Podłogówka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Podłogówka

Post »

Jakie piece u Was współpracują z podłogówką? U nas Buderus Silver Funke 18 kW i ciągle go jeszcze badamy bo nie wiemy jakie ustawienia będą dla niego optymalne. Mamy eko groszek z Czech, mniej kaloryczny i piec nie może osiągnąć temperatury zadanej 65 stopni ... a może to kwesta właśnie ustawień ..?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lorrie - wydaje mi się, że to właśnie kwestia układania się wartsw powietrza o określonej temperaturze. Wmawiano mi także, że podłogówka powoduje taki ruch powietrza, że wszędzie osadza się kurz. Bzdura!
Krzysztofkhn - dom mamy dobrze ocieplony, to fakt. Do tego zewnętrzne rolety w oknach, które skutecznie chronią od mroźnych wiatrów. Podłogówka praktycznie nigdy nie rozgrzewa się powyżej 25 stopni.
Cała instalacja zasilana jest piecem kondensacyjnym Junkersa z pełną automatyką. Kaloryfery mamy tylko w łazienkach, bo stwierdziliśmy, że tam powinno być cieplej, a mała powierzchnia podłogi może okazać się niewystarczająca do ogrzania pomieszczenia. No i jest gdzie ręczniki wysuszyć :;230
Najwyższy rachunek jaki do tej pory mieliśmy za gaz to ok 300 zł za miesiąc tej zimy
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

27 st w pokojach :shock: to przecież sauna się robi ;:14
Raz w salonie rozgrzałam podłogę do 25,5 stopnia i więcej tego nie zrobię.
Jak dla mnie max. 24 i tylko wtedy gdy rozpoczyman grznie, aby startowo rozgrzać.
W sezonie 22 st. to optymalna temp. jak dla nas.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

I tak jak pisze Jola i Paweł jest w 99 % domów z podłogówką.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
cx

Post »

Witam.
Lorrie,różnice w kaloryczności groszku są ....kolosalne.
Jaki Ty masz ,tego nie wiem.Ale u nas to co czasem można kupić jako czeski ekogroszek często bywa lepsze niż niektóre polskie groszki.
A kwestia ustawień pieca jest kluczowa.Przy złych ustawiewniach,nawet na super paliwie możesz nie osiągnąć dobrych rezultatów.
Sąsiad i ja mamy piec tego samego producenta.Ale on miał to szczęście,że ma starszy model sterownika-ustawia 3 parametry a u mnie jest """nowoczesny""" mogę w nim ustawiać 5 parametrów!!!(po cho---ę mi to :?: ) co daje sporo kombinacji bo każdy nastaw wpływa na inne i na pracę pieca.Jednak po dwu latach doszedłem co i jak i jest OK.(niestety serwisanci,których kiedyś wzywałem sami nie bardzo wiedzieli jak to ustawić-to był pierwszy rok tej "nowości" ,a instrukcję pisał chyba "brat szwagra")

:wit

PS chyba ,że masz groszek z węgla brunatnego lub mieszany-to to jest na pewno kompletne badziewie.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Krzyś, chyba właśnie groszek z brunatnego mam... Może by to mieszać z groszkiem kupionym w składzie? Nie wiesz gdzie można znaleźć informacje jak najlepiej ustawić piec? Myślę tu o doświadczeniach użytkowników a nie o tym co piszą w instrukcji :)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyś !
Ten producent to polska firma ?
Już kilka razy korzystałem z instrukcji po angielsku, niemiecku lub hiszpańsku. Po polsku były to dzieła " szwagra z bliskiej zagranicy ".
Prosiłem o pomoc ludzi biegle znających któryś z tych języków, ponadto znających dany język techniczny. O dziwo prawie wszystko stawało się jasne.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
cx

Post »

Witam.

Piec mam polski -Markus a sterownik też polski...tzn wyrób finalny jest polski ,bo środek -wiadomo "schin" :) .
Jak dla mnie większość instrukcji,urządzeń trochę bardziej skomplikowanych(których nie da się "naumieć"intuicyjnie-jak np Nokii,tu nigdy nie korzystałem z instrukcji) jest pisanych "na odwal się" np książki typu :"Sam naprawiam ...tu model auta".W tej instrukcji ,do sterownika ,nie ma banalnego logicznego wywodu:jest tak-rób to;dalej jest żle-rób to..itd Ja do tej pory nie spotkałem się z taką instrukcją.(tak na marginesie,najgłupszą instrukcję jaką mam jest ta do mego sadowniczego opryskiwacza.Ma toto z 50 stron z czego jakieś 10 dotyczy:co ma zrobić de--l który napije się oleju z pompy...;natomiast kwestia spuszczania tegoż ,w celu wymiany jest opisana tak:..w celu wy........odkręcamy korek spustowy i.....na końcu oczywiście wzmianki o recyklingu-----------------------i wszystko byłoby OK gdyby nie detal....ta pompa nie posiada żadnego!!! korka spustowego ;:138 )

Lorrie groszek z węgla brunatnego,po prostu jest nisko kaloryczny i trzeba "dać " mu więcej powietrza,częściej podawać.I wypalać go w okresach przejściowych(pogodowo)czyli teraz lub wiosną.Na mrozy zdecydowanie należy kupić kaloryczny z węgla kamiennego.
Niestety każdy kocioł inny i pracuje w innych warunkach(powierzchnia ogrzewana,rodzaj ogrzewania,izolacja domu,wymagania cieplne użytkowników,kaloryczność opału)i wątpię aby był jakiś algorytm ustawienia.Ja po drugiej wizycie,"genialnych"serwisantów wróciłem do nastawień fabrycznych i stopniowo krok po kroku zmieniałem kolejne parametry,obserwując stopień spalania i efekty cieplne.Niestety to dość żmudne.Obecnie zapewne serwisanci są bardziej douczeni i powinni umieć nastawić piec blisko optimum...no tak mi się wydaje.

:wit
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno, dawno temu, miałem Opla Kadeta. Kupiłem w Niemczech książkę typu sam...
Przy bardzo kiepskiej znajomości języka, z pomocą słownika i zamieszczonych tam zdjęć, z ogromnymi strzałkami, typu to ta śruba, robiłem wszystko sam.
Gdzie te czasy ?
Z piecami nie wałczyłem jeszcze, ale wielu moich znajomych przeżywa katusze, będąc zmuszonymi regulować je samemu.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”