Moje dęby
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje dęby
Przepięknym dębem jest również Q. palustris czyli dąb błotny. Jak nazwa wskazuje, lubi wilgotną glebę i znosi czasowe zalewanie. Poza tym ma ażurowe, powcinane liście i cudownie przebarwia się jesienią. To ten z lewej: 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam
Jestem tu nowy.Trafiłem ze wzgledu na to ze poszukuje nasion dębów: omszonego , błotnego i szkarłatnego. Czy ktoś mogłby mi pomoc .Szukałem juz wszedzie i nic .PROSZE POMOZCIE 

Może znajdziesz nasiona na http://www.florpak.pl lub http://www.dendrona.com.pl
Pozdrawiam Janusz
Witam
po raz pierwszy
W temacie dębów
zachwycona jestem Twoja kolekcją, zwlaszcza ten z białymi lismi bardzo mnie ujął.
Ja jestem posiadaczką 7 debow, zwykłych, najzwyklejszych za to ogromnych
Kocham je bardzo za to wszystko co Ty wymieniłeś, za cien na tarasie przede wszystkim i cudny poszum wieczorem.
Ale zrzucanie 1/3 lisci na wiosnę doprowadza mnie do szału
a najbardziej to, ze wszystkie drzewa juz zielone a moje dęby łyse....Moje dęby generalnie są najbardziej leniwymi dębami w okolicy, rzecz jasna nie porównuje ich zielenienia do brzóz ale do innych dębów...radziłam sie w wielu miejscach co moze powodowac taki opóźniony start co roku i jedyna sensowana odpowiedz jest taka, ze są to siewki...naturalny dobór genow...po prostu takie sie trafiły...leniwe, nie tylko dęby w moim domu takie leniwe
Ps Zimozielony dąb??? Toz to kamikadzew naszym klimacie....nie wiem czy duzy egzemplarz przetrwałby tegoroczne opady śniegu...
Pzdr MOnika

W temacie dębów

Ja jestem posiadaczką 7 debow, zwykłych, najzwyklejszych za to ogromnych

Kocham je bardzo za to wszystko co Ty wymieniłeś, za cien na tarasie przede wszystkim i cudny poszum wieczorem.
Ale zrzucanie 1/3 lisci na wiosnę doprowadza mnie do szału

Ps Zimozielony dąb??? Toz to kamikadzew naszym klimacie....nie wiem czy duzy egzemplarz przetrwałby tegoroczne opady śniegu...
Pzdr MOnika
Pzdr Monika
Czy mógłbym otrzymać więcej informacji na temat tego zimozielonego dębu (xhispanica). Sam próbuje uprawiać kilka gatunków ale właśnie wśród odmian xhispanica węszę całkiem sporą wytrzymałość na mrozy.
Padł, niestety. Gdy stopniały śniegi zaczął szybko budzić się do życia, potem znowu chwycił mróz i było po nim.
pozdrawiam
tomek
pozdrawiam
tomek
Szkoda ...
ale przyznaje, ze się tego spodziewałem w OB w Pradze 7 Troja odmiana xhispanica Waasland wygląda najgorzej (taki krzaczek widać, że w między zimami mógł osiągać te kilka centymetrów średnicy ale w tym roku od ziemi odrosty po 30-100cm)
ale inne to duże drzewa (3-5m wysokości pień gruby, widać na niektórych pęknięcia mrozowe ale chyba nie zaszkodziło aż tak mocno) odmiany to:
Quercus x hispanica Fulhamensis
Quercus x hispanica Lucombeana
Quercus x hispanica Wageningen
Jeszcze byl Quercus x kewensis też bardzo zdrowy bez widocznych uszkodzeń.
Czy próbowałeś uprawiać inne zimozielone gatunki ?
ale przyznaje, ze się tego spodziewałem w OB w Pradze 7 Troja odmiana xhispanica Waasland wygląda najgorzej (taki krzaczek widać, że w między zimami mógł osiągać te kilka centymetrów średnicy ale w tym roku od ziemi odrosty po 30-100cm)
ale inne to duże drzewa (3-5m wysokości pień gruby, widać na niektórych pęknięcia mrozowe ale chyba nie zaszkodziło aż tak mocno) odmiany to:
Quercus x hispanica Fulhamensis
Quercus x hispanica Lucombeana
Quercus x hispanica Wageningen
Jeszcze byl Quercus x kewensis też bardzo zdrowy bez widocznych uszkodzeń.
Czy próbowałeś uprawiać inne zimozielone gatunki ?
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
'Purpurescens' bardzo ładny! Tylko jak z utrzymaniem koloru przez sezon? Obawiam się, że to tylko efekt typowo wiosenny? 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
W tym roku Q. robur Purpurescens całkiem dobrze trzymał kolor (fotka z czerwca)
Na drugim zdjęciu Q.robur Menhir (karłowa forma kolmnowa)

Na drugim zdjęciu Q.robur Menhir (karłowa forma kolmnowa)

Pozdrawiam Janusz
Mączniak,galasy i wiele innych paskudztw - czy to się pojawia na wszystkich odmianach dębu.
Mam dwa jeszcze małe dąbki i każdego roku wyglądają przepaskudnie od wyżej wymienionych przypadłości. Nawet nie wiem czy są to szypułkowe czy bezszypułkowe ale może ktoś mi powie wiedząc ,że rosną u mnie prawie w samym piachu.Wiem ,że jedne z tych dwóch wymagają gleb żyznych a drugie tak jak u mnie rosną nawet na piaskach. Ze starszymi okazami w lesie dzieje się to samo i są to chyba najbrzydsze drzewa jakie widziałem (w tym stanie w jakim są).
Mam dwa jeszcze małe dąbki i każdego roku wyglądają przepaskudnie od wyżej wymienionych przypadłości. Nawet nie wiem czy są to szypułkowe czy bezszypułkowe ale może ktoś mi powie wiedząc ,że rosną u mnie prawie w samym piachu.Wiem ,że jedne z tych dwóch wymagają gleb żyznych a drugie tak jak u mnie rosną nawet na piaskach. Ze starszymi okazami w lesie dzieje się to samo i są to chyba najbrzydsze drzewa jakie widziałem (w tym stanie w jakim są).
Niestety u mnie to samo mączniak potrafi atakować nawet bardzo duże i stare drzewa przez co wyglądają brzydko.
Z mączniakiem jest różnie ja np. nie obserwowałem go u siebie w ogólne na dębach z sekcji lobata (czerwonych) natomiast najgorzej są atakowane nasze polskie (co ciekawe kilka odmian zostało nienaruszonych ?!) i szczególnie mocno w tym roku michauxii, mongolica, dentata. Małe drzewka - siewki opryskiwałem ale na dużych ...
Z mączniakiem jest różnie ja np. nie obserwowałem go u siebie w ogólne na dębach z sekcji lobata (czerwonych) natomiast najgorzej są atakowane nasze polskie (co ciekawe kilka odmian zostało nienaruszonych ?!) i szczególnie mocno w tym roku michauxii, mongolica, dentata. Małe drzewka - siewki opryskiwałem ale na dużych ...
W tym roku i u mnie "purpurascens" długo utrzymał kolor, nawet teraz ma resztki czerwonego.
pozdrawiam
tomek
Tylko dąb Turnera - jednak nie do końca jest zimozielony. U mnie co roku zrzuca liście, tej zimy wymarzł do granicy śniegu ale dosyć ładnie odbił.fagus pisze:Czy próbowałeś uprawiać inne zimozielone gatunki ?
Mój Q. dentata i Q. dentata "Carl Ferris Miller" nie ucierpiały od mączniaka. Ten ostatni zresztą jest moim ulubieńcem - szkoda, że jest tak rzadko u nas sprzedawany, chociaż ostatnio zaczyna się pokazywać w szkółkach.fagus pisze:szczególnie mocno w tym roku michauxii, mongolica, dentata.
pozdrawiam
tomek
Witajcie.
"Wlazłam" tu przypadkiem i się zakochałam. Uwiódł mnie Q.cerris "variegata". Muszę go mieć !!! Ale rozsądek podpowiada mi, aby znawców poprosić o rady. Kochani, jakie warunki muszę takiemu (np. 2 metrowemu) malcowi zapewnić ? Czy jeśli go "upoluję", to mam zasadzić jeszcze teraz ? Czy lubi cień, wilgoć itp ????? Czy są jakieś dobre publikacje, na ten temat godne polecenia ? Proszę, pomóżcie, on jest taki niesamowity... a ja durna w tym temacie...
"Wlazłam" tu przypadkiem i się zakochałam. Uwiódł mnie Q.cerris "variegata". Muszę go mieć !!! Ale rozsądek podpowiada mi, aby znawców poprosić o rady. Kochani, jakie warunki muszę takiemu (np. 2 metrowemu) malcowi zapewnić ? Czy jeśli go "upoluję", to mam zasadzić jeszcze teraz ? Czy lubi cień, wilgoć itp ????? Czy są jakieś dobre publikacje, na ten temat godne polecenia ? Proszę, pomóżcie, on jest taki niesamowity... a ja durna w tym temacie...
Rzepa
tomboj0 - na pierwszej stronie pokazałeś zdjęcia ale w zbliżeniu , jest szansa zobaczyć je w całej okazałości???
duduś