Ogród 2010 - Priam cz.3
Re: Ogród 2010 - Priam cz.3
Przemku, cyklameny zimujesz w gruncie przykryte warstwą ochronną z kory lub liści czy wykopujesz? I oczywiście gratuluję wygranej. 
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku śliczne cebulki kupiłeś, wiosną jeszcze piękniej będzie w Twoim ogrodzie.
Moje gratulacje, z powodu wygranego konkursu.

Moje gratulacje, z powodu wygranego konkursu.
- marcyjanna
- 200p

- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Takie niepozorne białe kwiatki, a jaką furorę zrobiły
Każdy pyta o cyklameny.
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nitka55, Pola42, Halina Kwak, Tajka - dziękuję wam za gratulacje. To dzięki Waszemu wsparciu odniosłem sukces!
Geniu , rm27 i marcyjanna
Cyklamen neapolitański ( bluszczolistny) Cyclamen hederifolium - czyli ten o którego pytacie wg fachowej literatury aby rosnąć i rozwijać się potrzebuje również ciepłego i lekko ocienionego stanowiska, dzięki temu kwitnie od sierpnia do października. Miejsce w którym sadziłem nie było wapnowane ani specjalnie przygotowywane. Wygląda na to, że biały cyklamen rośnie na podłożu o lekko zasadowym pH a obecność otaczających go kamieni wytworzyła cieplejszy mikroklimat. Jestem nim zachwycony bo kwitnie dokładnie od 1 października i dzisiaj wracając ze wsi (4 październik) nadal kwitnie i to około 10 kwiatami

W połowie września dokupiłem różowego (znowu) do rabaty półcienstej - zobaczymy czy będzie równie niezawodny jak biały ;)
Nawet nie wiesz jak mi miło to czytać ;)e-genia pisze:Kochani Przemek wygrał a my dyskutujemy tak jakby Przemek wchodził na wątki posyłał całusy , zostawiał ochy i achy , a tak nie jest .
Zdaje sobie sprawę że nie którzy tak robią może nawet ja , ale nie Przemek .
Geniu , rm27 i marcyjanna
Cyklamen neapolitański ( bluszczolistny) Cyclamen hederifolium - czyli ten o którego pytacie wg fachowej literatury aby rosnąć i rozwijać się potrzebuje również ciepłego i lekko ocienionego stanowiska, dzięki temu kwitnie od sierpnia do października. Miejsce w którym sadziłem nie było wapnowane ani specjalnie przygotowywane. Wygląda na to, że biały cyklamen rośnie na podłożu o lekko zasadowym pH a obecność otaczających go kamieni wytworzyła cieplejszy mikroklimat. Jestem nim zachwycony bo kwitnie dokładnie od 1 października i dzisiaj wracając ze wsi (4 październik) nadal kwitnie i to około 10 kwiatami

W połowie września dokupiłem różowego (znowu) do rabaty półcienstej - zobaczymy czy będzie równie niezawodny jak biały ;)
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Czyli również potrzebuje ciepła tak jak Lewisja . No to trzeba go bedzie trochę osłonić a czy te różowe porzebują cienia tak jak hosty
- Priam
- Przyjaciel Forum

Na to wygląda, że mimo iż to roślina do półcienia to jednak lepiej czuje się w nieco większym nasłonecznieniu.
-
x-d-a
Przemku, ja mam kilkanaście sadzonek cyklamenka bluszczolistnego i z moich obserwacji wynika, że -oprócz tego co napisałeś- one nie lubią wilgoci. Znacznie lepiej się czują w suchym podłożu. U mnie rosną pod starą jabłonką i co roku pięknie kwitną i to zarówno te białe, jak i różowe. Mnie zachwycają też ich listki - są przepiękne :P
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku zazdroszczę Ci tego cyklamena białego , ja mam różowy a właściwie mam tylko liście bo nie ma kwitków , białego nie dostałam kupić , a te w zeszłym roku co kupiłam kwitnące zginęły zimą .
Przemku napisałam tylko prawdę .
Genia
Przemku napisałam tylko prawdę .
Genia
- Priam
- Przyjaciel Forum

dala - zapewne masz rację bo mój różowy cyklamen z zeszłego roku rosnący na mniej nasłonecznionej wystawie padł. A biały wśród większej ilości słońca żyje ;)
e-geniu - różowy cyklamen jest bardzo popularny. Zarówno jeśli kupujemy go jako bulwę i jako sadzonkę. W tym roku na targach w Chorzowie białe cyklameny to około 15% wszystkich.
e-geniu - różowy cyklamen jest bardzo popularny. Zarówno jeśli kupujemy go jako bulwę i jako sadzonkę. W tym roku na targach w Chorzowie białe cyklameny to około 15% wszystkich.
- Priam
- Przyjaciel Forum

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę od Marolex-u - świetny opryskiwacz 

Dziękuję sponsorowi i Wszystkim którzy oddali na mnie swój głos.
Podobno dzięki tej stronie można dostać darmowe słodycze:
http://www.tryfreecandysample.com?i=84248

Dziękuję sponsorowi i Wszystkim którzy oddali na mnie swój głos.
Podobno dzięki tej stronie można dostać darmowe słodycze:
http://www.tryfreecandysample.com?i=84248
Przemku, gratulacje. Piękny sprzęt, oj sie przyda....
pozdrawiam
Ewa
pozdrawiam
Ewa
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Przemku, moje szczere, choć trochę spóźnione
gratulacje

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Przemku, gratuluję zwycięstwa i nagrody - w Twoim wypadku naprawdę zasłużonej
Piękne są te białe CYKLAMENY. Ja mam i białe, i różowe - wydaje mi się jednak ,że białe są ciekawsze. Choć to obce nam klimatycznie rośliny, jednak łatwo przystosowują się do warunków panujących w polskich ogrodach , a z uwagi na późny termin kwitnienia warto je mieć . !
Piękne są te białe CYKLAMENY. Ja mam i białe, i różowe - wydaje mi się jednak ,że białe są ciekawsze. Choć to obce nam klimatycznie rośliny, jednak łatwo przystosowują się do warunków panujących w polskich ogrodach , a z uwagi na późny termin kwitnienia warto je mieć . !
- Priam
- Przyjaciel Forum

ogis1 - miło mi cię gościć tym bardziej, że wiem iż zrezygnowałaś z wątku na Forum. A sprzęt musi czekać do wiosny ale na pewno się przyda.
AniaDS - nic nie szkodzi ;) Liczy się gest.
Ewelina - biały cyklamen ma to coś w sobie. Różowe są zimowity i krokusy jesienne, żółta stenbergia a białego koloru jest jak na lekarstwo. Wiosną muszę ponownie spróbować z cyklamenem dyskowatym - rok temu mi się nie udał...
AniaDS - nic nie szkodzi ;) Liczy się gest.
Ewelina - biały cyklamen ma to coś w sobie. Różowe są zimowity i krokusy jesienne, żółta stenbergia a białego koloru jest jak na lekarstwo. Wiosną muszę ponownie spróbować z cyklamenem dyskowatym - rok temu mi się nie udał...
- Grzesiu

- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Piękny cyklamen.....
muszę sobie takiego sprawić....
Gratuluję
fajna nagroda....ja taki ostatnio też nabyłem.....tylko nie dokręcaj zbyt mocno..
a mnie to by się przydał taki kombinezon jak ma ten gość...super sprawa
muszę sobie takiego sprawić....
Gratuluję
fajna nagroda....ja taki ostatnio też nabyłem.....tylko nie dokręcaj zbyt mocno..
a mnie to by się przydał taki kombinezon jak ma ten gość...super sprawa