałości???
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”